Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ομάδα των φυλακών Κέρκυρας στο Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα Σκακιού για κρατούμενους

Φυλακές Κέρκυρας
13 Οκτωβρίου 2023 / 12:03

Κατέλαβε την 6η θέση ανάμεσα σε 88 ομάδες από 46 χώρες που συμμετείχαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα του καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας (το πρώτο και μόνο Κατάστημα Κράτησης στην Ελλάδα που έλαβε μέρος σε Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα Σκακιού για Κρατουμένους), έλαβε μέρος με 4μελή σύνθεση στο 3ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Σκακιού για Κρατουμένους.

Το Πρωτάθλημα διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού FIDE από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2023, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή.

Ομάδες αποτελούμενες από τέσσερις παίκτες με απεριόριστο αριθμό αναπληρωματικών πήραν μέρος. Συγκεκριμένα έπαιξαν 88 ομάδες που εκπροσωπούν 46 χώρες:

ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδά, Νορβηγία, Αργεντινή, Ισπανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ , Γεωργία, Ινδία, Κιργιστάν, Λετονία, Μεξικό, Μογγολία, Βόρεια Μακεδονία, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιο Σουδάν, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νησιά Τερκς και Κάικος κ.α. Οι κρατούμενοι αγωνίστηκαν διαδικτυακά, από την αίθουσα υπολογιστών του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας chess.com με απόλυτη ανωνυμία (αγωνίστηκαν με κωδικούς, όχι με ονόματα) και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο τους με την επιτήρηση του υπεύθυνου του σκακιστικού προγράμματος.

Η ομάδα μας κατέλαβε την 6η θέση στον όμιλο της σημειώνοντας μάλιστα δύο σημαντικές νίκες επί της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα  ήταν στα πλαίσια της πρωτοβουλίας κοινωνικής προσφοράς που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας από τον Σεπτέμβρη του 2021 και συνεχίζονται για τρίτη χρονιά, με μαθήματα και προπονήσεις σκακιού και διοργάνωση αγώνων επίδειξης και τουρνουά, σε συνεργασία με το πρωτοποριακό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στο κατάστημα κράτησης. Τα μαθήματα γίνονται από προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας κάθε εβδομάδα για 2 ώρες και αφορούν τόσο αρχάριους, όσο και κρατούμενους που ήδη κατέχουν τις βασικές σκακιστικές γνώσεις, με σκακιστικό υλικό (σκακιέρες-σκακιστικά σετ) που παρέχει ο σύλλογος.

Τον Μάιο διοργανώθηκε το δεύτερο εσωτερικό  Πρωτάθλημα Φυλακών όπου πήραν μέρος 34 σκακιστές, κρατούμενοι, γνωστοί Κερκυραίοι σκακιστές και σωφρονιστικού υπάλληλοι, που έπαιξαν 5 παρτίδες ο καθένας στους χώρους του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας που είχαν διαμορφωθεί σε αίθουσα σκακιστικού τουρνουά. Οι κρατούμενοι που πήραν τις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα συγκρότησαν την ομάδα που πήρε μέρος στο Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα.

Η συμμετοχή της ομάδας μας στη διοργάνωση του Πρωταθλήματος έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης Λίτσας Σταύρου και του Αρχιφύλακα Ελισσαίου Δαλιάνη.

Να σημειώσουμε την ανεκτίμητη βοήθεια των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το πρωτοποριακό Σχολείο 2ης Ευκαιρίας, το έργο των οποίων είναι πραγματικά ανεκτίμητο και αξίζει την πλήρη στήριξη των θεσμών και της τοπικής κοινωνίας.

Μάνος Ναθαναήλ

ΦΩΤΟ@ΣΠΖΚ