Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πόλη του μέλλοντος μπορεί να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο

Στέφανος Δημουλής
19 Ιουλίου 2022 / 08:50

Γράφει ο Στέφανος Δημουλής

Συμφωνώ με την πρόταση των μόνιμων κατοίκων της παλιάς πόλης ότι πρέπει να αποφασίσουμε για το στρατηγικό μέλλον της παλιάς πόλης αλλά και του νησιού μας γενικότερα.

Μπορουμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολύπλευρος τρόπος ώστε να σχεδιαστούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας ώστε οι κυβερνώντες μαζί με τους συνεργάτες τους να μπορούν να δρουν με ακρίβεια και ταχύτητα ακόμα και κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες.
 
1) Το γηρασμένο κτιριακό απόθεμα της Παλιάς πόλης ζητεί επειγόντως λύσεις.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις Που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προσεχή Χρόνια, είναι η συντήρηση και ανανέωση του κτιριακού της αποθέματος  η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ.

Τα κτίρια χρήζουν άμεσης συντήρησης, ενεργειακής αναβάθμισης, πλήρους ανακαίνισης και προσαρμογής στις επιταγές της σύγχρονης ζωής.

Η ενεργειακή αναβάθμιση και εν γένει η ανακαίνιση παλαιών κτιρίων, χωρίς αντίστοιχη στατική ενίσχυση, ενέχει κινδύνους, καθώς «κρύβει» τις βλάβες που μπορεί ένα κτίριο να έχει υποστεί ή θα υποστεί λ.χ. σε ένα σεισμό.

Η ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει απαραιτήτως να συνδυάζεται με τις αναγκαίες στατικές ενισχύσεις. 
 
2) Θα πρέπει να βρεθούν και να σχεδιαστούν λύσεις Για το πρόβλημα ύδρευσης του νησιού και να υπάρξει εκσυγχρονισμος του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης 
 
3) Θα πρέπει να έχουμε ένα νοσοκομείο το οποίο να μπορεί να ανταπεξέλθει έχοντας περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό περισσότερο εξειδικευμένα μηχανήματα ώστε να μπορούνε να αντιμετωπίζονται Και στον τόπο μας κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας και να μην παρακαλάμε για να μεταναστεύσουμε για να σωθούμε

4) Σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια δεν είναι μόνο το περιβόητο εργοστάσιο το οποίο ακούμε τόσα χρόνια , αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε κιολας, η σκέψη μας θα πρέπει να είναι και στα σκουπίδια που βρίσκονται στο υπέδαφος τα οποία μολύνουν τον τόπο μας και το νησί μας χωρίς βαριά βιομηχανία ο καρκίνος θερίζει υπάρχουν λύσεις και για εκεί Μπορούμε απλά να κάνουμε ένα ταξίδι ουσίας στο Ισραήλ και να ζητήσουμε την βοήθεια και την τεχνογνωσία τους.
 
5) Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δόξα τω Θεώ η Κέρκυρα έχει πάρα πολύ έμπειρους και καταρτισμένους ανθρώπους οι οποίοι επανειλημμένως προτείνουν αλλά δυστυχώς δεν τους ακούει κανείς δεν θέλω να τους ονοματίσω για να μν αδικήσω κανεναν. 
 
6) Το γερασμένο οδικό δίκτυο. Δεν προβλέπουμε ότι είμαστε τουριστικό νησί και τρέχουμε πάντα τελευταία στιγμή να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα παραλίες ναυαγοσώστες κλπ….

Δεν υπάρχει σήμανση πουθενά οι επισκέπτες μας δεν ξέρουν καν που βρίσκονται ή σε ποια οδό περπατάνε, μας και ξεπεράσε και εκεί η τεχνολογία. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα application του νησιού οργανωμένο με κάθε πληροφορία θα ήταν το λεγόμενο info desk στα χέρια καθε επισκέπτη. 
 
7) Πέρασαν και πολλά χρόνια σχεδόν 20 
Αν δεν μπορούμε να κάνουμε πάρκινγκ για τους μόνιμους κατοίκους και περιφερειακά πάρκινγκ για το νησί που τόσα χρόνια ακούμε πως θα κάνουμε όλα τα υπόλοιπα ήρθε η ώρα το εγώ να πάει στην άκρη , το απαιτούν οι καιροί δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Λεω και εγώ με τη σειρά μου όχι στο διχασμό.
 
Η πόλη του μέλλοντος μπορεί να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο
 

Στέφανος Δημουλής
Τομεάρχης τουρισμού Ν.