Τετάρτη 16.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο στρατός κατά τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτο στρατιώτες να μιλάνε δημόσια, παραβιάζοντας την στρατιωτική πειθαρχία και υπερασπιζόμενοι την ειρήνη έναντι του πολέμου. Είναι ανεπίτρεπτο – κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – οι στρατιώτες να μιλάνε κατά της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας στην Γάζα». «Είμαι σίγουρος ότι θα επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε.
ΣΥΡΙΖΑ
10 Οκτωβρίου 2024 / 18:37
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Πέτρου Παππά

Δείγμα ιδεολογικής σύγχυσης ενός κόμματος, που κυβέρνησε εν ονόματι της αριστεράς, η προχθεσινή δήλωση βουλευτή του για την δημόσια αντιπολεμική ομιλία ενός στρατιώτη. Δηλώσεις σχετικές έκαναν και οι Πλεύρης και Γεωργιάδης της ΝΔ, ομολογουμένως ηπιότερες! Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτο στρατιώτες να μιλάνε δημόσια, παραβιάζοντας την στρατιωτική πειθαρχία και υπερασπιζόμενοι την ειρήνη έναντι του πολέμου. Είναι ανεπίτρεπτο – κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – οι στρατιώτες να μιλάνε κατά της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας στην Γάζα». «Είμαι σίγουρος ότι θα επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε. Δεν είναι η δουλειά τους αυτή. Άσε που υπήρχε και μια Παλαιστινιακή σημαία κάπου στο βάθος της συγκέντρωσης. Στρατεύομαι σημαίνει ότι αναστέλλω την κρίση μου και ακολουθώ τον στρατό τυφλά σε κάθε τυχοδιωκτική του επιχείρηση στην Σαουδική Αραβία ή στην Ερυθρά Θάλασσα ή στο Σαχέλ ή στην Γαλλική Πολυνησία. Γιατί όχι και στην Ουκρανία και στην Ρωσία; Όπως τότε, το 1919.

Πόσες, αλήθεια, επερωτήσεις έκανε ο εν λόγω βουλευτής – πρόκειται για τον κ. Πέτρο Παππά – προς τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης για την, από τον Οκτώβριο του 2021, παράνομη παρουσία Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης 150 αξιωματικών και υπαξιωματικών και μιας πυροβολαρχίας Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία; Την παραβιάζουσα, όπως ξέρουμε, στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία. (Εξ άλλου, το εν λόγω κόμμα, που, όπως είπαμε, κυβέρνησε εν ονόματι της αριστεράς, ελέγχεται ως κυβέρνηση για την αποστολή βλημάτων στην εγκληματία πολέμου Σαουδική Αραβία, το 2017, όταν – κατά την άποψη τριών αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου του 2017, αλλά και του ίδιου του ΟΗΕ – ο Σαουδαραβικός αποκλεισμός της Υεμένης οδηγούσε την τελευταία σε λιμό, ασθένειες και πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή.)

Ήταν 1982, μέρες του πολέμου των Φώκλαντ (ανάμεσα σε Βρετανία και Αργεντινή για κάτι νησάκια στον νότιο Ατλαντικό, 10.000 χιλιόμετρα μακριά από το Βρετανικό νησί) και κάποιοι Έλληνες στρατιώτες και νεαροί πολίτες έφτιαχναν στην Αθήνα την πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία εναντίον μιας φασίζουσας παράδοσης που ήθελε, ακόμη, τους στρατιώτες να αναστέλλουν την ιδιότητα του πολίτη με το πέρασμα της πύλης του στρατοπέδου. Παράδοσης κατά το ανόητο, ή μάλλον επικίνδυνο για την δημοκρατία, ρητό «η λογική σταματάει στην πύλη του στρατοπέδου». Μια τέτοια αναστολή της ιδιότητας του πολίτη έδινε την δυνατότητα ανάπτυξης ενός κλειστού και ανεξέλεγκτου κόσμου αυθαιρεσιών που δεν διέφερε σε τίποτα από τον κόσμο της χούντας της επταετίας 1967-1974. Μικρογραφία του αυταρχισμού ως ιδεολογίας που κυριάρχησε σε όλα τα μετεμφυλιακά χρόνια στην χώρα μας.

Οι Έλληνες στρατιώτες, με την νεοδημιουγηθείσα τώρα (1982) «Επιτροπή για τον Στρατό», θα έδιναν το «παρών» σε πορείες ειρήνης ή ιστορικής μνήμης. Οι αντιδράσεις βεβαίως πολλές. Του ύφους και του ήθους της δήλωσης του ως άνω βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η συνείδηση, ότι η δημοκρατία και η κριτική ικανότητα δεν αναιρούνται και δεν αναστέλλονται στον στρατό, εμπεδώθηκε χάρη σε ομιλίες σαν και την προχθεσινή του στρατιώτη που μίλησε ανοιχτά στην πολιτική συγκέντρωση κατά του πολέμου και κατά της γενοκτονίας.

ΥΓ.1: Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, αντέδρασε αμέσως στις δηλώσεις του Πέτρου Παππά και στην αξίωσή του περί πειθαρχικού κολασμού του θαρραλέου στρατιώτη. Όμως, πληθαίνουν οι δηλώσεις τέτοιου είδους, όπως εκείνης περί της «ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ» (Κασελάκης).

ΥΓ.2: Κώστας Ζαχαριάδης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, σε κρεσέντο κυνισμού: «Δηλαδή, αν δεν πουλούσαμε τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία, θα σταματούσε ο πόλεμος;»

ΥΓ.3: Οι Χούθι της Υεμένης έχουν την Ελλάδα και τα ελληνικών συμφερόντων πλοία ψηλά στην λίστα των στρατιωτικών στόχων τους στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρώντας την χώρα μας εχθρική χώρα και με τα βλήματα και με την πυροβολαρχία και με την φρεγάτα (ή τις φρεγάτες). 

ΥΓ.4: Άσχετο: Υπέρ του Ευρωπαϊκού ψηφίσματος για άρση των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία κατά του εδάφους της Ρωσίας τάχθηκαν οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές. Υπέρ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που απείχε, και του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση το Νίκο Παπανδρέου που επίσης απείχε. ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν κατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά ο Κώστας Αρβανίτης, ενώ Νικόλαος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά απείχαν. Ελληνική Λύση, Νίκη και Λατινοπούλου απείχαν. Με εξαίρεση την διευκρίνιση του Νίκου Παπανδρέου ότι η αποχή του οφειλόταν σε λόγους υγείας και ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε κατά (διότι «δεν πάει άλλο», όπως είπε χαρακτηριστικά), οι άλλοι απέχοντες δεν εξήγησαν τον λόγο και το νόημα της αποχής τους.

ΥΓ.5: Σχετικό, από την χθεσινή Ισραηλινή Χάαρετζ: «130 Ισραηλινοί στρατιώτες δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να υπηρετούν αν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει συμφωνία για τους ομήρους: ‘Για κάποιους από εμάς, η κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί.’ Έφεδροι και στρατεύσιμοι από διάφορους κλάδους του στρατού προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να υπηρετούν αν δεν δοθεί προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.» Τι έχει να πει επ’ αυτού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Παππάς;

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, Corfu Channel. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.