Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με βήμα σημειωτόν τα έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου που εκτελεί η ΠΙΝ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
17 Ιουνίου 2023 / 10:51
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την συμβασιοποίηση της εργολαβίας στη Νότια Κέρκυρα, που «κόλλησε», λόγω των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί μεταξύ των εργολάβων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με «κατεβασμένους» τους ρυθμούς εκτελούνται το τελευταίο διάστημα, οι τρεις μεγάλες εργολαβίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που αφορούν σε έργα οδοποιίας στην Μέση και στη Βόρεια Κέρκυρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λείπουν και τα προβλήματα με καθιζήσεις σε δρόμους που ασφαλτοστρώθηκαν πριν από μερικούς μόλις μήνες. Την ίδια στιγμή η περιοχή του νότου, με το ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο, που επιδεινώθηκε μετά και την θεομηνία του «Μπάλλου», αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου, για τη συμβασιοποίηση του έργου μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν μεταξύ των εργολάβων. «Και οι τρεις εργολαβίες που εκτελούνται στη Μέση και τη Β. Κέρκυρα έχουν κατεβάσει ταχύτητες», επισημαίνει στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης. Αιτία η μετάβαση των ήδη εγκεκριμένων έργων στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021 -2025 που δημιούργησε μια ανασφάλεια στους εργολάβους για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων. Όπως ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης, ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές προς τους αναδόχους των έργων, ενημερώνοντάς τους ότι το ΕΠΑ έχει ενεργοποιηθεί, προκειμένου να μπουν σε πρότερους ρυθμούς, οι εργολαβίες που έχουν ως χρόνο ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2023.

«Πιέζουν» τα χρονοδιαγράμματα

 Υπενθυμίζεται ότι αν και αρχικά τα ασφαλτικά και τεχνικά έργα εκτελούνταν με ικανοποιητικές ταχύτητες, πλέον τα συνεργεία θα πρέπει να πατήσουν «γκάζι» για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. Ειδικά μάλιστα για την εργολαβία που ξεκίνησε να εκτελείται πρώτη απ’ όλες, δηλαδή τη βελτίωση της Εθνικής Οδού Τζάβρου – Παλαιοκαστρίτσας, που περιλαμβάνει και τις συνδετήριες επαρχιακές οδούς της Μέσης Κέρκυρας, π/υ 4.577.400 ευρώ, οι προβλέψεις για την ολοκλήρωσή της μέσα σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (06-12-2021), διαψεύστηκαν, παρά την αισιοδοξία που είχε διατυπωθεί τότε, τόσο από πλευράς Περιφέρειας όσο και του αναδόχου.

Και καθιζήσεις

 Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων στη Μέση Κέρκυρα αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει το 70% με τα τεχνικά έργα ωστόσο να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού εκκρεμούν να γίνουν διαγραμμίσεις, τοποθέτηση στηθαίων κ.α. Στο μεταξύ στην Αγωνιστών Πολυτεχνείου από το ύψος του πρώην Ακταίον έως το Παλαιό Φρούριο που έπεσε άσφαλτος μόλις προ ολίγων μηνών, έχουν παρουσιαστεί σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος σημαντικές καθιζήσεις, που ελλοχεύουν κινδύνους για τους οδηγούς. «Μπορεί να προέρχονται από κάποια διαρροή της ΔΕΥΑΚ. Θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στα σημεία για να δούμε το πρόβλημα. Θα πρέπει πρώτα όμως να ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν», διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Πως προχωρού οι ασφαλτοστρώσεις στην Β. Κέρκυρα

Στη Βόρεια Κέρκυρα, όπου δουλεύονται δυο εργολαβίες (Βελτίωση βασικού οδικού δικτύου Βόρειας Κέρκυρας, 3.837.850 ευρώ και Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Όρους και Βορειοδυτικής Κέρκυρας, 4.512.500 ευρώ) τα ασφαλτικά έργα δεν ξεπερνούν το 45%-50% (π.χ. ασφαλτόστρωση έγινε στο επαρχιακό τμήμα Βελονάδων, Αγρού, Μεσσαριάς, Καστελλάνων), ενώ σε πιο ευνοϊκή ποσόστωση βρίσκονται τα τεχνικά έργα που έχουν εκτελεστεί στο 60%. Για παράδειγμα στους Καρουσάδες τοποθετήθηκαν στηθαία ασφαλείας, στην περιοχή Μπετσάτικα Σιδαρίου κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια, ενώ στους Περουλάδες Αυλιωτών έγιναν τοιχία αντιστήριξης

.ΦΩΤΟ@FB Κώστας Ζορμπάς

Εν αναμονή

 Στο μεταξύ η δικαστική διαμάχη μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων, έχει καθυστερήσει σημαντικά την εργολαβία για το νότιο τμήμα του νησιού, που χαρακτηρίζεται από τα σοβαρά προβλήματα του οδικού δικτύου κι ενώ η τουριστική επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην περιοχή. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Διοικητικό Εφετείο, ωστόσο η απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Το έργο που αφορά στη βελτίωση βασικού οδικού άξονα Κέρκυρα-Κάβος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας είναι προϋπολογισμού 3.003.000 ευρώ.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.