Η Ούρσουλα Κάνει Πόλεμο

Ποιος, αλήθεια, λαός εξουσιοδότησε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή την επί των εξωτερικών της Ε.Ε. Εσθονή κ. Κάλας να κηρύξουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για λογαριασμό μας;
Θα ήταν αστείο αν δεν επρόκειτο για παίγνιο υψηλού ρίσκου για όλη την ανθρωπότητα. Ποιος, αλήθεια, λαός εξουσιοδότησε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή την επί των εξωτερικών της Ε.Ε. Εσθονή κ. Κάλας να κηρύξουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για λογαριασμό μας;
Το «κιτ επιβίωσης 72 ωρών», που πρότεινε πρόσφατα η κ. φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάνει ένα πακέτο με τα χρειώδη για να επιβιώσει κανείς τρεις ημέρες. (Το κιτ, διαβάζω, περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ραδιόφωνο, φακό, μπαταρίες, φορτιστές, μετρητά, αντίγραφα σημαντικών εγγράφων, εφεδρικά κλειδιά, ζεστά ρούχα και βασικά εργαλεία, όπως ένα σουγιά.) Ακολουθεί η συμβουλή «κλείστε πόρτες και παράθυρα».
Εννοεί η πρόεδρος της Κομισιόν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ότι θα έχουμε ένα μίνι πυρηνικό πόλεμο και την τέταρτη ημέρα θα ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα και θα πάμε στις δουλειές μας. Το πιθανότερο, όμως, σενάριο είναι στις δουλειές μας να μη μας περιμένει κανείς. Ο πόλεμος θα είναι μίνι, αλλά ικανός να επιτύχει τους σκοπούς του, εκατέρωθεν, ώστε δουλειές να μην υφίστανται πλέον πουθενά.
Το ορατό διακύβευμα ενός τέτοιου πολέμου είναι περιοχές της Ουκρανίας στις οποίες κατοικούν Ρώσοι και τις οποίες κατέλαβε ως μη όφειλε η Ρωσία. Το δε φαντασιακό διακύβευμα είναι οι τρεις βαλτικές χώρες που ζουν με το φάντασμα μιας ρωσικής εισβολής. (Για την ώρα, οι εξ ίσου βαθιά ρωσόφοβοι Πολωνοί είναι πιο εγκρατείς.) Εάν ακούσει κανείς τις δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών των τριών βαλτικών χωρών, νομίζει ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται ήδη στα προάστια του Ταλίν, της Ρίγας και του Βίλνιους.
Τρεις χώρες οι βαλτικές συνολικού πληθυσμού 5,5 εκ. κατοίκων, νατοϊκές από το 2004, με το ένα τρίτο ή τέταρτο των κατοίκων τους να είναι Ρώσοι και με την ρωσική γλώσσα απαγορευμένη. Με τα κρίσιμα λιμάνια τους κλειστά για τα ρωσικά πλοία και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (που βρίσκεται νότια και αποκομμένος από την λοιπή Ρωσία) να είναι πάνοπλος και έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα.
Για το πυρηνικό και εν γένει οπλοστάσιο στην Ευρώπη, μετά την άρνηση Τραμπ να συνδράμει, ας δούμε τι σχετικό έγραψε στις 31/3/2025 το έγκριτο για το αμερικανικό κατεστημένο (κυρίως των Democrats) ‘Foreign Affairs’ σε άρθρο του με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Πυρηνικό Τρίλημμα» (Europe’s Nuclear Trilemma):
«Για να αντισταθμίσει την υστέρησή της σε συμβατικές δυνάμεις, η Ευρώπη πρέπει να βασιστεί στην εκτεταμένη αποτροπή που παρέχεται από τα δύο πυρηνικά κράτη της. Για να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση στις μεθοριακές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επεκτείνουν τις επιλογές τους ως προς τα τακτικά πυρηνικά όπλα και να αποδείξουν την προθυμία τους να τα χρησιμοποιήσουν, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πλήγματος. … Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταστήσουν την πιθανότητα του πρώτου πλήγματος αξιόπιστη, κάτι που θα εκληφθεί αναγκαστικά ως απειλή από κάθε αποδέκτη μιας τέτοιας πυρηνικής χρήσης.»
ΥΓ.1: «Better read than dead!» φώναζε το σφριγηλό δυτικο-γερμανικό κίνημα ειρήνης την δεκαετία του 1980, όταν το σχέδιο Αμερικανών και Σοβιετικών ήταν να εγκαταστήσουν βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στα σύνορα των δύο Γερμανιών της εποχής. Οι πύραυλοι αυτοί υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν μια μέση λύση μεταξύ πυρηνικού ολέθρου και περιορισμένης σύγκρουσης με συμβατικά όπλα.
ΥΓ.2: Η ρητορική των ηγετών μας, ως προς τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες διακηρύξεις τους εναντίον των αυταρχικών ηγετών και των ηγετών που διώκονται διεθνώς ως εγκληματίες πολέμου, δεν είναι πειστική. Οι ίδιοι ηγέτες είναι αυτοί που εναγκαλίζονται και συνάπτουν συμφωνίες με τους παραβατικούς ηγέτες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Είναι το εθνικό συμφέρον θα πουν. Ναι, αυτό λέω κι εγώ για τις σχέσεις με την (παραβατική) Ρωσία. Είναι το εθνικό συμφέρον μας να μην είναι οι σχέσεις αυτές που είναι σήμερα.
ΥΓ.3: Σε πρόσφατη συνέντευξη του Ζελένσκι, χτύπησε το τηλέφωνό του. Το σήκωσε και ακούσθηκε να λέει: «Εμμανουέλ, θα σε πάρω σε 15 λεπτά.» Τον ρώτησαν αν ήταν ο Μακρόν και αυτός είπε ότι ναι, συνομιλεί με τον Γάλλο πρόεδρο καθημερινά. Πιστεύει, αλήθεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι τέτοιο καθημερινό θα είναι το ενδιαφέρον Μακρόν στην περίπτωση τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα; «Μετεόρ» η απάντηση.
ΥΓ.4: Κιτ επιβίωσης εναλλακτικό. Παίρνετε ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη σας και το διαβάζετε, μακριά από τον κόσμο τούτο. «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.» Κι αν επιβιώσεις μέχρι τις επόμενες εκλογές, ρώτησε τους πολιτικούς, πριν τους ψηφίσεις, αν είναι υπέρ ή κατά του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. (Για το εθνικό συμφέρον, ρε γαμώτο! Και για το παγκόσμιο, βεβαίως.)
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ
Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, "Γεωπολιτική των Εθνών", Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της "Ε" από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, "Απαρχές της Jaz", ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά "Περιγράμματα", Corfu Channel, enimerosi.com. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.