Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζούμε μέσα σ΄ ένα όνειρο που τρίζει

04 Απριλίου 2024 / 15:35
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Να πλημμυρίσεις τον λόγο με νουθεσίες και φοβικές επισημάνσεις για την πρόληψη της βίας κι άλλα τέτοια βαρετά;

Το ερώτημα είναι σε ποιόν θέλεις να γράψεις; Στα παιδιά, στους εφήβους; Ή μήπως στους μεγαλύτερους, έως τους πολύ μεγάλους, που ταράζονται απέναντι στα vibes της νεότητας; Να πλημμυρίσεις τον λόγο με νουθεσίες και φοβικές επισημάνσεις για την πρόληψη της βίας κι άλλα τέτοια βαρετά; Κυρίως υποκριτικά και άχρηστα σ' έναν πολιτισμό που έχει θεοποιήσει τη βία ως τον προσοδοφόρο εκείνο μηχανισμό, που υμνείται διαρκώς και καθημερινώς εκτός βεβαίως από τις λιτανείες τ' Αγιού και το κερκυραϊκό Πάσχα!
Το κοινωνικό υπόδειγμα είναι το πρόβλημα. Η πλήρης υποταγή στους απάνθρωπους ρυθμούς της εργασίας, που διαλύουν τις κοινωνικές σχέσεις, μέσα κι έξω από την οικογένεια, με τυράκι τα καλούδια της κατανάλωσης. Κι όταν δεν εξυπηρετείται όπως οι διαφημίσεις ισχυρίζονται, αφήνει πολύ χώρο στην νεανική ψυχούλα να εξεγερθεί για την έλλειψη και την απώλεια. Κι ύστερα επιστρατεύονται οι ειδικοί να εξωραΐσουν το ανομολόγητο. Με σπουδές ωραιοποίησης, life coaches, αναζητώντας κόκκους ανθρωπιάς στη χωματερή των αγοραίων αξιών.
Κι ύστερα είναι η κάθε μια περίπτωση, ξεχωριστά και μεμονωμένη. Κατόπιν του γεγονότος μάλιστα, η ιδιωτικότητα συντρίβεται και η υποκριτική προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να κρύψει την άγρια χαρά (σ.σ. ενδιαφέρον αποκαλείται) των υπολοίπων να καταναλώσουν κάθε στιγμή της βίαιης εκδήλωσης. Σα νάναι σινεμάς, σ' αυτή τη διαρκή σύγχυση πλέον, εφόσον ο χρόνος καταναλώνεται περισσότερο στη φορητή οθόνη παρά στην πραγματικότητα. 
Και το ηθικό φύλλο συκής, οι ευθύνες του διακομματικού Χρυσοχοΐδη και της Αστυνομίας, που καλείται να επιλύσει ως άλλος «από μηχανής» τον ασφυκτικό κόμπο των προταγμάτων και να μας βγάλει όλους στον αφρό, εκόντες άκοντες. Μόνον που το κλασικό θεατρικό τέχνασμα ήταν και παραμένει μια απάντηση στην αμηχανία του δημιουργού κι όχι βέβαια μια κάποια λύση. Τούτων δοθέντων αναζητούνται τα διαφορετικά πρότυπα, επειγόντως... Έξω από το κουτί!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.