Παρασκευή 06.03.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο πανεπιστημιακός Άλκης Ρήγος

ΠΕΝΘΟΣ
05 Μαρτίου 2026 / 19:54

Ένας ακόμα εμβληματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος του Παντείου πέρασε στην αιωνιότητα.

ΑΘΗΝΑ. Άλκης Ρήγος είναι Έλληνας πολιτικός επιστήμονας, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, γνωστός για τη συμβολή του στη μελέτη της πολιτικής θεωρίας, της ιστορίας των πολιτικών ιδεών και της σχέσης διανόησης και πολιτικής στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και κοινωνιολογία, συνεχίζοντας μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Γαλλία, όπου επηρεάστηκε από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική θεωρία και την ιστορία των ιδεών.

Υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη των σπουδών πολιτικής επιστήμης στην Ελλάδα. Διετέλεσε επίσης πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου την περίοδο 2003–2007. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται κυρίως στην πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, στη μελέτη των διανοουμένων και του ρόλου τους στη δημόσια ζωή, καθώς και στην ιστορία των πολιτικών ρευμάτων και της δημοκρατικής παράδοσης στη νεότερη ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, έχει συμμετάσχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο μέσα από άρθρα, παρεμβάσεις και συμμετοχές σε συνέδρια και εκδηλώσεις, συμβάλλοντας στη συζήτηση για τη λειτουργία της δημοκρατίας, την πολιτική κουλτούρα και τον ρόλο των ιδεών στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ζωή. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την ιστορία των πολιτικών ιδεών και της ελληνικής διανόησης, ενώ θεωρείται από τις σημαντικές μορφές της ελληνικής πολιτικής επιστήμης των τελευταίων δεκαετιών.

Εμφανίσεις: 29