Προτεραιότητες για να αποφύγουμε τη δίψα
Κι αν το διαβόητο έργο ύδρευσης (σ.σ.φράγματα) συζητείται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, οι πιο πρόσφατες, έστω και επί μέρους, εκδοχές του προχώρησαν, και φτάσαμε στην κρήνη χωρίς αλίμονο να πιούμε νερό!
Η Κέρκυρα, ένα από τα πιο βροχερά μέρη της χώρας, ξέμεινε από νερό! Δυσκολοχώνευτο το νέο, προκαλεί ανάλογες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι όμως δεν είναι αυτό που νομίζετε. Αρχικώς διότι η ανομβρία έχει κτυπήσει κι εδώ, ανατρέποντας πεποιθήσεις ετών. Παρ' όλα αυτά είτε τα νέα δεν έφθασαν ποτέ στα Γραφεία της γενικής κυβέρνησης. Είτε εφησύχασαν με την συγκριτική προσέγγιση του τύπου εφόσον αλλού στην Επικράτεια είναι χειρότερα, η Κέρκυρα δεν δικαιούται δια να ομιλεί!
Όπως και νάχει, η γνώση/πρόβλεψη περί των σημερινών δεινών δεν ήταν διόλου στερνή. Κι αν το διαβόητο έργο ύδρευσης (σ.σ.φράγματα) συζητείται από τα μέσα της δεκαετίας του '80, οι πιο πρόσφατες, έστω και επί μέρους, εκδοχές του προχώρησαν, και φτάσαμε στην κρήνη χωρίς αλίμονο να πιούμε νερό!
Ο λόγος γίνεται για την επιλογή των κυβερνήσεων Αλ. Τσίπρα, μέρος ή όχι του μεγάλου έργου, αδιάφορο, για το οποίο προβλεπόταν πίστωση 49 εκατ. ώστε να αποκατασταθεί η παροχή από την Χρυσηίδα με την προσθήκη διατάξεων αποσκλήρυνσης/αφαλάτωσης, να αντικατασταθούν οι αμαρτωλές σωληνώσεις της απώλειας και να κατασκευαστεί άλλη μια δεξαμενή στον Ποταμό. Η κακή συγκυρία των δημοσίων οικονομικών επέβαλε την περικεκομμένη εκδοχή και αυτού του έργου στον προϋπολογισμό των 29 εκατ. Προκηρύχθηκε, επιλέχθηκε εργολάβος, συμβασιοποιήθηκε αλλά τα λεφτά ουδέποτε βρέθηκαν. Και κάπως έτσι αποκτήσαμε εργολάβο χωρίς έργο!
Χωρίς περιστροφές, η σημερινή κατάσταση απαιτεί την ανάσταση αυτής της υπόθεσης. Την εκτέλεση του έργου αφαλάτωσης εκεί με την προσδοκία να παίρνει η πόλη περί τα 15 χιλ. κυβικά, το 24ωρο. Βεβαίως και απαιτείται η αντικατάσταση του δικτύου προς τη δεξαμενή της Ανάληψης. Κι επειδή ακόμα και αν ξεκινούσε χθες αυτή η εργολαβία θα χρειασθεί μια τριετία μέχρι να ευδοκιμήσει, τώρα απαιτείται η άμεση χρηματοδότηση της αλλαγής των πιο προβληματικών τμημάτων του πρωτεύοντος δικτύου και η πραγματοποίηση 10 με 15 διερευνητικών γεωτρήσεων. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί, τα λεφτά λείπουν. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.