Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ασυδοσία σημαίνει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Ανδρέας Γραμμένος
22 Ιουλίου 2022 / 16:21

Γράφει ο Ανδρέας Γραμμένος, ιστορικός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας

Ο κλάδος των περιηγήσεων αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο της τουριστικής βιομηχανίας, μετά τις αεροπορικές μεταφορές και τη διαμονή, με συμμετοχή περίπου 10% (πηγή: Phocuswright). Αναλογικά, στην Ελλάδα, σε τιμές του 2019, αντιστοιχεί μία αγορά της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ. Για την Κέρκυρα, μπορεί κανείς να προβεί σε αναγωγή των ποσών, καθώς για το νησί μας δεν έχουμε στοιχεία.

Η έλλειψη στοιχείων για την Κέρκυρα, είναι δυστυχώς η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί δεν σημαίνει μόνο ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν συλλέγουν στατιστικά στοιχεία. Δυστυχώς, σημαίνει ότι στην αγορά επικρατεί ασυδοσία, με τις αρχές και τους διαχειριστές της τουριστικής μας πολιτικής, να μην έχουν καμία εικόνα για τις περιηγήσεις στην Κέρκυρα. Ποιος τις διοργανώνει, ποιος εκτελεί τις ξεναγήσεις, ποια η ποιότητά τους;

Η παρελθούσα κρίση έχει οδηγήσει στην έλλειψη μέσων και προσωπικού, απαραίτητων για την διενέργεια ελέγχων, τόσο από τις αστυνομικές, όσο και από τις τουριστικές, φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές. Αλλά είναι κυρίως μία στρεβλή αντίληψη περί ελεύθερης επιχειρηματικότητας, που οδηγεί στην απουσία της απαραίτητης πολιτικής βούλησης για τη διενέργεια ελέγχων.

Θα ρωτήσει κανείς: μα, γιατί θα πρέπει να ρυθμίζεται και να ελέγχεται η συγκεκριμένη αγορά; Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή ένας τόσο μεγάλος οικονομικός κλάδος πρέπει να συμμετέχει στην φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχει και ο ποιοτικός παράγοντας.

Το ελληνικό κράτος από νωρίς αντιλήφθηκε την σημασία των περιηγήσεων για την παρουσίαση των αρχαιολογικών μας θησαυρών, της πολιτισμικής μας ποικιλότητας και των εθνικών μας ευαισθησιών. Έτσι, ρύθμισε την αγορά των περιηγήσεων, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση και αδειοδότηση των ξεναγών. Παράλληλα, ρύθμισε και την διοργάνωση περιηγήσεων από τα τουριστικά γραφεία. Δηλαδή, δεν ρυθμίζεται και δεν προστατεύεται μόνο το επάγγελμα του ξεναγού, αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις, άρα συνολικά η αγορά.

Η σύγχρονη διεθνής πραγματικότητα έρχεται να συμπληρώσει τους λόγους αυτής της ρύθμισης. Σε μια μεγάλη σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων, έχει αποδειχθεί η καθοριστική συμβολή των περιηγήσεων και των ξεναγών στην δημιουργία τουριστικών εμπειριών (μέρος του destination branding) και την οικοδόμηση της πρωτογενούς εικόνας των προορισμών (destination image).

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να αφήνεται αυτός ο κλάδος ασυντόνιστος, ανεξέλεγκτος, στο έλεος κάθε είδους άσχετων με το αντικείμενο και αφερέγγυων «επιχειρηματιών» και «επαγγελματιών»; Οι υφιστάμενες καλές επιδόσεις της χώρας στον Τουρισμό, μπορούν να αποδειχθούν ζημιογόνες, αν δεν προστατέψουμε και αναβαθμίσουμε το εθνικό και τα τοπικά τουριστικά brands. Τώρα, όχι αργότερα!

Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι, τόσο από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, όσο και από τους υπολοίπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως και η ικανή στελέχωση της ταλαιπωρημένης Τουριστικής Αστυνομίας. Με τους ελέγχους δεν εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα, αλλά η στρεβλή αντίληψη περί αυτής. Άλλωστε, με τις σχολές ξεναγών να παράγουν δεκάδες νέους, εκπαιδευμένους ξεναγούς κάθε χρόνο, όσοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ορθά και εποικοδομητικά στην αγορά των περιηγήσεων, έχουν τον τρόπο να το κάνουν!