Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Συμπαράταξη Πολιτών για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Β. Κέρκυρας

ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
18 Ιανουαρίου 2024 / 13:58

"Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον του Δήμου μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 13/1 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο του 2024, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου και της Δημοτικής Επιτροπής στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που διεξήχθη στις 2/1/24. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον του Δήμου μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η απόφαση για την αποχώρηση του Δήμου μας από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ και η ίδρυση και λειτουργία δικής μας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας). Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αφού ψηφίστηκε τόσο από τη παράταξη του Δημάρχου κ. Μαχειμάρη, όσο και από την παράταξη του κ. Βάρελη. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο ΦΕΚ 4/Β/11-1-2024, που προβλέπει τη δυνατότητα των Δήμων να αποχωρούν από τις ενιαίες Διαχειρίσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και να δημιουργούν δικές τους Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα ήταν η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου μας για το 2024, το οποίο περιλαμβάνει τα έργα και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο έτος. Η παράταξή μας ψήφισε υπέρ του τεχνικού προγράμματος, εκτός από τον κωδικό που αφορά το κλειστό γυμναστήριο Βόρειας Κέρκυρας, για το οποίο ψήφισε παρών. Ο λόγος που ψηφίσαμε παρών ήταν επειδή δεν δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή ο κωδικός χρηματοδότησης ή ο χαρακτηρισμός του συνεχιζόμενου έργου και η παράταξή μας αμφισβητεί την ύπαρξη της χρηματοδότησης. Θεωρούμε ότι το έργο του κλειστού γυμναστηρίου είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει πολύ και χρειάζεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αθλητών και των πολιτών της βόρειας Κέρκυρας. Η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να σώσει λύση. Παρά τη θετική μας ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα, έχουμε κάποιες σοβαρές ενστάσεις για το όραμα και την προοπτική που διαγράφει το τεχνικό πρόγραμμα για το Δήμο μας. Δεν βλέπουμε νέα έργα και πρωτοβουλίες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις, παρά μόνο συνεχιζόμενα έργα προηγούμενων ετών. Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας χρειάζεται να επενδύσει σε έργα που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, όπως η ανάπλαση των δημοτικών χώρων, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους συνδημότες μας είναι ο φωτισμός, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπονται μόνο 30.000€ για τον φωτισμό ολόκληρου του Δήμου, ένα ποσό που θεωρούμε ανεπαρκές. Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τον φωτισμό και να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης που θα λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες και τις προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων.

Τελειώνοντας, η παράταξή μας ζήτησε όπως προβλέπεται από το νόμο να παραλάβουμε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και να αξιολογούμε τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που αφορούν το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό. Ο στόχος μας είναι μια σοβαρή αντιπολίτευση όπου χρειάζεται αλλά και ένας ισχυρός σύμμαχός της Δημοτικής Αρχής όταν πράττει για το καλό του τόπου Παρακάτω επισυνάπτουμε το τεχνικό πρόγραμμα προς ενημέρωση των συνδημοτών μας όπως μας παρουσιάστηκε από τη Δημοτική Αρχή.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ