Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - υπουργείου ναυτιλίας για την εξόφληση του μεταφορικού ισοδύναμου

ΑΛΕΚΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
05 Δεκεμβρίου 2023 / 14:41

Στον προϋπολογισμό 2024 που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση δεν προβλέπονται αυξήσεις στο κονδύλι της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

ΑΘΗΝΑ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ). Από εβδομάδα σ' εβδομάδα παραπέμπει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, στους δικαιούχους νησιώτες για τα οφειλόμενα ενός έτους! Αυτή τη φορά ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Παππάς, υποσχέθηκε στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (1/12/2023), την “άμεση πληρωμή του Μ.Ι. από την ερχόμενη εβδομάδα”, χωρίς να διευκρινίζει αν το ποσό που θα διατεθεί θα αφορά την πλήρη αποπληρωμή ή μόνο ένα μέρος των οφειλομένων. Οι δικές μας πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή των οφειλών που αφορούν μόνο το 2022!!!

Όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν, δυστυχώς, στο συμπέρασμα ότι ο εμπαιγμός των νησιωτών συνεχίζεται αμείωτος. Το Μ.Ι. οδηγείται σε πλήρη απαξίωση με στόχο τη δραματική συρρίκνωση και την ακύρωσή του στην πράξη. Στον προϋπολογισμό 2024 που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση δεν προβλέπονται αυξήσεις στο κονδύλι της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όπως είχε δηλώσει ο κ. Παππάς σε σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Αλέξανδρου Αυλωνίτη, με συνέπεια να δημιουργείται αδυναμία αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών ενός και πλέον έτους, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν για το 2024.

Επιμένουμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι το μόνο μέτρο που προσφέρει ανακούφιση στους νησιώτες, ενισχύοντας μεταφορές πολιτών, αγαθών και καυσίμων και ως τέτοιο απαιτούμε όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και τη γενναία ενίσχυσή του.