Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μάχη» για μια δωρεάν θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κέρκυρας

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
20 Ιουνίου 2023 / 09:39
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η ζήτηση ξεπέρασε αρκετά τις προσφερόμενες θέσεις. Από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το ΕΣΠΑ με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 11 Ιουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκτοξεύθηκε φέτος η ζήτηση για τις θέσεις φιλοξενίας στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Κέρκυρας, όπως διαπιστώνεται από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που κατατέθηκαν από εκατοντάδες ενδιαφερόμενους γονείς, προκειμένου να διεκδικήσουν μια δωρεάν θέση για τα παιδιά τους στις δομές του ΣΥΚΟΙΠΑ.

Η ζήτηση ξεπέρασε αρκετά τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ ήδη αρκετοί γονείς έχουν αρχίσει την έρευνα αγοράς και σε ιδιωτικούς σταθμούς, μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν εκτός δημοσίων δομών τα παιδιά τους.

Το τοπίο ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς ξεκίνησε από τον Οργανισμό η μοριοδότηση των αιτήσεων, ενώ από σήμερα ξεκινάει και η υποβολή των αιτήσεων για το ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2023-2024 με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 11 Ιουλίου, που θα διαμορφώσει και την οριστική εικόνα.

Όπως τόνισε στην «Ε» η Πρόεδρος του ΣΥΚΟΙΠΑ Κέρκυρας Μαρία Ζερβού, συνολικά κατατέθηκαν 722 αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών για τους 18 βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που αφορούν το σχολικό έτος 2023-2024. Ωστόσο βάσει των στοιχείων που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, οι προσφερόμενες θέσεις ανέρχονται στις 672.

Ο αριθμός πάντως των αιτήσεων αναμένεται να μεταβληθεί, ενόψει και της υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αιτήσεις αναμένεται να υποβάλλουν τόσο οι γονείς που έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στο ΣΥΚΟΙΠΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ, όσο και εκείνοι που έχασαν τις προθεσμίες του Οργανισμού.

 

Συνωστισμός 

Για την ώρα «συνωστισμός» παρατηρείται και φέτος στις δομές που εδρεύουν στην πόλη της Κέρκυρας, όπου παραδοσιακά η ζήτηση κάθε χρόνο παραμένει υψηλή. Χαρακτηριστικό της κατάστασης μάλιστα είναι ότι οι αιτήσεις στους σταθμούς του κέντρου ξεπέρασαν ακόμη και τις περσινές που είχαν «πιάσει ταβάνι». Ειδικότερα, ρεκόρ αιτήσεων συγκέντρωσε και φέτος ο Βρεφικός Σταθμός «Τα Μαρμελίνια», στην Πολυχρονίου Κωνσταντά, όπου δέχθηκε 89 αιτήσεις για μόλις 34 θέσεις. Σημαντική ζήτηση παρουσιάζει και ο Β’ Παιδικός Σταθμός Κέρκυρας στη Ζαμπέλη, όπου έχουν υποβληθεί 75 αιτήσεις για 37 θέσεις.

Αυξημένη είναι και η ζήτηση και στο Β’ Βρεφικό Σταθμό, στην Ακαδημίας (για τις 26 θέσεις κατατέθηκαν 40 αιτήσεις πριν την παράταση της προθεσμίας), ο οποίος άνοιξε τις πύλες του περίπου πριν ένα χρόνο, προκειμένου να καλύψει μαζί με τον νεοσύστατο  Γ’ Βρεφικό Σταθμό στην Κολοκοτρώνη τις αυξημένες ανάγκες.

Περιφερειακά

Σε ό,τι αφορά τις δομές εκτός κέντρου, η εικόνα εμφανίζεται πιο εξωραϊσμένη, αφού κατά πως φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ανάγκες θα καλυφθούν στο 100%. Για παράδειγμα στον Παιδικό Σταθμό Κασσωπαίων, στις Σινιές, κατατέθηκαν 12 αιτήσεις για 15 θέσεις. Στον Α’ Παιδικό Σταθμό Φαιάκων,στην Κ. Κορακιάνα, υποβλήθηκαν 11 αιτήσεις για 25 θέσεις. Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγίου Ματθαίου, οι αιτήσεις στα βρέφη ανήλθαν στις 18 με δυναμική τις 20 θέσεις και τις 24 αιτήσεις για παιδιά 2,5 ετών και άνω, με δυνατότητα εξυπηρέτησης τα 25 παιδιά. Στον Παιδικό Σταθμό Θιναλίων στα Σφακερά κατατέθηκαν 50 αιτήσεις για ισάριθμες θέσεις.

Αυξημένη η ζήτηση και στους ιδιωτικούς σταθμούς

Στο μεταξύ αρκετοί γονείς έχουν αρχίσει να στρέφονται και σε ιδιωτικούς σταθμούς, με τις πρώτες εγγραφές να έχουν ήδη ξεκινήσει και με τα δίδακτρα και τα τροφεία να διαμορφώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κάθε σταθμός. Έτσι αν για το φαγητό φροντίζει ο γονέας, τα μηναία δίδακτρα ξεκινούν από 200 ευρώ, ενώ αν η σίτιση παρέχεται στο «πακέτο», τα τροφεία διαμορφώνονται έως και τα 330 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση που παρέχεται και υπηρεσία μεταφοράς, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά ανάλογα και με την απόσταση.

Οι κατακερματισμένοι πάντως οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν βάλει και μια ακόμη παράμετρο, καθώς δεν λείπουν και περιπτώσεις, όπου γονείς είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν την εγγραφή τους μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν το πολυπόθητο voucher του ΕΣΠΑ, ώστε να μην χρειαστεί να επωμιστούν ακόμη ένα οικονομικό φορτίο.

 

 

ΦΩΤΟ@okppdk.gr

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.