Τρίτη 21.07.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μνημόσυνο τιμής για τους Κερκυραίους Ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, Ε. Χανδρινό και Σ. Αγάθο

ΦΩΤΟ@ΦΒ/ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΒΙΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΓΑΘΟΣ
19 Ιουλίου 2026 / 19:06
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Παρουσία των τοπικών αρχών και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας το επίσημο μνημόσυνο προς τιμήν δύο ηρωικών Κερκυραίων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου: του Αντιναυάρχου ε.α. Ελευθερίου «Άκη» Χανδρινού ΠΝ και του Πλωτάρχη (Ε) Σπυρίδωνος Αγάθου ΠΝ.

ΦΩΤΟ@ΦΒ/ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΒΙΝΟΥ

Η τελετή διοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, εκπροσώπους της Πολιτείας, των τοπικών αρχών, καθώς και μέλη της Ένωσης.

Οι δύο αξιωματικοί τιμώνται ως σύμβολα αυτοθυσίας και εθνικού καθήκοντος για τη δράση τους στη Μεγαλόνησο:

Αντιναύαρχος Ελευθέριος «Άκης» Χανδρινός ΠΝ: Ο Κερκυραίος ναύαρχος και ήρωας του έθνους, η ηγετική δράση του οποίου σφράγισε τις επιχειρήσεις προάσπισης της Κύπρου.

ΦΩΤΟ@ΦΒ/ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΒΙΝΟΥ

Πλωτάρχης (Ε) Σπυρίδων Αγάθος ΠΝ: Το 1964, υπηρετώντας ως Υποκελευστής στην ακταιωρό «ΦΑΕΘΩΝ», επέδειξε εξαιρετική γενναιότητα κατά την επίθεση τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή του Ξερού της επαρχίας Μόρφου. Παρέμεινε πιστός στη θέση του και έπεσε ηρωικά την 8η Αυγούστου 1964, υπερασπιζόμενος το νησί.

Στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν το «παρών» ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσα στους οποίους:

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Γερούκης ΠΝ.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΕΑΑΝ, Υποναύαρχος ε.α. Δημήτρης Κουτσοδόντης ΠΝ.

ΦΩΤΟ@ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

Μετά το πέρας της δέησης ακολούθησαν ομιλίες που εξήραν το έργο και τη θυσία των δύο ανδρών, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την επίσημη κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, των τοπικών φορέων και των μελών της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικού, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη τους.

 

Εμφανίσεις: 1169
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.