Οι σεισμοί που άλλαξαν το Ιόνιο, 70 χρόνια μετά
Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 αποτέλεσαν σεισμική ακολουθία από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που σημειώθηκαν από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα τραγικό γεγονός δεν αμβλύνεται στην κοινή συνείδηση. Δεν σταματάει να ταλανίζει και να πονάει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι συνυφασμένο με την ιστορία των οικογενειών. Συνδεδεμένο με τη μεγάλη φυγή. Την εγκατάλειψη των εστιών. Πολλοί δεν γύρισαν.
Την Πέμπτη στην Ζάκυνθο, στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα 70 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς του ’53. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημέρα, παρουσιάστηκαν επιστημονικές προσεγγίσεις, συγκλονιστικές εικόνες, μαρτυρίες, καταγραφές, ψηφιακοί δρόμοι του μέλλοντος και καλλιτεχνικοί ήχοι. Όλα τα είχε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Φανερωμένης με την πρωτοβουλία του εφημερίου, Σεραφείμ Κονίδη και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου.
Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 αποτέλεσαν σεισμική ακολουθία από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που σημειώθηκαν από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953. Άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές στη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε εξαιτίας των σεισμών. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Τι κι αν οι Κεφαλονίτες κάνουν μαύρο χιούμορ στην αναφορά μικρότερης έντασης σημερινών σεισμών, λέγοντας, φοβάστε; εμείς με 5 ρίχτερ τινάζουμε τα χαλιά!
Να μην σου τύχει!
Πηγές: Ημέρα Ζακύνθου (+ΦΩΤΟ), Βικιπαίδεια.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.