Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία του Συλλόγου ΑμΕΑ για την αιφνίδια έναρξη των κατασκηνώσεων Γουβιών

Κατασκηνώσεις Γουβιών
17 Ιουλίου 2023 / 09:56

Προθεσμία εγγραφών μόνο 3 ημέρες - Μετά την απραξία τριων ολόκληρων μηνών

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ). Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, απέστειλε επιστολή ενημέρωσης και διαμαρτυρίας με όλα τα εκδοθέντα δελτία τύπου του Συλλόγου,  στο Υπουργείο Εργασίας, στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) για την επικρατούσα αρνητική κατάσταση στις Κατασκηνώσεις «Σταμάτιος Δεσύλλας» Γουβιών Κέρκυρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα  τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Σκούπουρα και τον Πρόεδρο του ΔΣ των Κατασκηνώσεων «Σταμάτιος Δεσύλλας» Γουβιών κ. Βασίλη Μελίδη  για  την αιφνίδια ανακοίνωση  της έναρξης των κατασκηνώσεων για τα παιδιά με αναπηρία, μία μόλις ημέρα (15 Ιουλίου 2023) μετά τα δελτία τύπου του Συλλόγου  και την διαμαρτυρία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ζουμπουλίδη στους τηλεοπτικούς δέκτες (12 έως 14  Ιουλίου 2023),  μετά την απραξία 3 ολόκληρων μηνών από την δημοσίευση της αριθ. 39272/12/4/2023 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) δημοσιευμένης στο αριθμ. 2488/18-4/2023 ΦΕΚ.

Η ανακοίνωση εκτός από αιφνίδια είναι και πρόχειρα συνταγμένη, αφού δεν υπολόγισαν ότι  μέρος του κατασκηνωτικού χώρου ο Δήμος παραχώρησε σε  δύο άλλους φορείς, που η χρήση τους κρίνεται παράνομη αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση του ιδιοκτήτη του χώρου Υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρεται ρητά στην προαναφερόμενη ΚΥΑ στο άρθρο 12 και ταυτόχρονα εμποδίζει την ομαλή και ασφαλή διαβίωση των κατασκηνωτών.

Στην ανακοίνωση αυτή ορίζει προθεσμία εγγραφών από 17-20 Ιουλίου 2023 μόνο 3 ημέρες !!!!!!!!! και μάλιστα τέλη Ιουλίου, στο μέσον της Κατασκηνωτικής Περιόδου, όταν η προαναφερόμενη ΚΥΑ ορίζει σαφώς στο άρθρο 6 την προθεσμία εγγραφών μέχρι 16 Ιουνίου 2023 και μάλιστα καλεί τα άτομα με αναπηρία να εγγραφούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ατόμων με Αναπηρία  στην Αθήνα,  αόριστα χωρίς κανένα άλλο στοιχείο (τηλέφωνο, μαίηλ, διεύθυνση)  και όχι στον Σύλλογό μας που εδρεύει στην Κέρκυρα και είναι για 30 χρόνια θεσμικά ο 2ος πυλώνας των Κατασκηνώσεων Γουβιών και μάλιστα το 2000 στην κατασκήνωση αυτή πραγματοποίησε έργα συντήρησης, ανακαίνισης και ανέγερσης υποδομών αξίας 105 εκ. δρχ, την μοναδική σημαντική συντήρηση του χώρου αυτού μέχρι σήμερα, με χρηματοδότηση του τότε  Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας και αίτημα της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Είναι φυσιολογικό εντός 3 ημερών σε αντίθεση με το διάστημα του ενός και πλέον μηνός των παρελθόντων ετών προ του 2019,  να βρεθούν παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων, Αγρινίου, με κλειστά Ειδικά Σχολεία και δομές, καλούμενη η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εντός 3 ημερών να κρίνει και να εγκρίνει τα παιδιά, την αναλογία παιδιών και συνοδών και την αντίστοιχη δαπάνη, καθώς επίσης και τους απαραίτητους για την διαβίωση των παιδιών συνοδούς – φοιτητές, με κλειστό το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μάλιστα τέλη Ιουλίου.

Πιθανώς οι προαναφερόμενοι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης δεν γνωρίζουν ή παράκαμψαν ενσυνείδητα ότι τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα και χρειάζονται φυσική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη για την διαβίωσή τους και την αλλαγή περιβάλλοντος και δεν είναι αναλώσιμα υλικά να τα χρησιμοποιούν όποτε θέλουνε  αυτοί.

Ο Σύλλογός μας διαμαρτύρεται έντονα στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Σκούπουρα  και τον Πρόεδρο του ΔΣ των Κατασκηνώσεων κ. Βασίλη  Μελίδη,  για την έλλειψη σεβασμού στα παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που οφείλουν να έχουν σύμφωνα με το σύνθημα της Εθνικής Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ)  «ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ», καθώς επίσης και τον σχεδιασμένο παραγκωνισμό  του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας του 2ου πυλώνα της κατασκήνωσης, χωρίς ενημέρωση και συνεργασία, με ένα γνωστό στην Κερκυραϊκή Κοινωνία και όχι μόνο,  30χρονο κοινωνικοεκπαιδευτικό έργο για τα παιδιά με αναπηρία της Κέρκυρας  και 30χρονη προσφορά στην κατασκήνωση Γουβιών Κέρκυρας, παραγκωνισμό που δεν συνάδει με το επίσης  διαχρονικό σύνθημα της ΕΣΑμεΑ «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ».

 

                                                            Με εκτίμηση

 

      Ο Πρόεδρος                                                                              Η   Γραμματέας 

          

 

Ζουμπουλίδης Σπυρίδων                                                                 Κοντού Μαρία