Συναγερμός 112 πρέπει να σημαίνει βέβαιη απειλή, όχι πιθανολογούμενη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΓΕΒΙΝΑΣ. Αποτέλεσμα όμως της επανειλημμένης άστοχης χρήσης του 112 είναι ότι οι πολίτες αρχίζουν και αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία του.
Το 112 σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι μήνυμα για «επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας». Αποδείχθηκε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που σώζει ζωές, όπως στην περίπτωση των πυρκαγιών, και είναι μια κατάκτηση η ύπαρξή του.
Όταν όμως χρησιμοποιείται σαν παραίνεση για προσοχή για κάποια ενδεχόμενη απειλή – πχ κακοκαιρία που πιθανώς θα πλήξει μια περιοχή αλλά μπορεί και να μην την πλήξει - αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί κάποιες φορές διαψεύδεται.
Σε περιπτώσεις όπου η πολιτεία θέλει να κάνει σύσταση για αυξημένη προσοχή, για κάτι που είναι αβέβαιο αν είναι πραγματική απειλή, θα πρέπει να στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα που θα έχει άλλο κωδικό πχ 111 χωρίς τον τρομακτικό ήχο SOS που χρησιμοποιεί. Αν στην πορεία αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος πλησιάζει και είναι βέβαιος τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός 112 λίγη ώρα νωρίτερα.
Η ενεργοποίηση ή μη του 112 βάζει σε μεγάλο δίλημμα και τους υπεύθυνους για την ενεργοποίηση, αφού στηρίζονται σε προγνώσεις και πολλές φορές οι προγνώσεις είναι αβέβαιες ή αδύνατες. Πρέπει τότε να μαντέψουν και καλού κακού προτιμούν να το ενεργοποιήσουν για να μην κατηγορηθούν, εάν υπάρξουν θύματα. Όπως αναμένεται, αρκετές φορές πέφτουν έξω.
Αποτέλεσμα όμως της επανειλημμένης άστοχης χρήσης του 112 είναι ότι οι πολίτες αρχίζουν και αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία του, αρκετοί το αγνοούν και το περιγελούν όταν πέφτει έξω. Αυτό σε κάποια στιγμή πραγματικής κρίσης μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για αυτούς που θα το αγνοήσουν.
Μια άλλη σοβαρή παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι μετά το μήνυμα συναγερμού 112 παραλύει η ζωή του τόπου: Ακυρώνονται κρατήσεις σε εστιατόρια, τα οποία κλείνουν, ακυρώνονται εκδρομές , κλείνουν σχολεία, ακυρώνονται περίπατοι , οι τουρίστες κλείνονται στα δωμάτιά τους, ακυρώνονται ταξίδια με σκάφη και δημιουργείται τρόμος σε ανθρώπους που έχουν να ταξιδέψουν. Δεν είναι μικρό το κόστος όταν ένα ολόκληρο νησί ή μια τεράστια περιοχή ακινητοποιείται χωρίς να υπάρχει βέβαιη απειλή. Σύντομα υποθέτω θα αρχίσουν κάποιοι να μηνύουν την πολιτεία για την αναίτια δυσλειτουργία και απώλεια εισοδήματος.
Σκεφτείτε τους ξένους περιηγητές που πήγαν εκδρομή σε κάποιο απόμερο μέρος, ξαφνικά λαμβάνουν το μήνυμα από το 112, τρομάζουν, πανικοβάλλονται και ζητούν βοήθεια γιατί πιστεύουν ότι απειλείται η ζωή τους. Η βοήθεια τους παρέχεται και αυτό μεταδίδεται από τα ΜΜΕ - που αρέσκονται να υπερβάλλουν - σαν «απεγκλωβίστηκαν τουρίστες». Tελικά αποδεικνύεται ότι ήταν απλά μια έντονη βροχόπτωση.
Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί κάποια διαβάθμιση του μηνύματος κινδύνου σε περίπτωση αβεβαιότητας, με τη δημιουργία κάποιου διαφορετικού μηνύματος το οποίο θα αποτελεί σύσταση για προσοχή. Αν η απειλή πλησιάσει και είναι υπαρκτή μπορεί να ακολουθήσει ο συναγερμός 112. Αυτό θα αντικειμενοποιήσει τα πράγματα, γιατί στη ζωή δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα, C ή D, απειλή για τη ζωή ή τίποτα, συναγερμός ή εφησυχασμός. Η διαβάθμιση θα προφυλάξει την αξιοπιστία του συναγερμού 112.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΓΕΒΙΝΑΣ