Τετάρτη 25.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Περιφερειακή Αρχή θεατής των ζητημάτων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Σπύρος Βλαχόπουλος
18 Ιουλίου 2022 / 18:51

Γράφει ο Σπύρος Βλαχόπουλος

Στα μέσα του καλοκαιριού και ενώ η τουριστική σεζόν βρίσκεται από άποψη αριθμού επισκεπτών σε πολύ καλά επίπεδα σύμφωνα με τους ειδικούς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, παρατηρούμε αλλαγές  στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ειδικά σε αυτές που συνδέουν την Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα με τους Παξούς και την Ηγουμενίτσα με τους Παξούς. Προκύπτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις τιμές των εισιτήριων όσο και με την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέρχονται από τη μη εκτέλεση ή την αναβολή δρομολογίων λόγω βλάβης σκαφών ή λόγω καιρού.

Σε μια νύχτα είδαμε να αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων στη σύνδεση Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας κατά 47% περίπου ταυτόχρονα και από τις δύο εταιρείες. Και εδώ θα αναρωτηθεί κανείς: υπάρχει άραγε ελεύθερη αγορά στις συγκοινωνίες μας;

Λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός προς όφελος του επιβάτη όπως μας πιπιλίζουν τα μυαλά οι κυβερνώντες μας; Υπάρχουν κανόνες και ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των επιβατών που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους και ξαφνικά βλέπουν αυξήσεις την τελευταία στιγμή της τάξης του 50%; Ποιοι θα επωμιστούν αυτά τα οικονομικά βάρη άραγε; Θα αποφασίσει να μας προστατεύσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή θα επιβάλει για άλλη μια φορά ένα μικρό πρόστιμο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των επιβατών; Θα πάρει θέση η περιφερειακή αρχή για το θέμα;

Το δεύτερο πιο ειδικό ζήτημα αφορά τους Παξούς και τη σύνδεσή τους τόσο με την Κέρκυρα όσο και με την Ηγουμενίτσα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται συνεχώς αρρυθμίες και δυσλειτουργίες στα δρομολόγια σύνδεσης του νησιού με την Κέρκυρα λόγω βλάβης των σκαφών που τα εκτελούν με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες και όχι μόνο να βρίσκονται άλλοτε εγκλωβισμένοι και άλλοτε αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία. Προγραμματισμένα δρομολόγια αναβάλλονται ή καθυστερούν ή γίνονται με διαφορετικά σκάφη. Οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού των Παξών έχουν χάσει τον ύπνο τους προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα βλέπουν το μέλλον αβέβαιο.

Γενικά οι συνθήκες ταξιδιού, άφιξης και αναχώρησης προς και από το νησί των Παξών κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι αυτές για τις οποίες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του νησιού. Ακόμη και στη σύνδεση των Παξών με την Ηγουμενίτσα, μια ακτοπλοϊκή γραμμή με αυξημένη εμπορική και τουριστική κίνηση παρουσιάζονται αρκετές δυσλειτουργίες και ανατροπές δρομολογίων με τελικό αποδέκτη πάντα τους επαγγελματίες του νησιού και τους απλούς επιβάτες. Θα κάνει κάποια παρέμβαση η περιφερειακή αρχή άραγε για τα ζητήματα αυτά ή θα τα αφήσει στην τύχη τους;

Μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό η νησιωτική μας Περιφέρεια και φυσικά η ηγεσία της δε στέκεται ούτε καν παρατηρητής, δε γνωρίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, αδυνατεί να παρέμβει και γενικά επαφίεται στις αποφάσεις που παίρνονται κεντρικά από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αρκείται στις κατά καιρούς γενναιόδωρες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού όταν επισκέπτεται την Κέρκυρα μέσα από φιέστες και τυμπανοκρουσίες.

Ακόμη και για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ένα σημαντικό μέτρο που εφαρμόστηκε με επιτυχία από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή της τότε Περιφερειακής Αρχής δεν έχει παρθεί καμιά πρωτοβουλία για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους νησιώτες, επιβάτες και επαγγελματίες, με αποτέλεσμα τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς μετά από οκτώ και πλέον μήνες. Θα ήταν χρήσιμο, αν μας απαντούσε κάποιος υπεύθυνος της νησιωτικής μας Περιφέρειας, πόσο έχουν προχωρήσει τα λιμάνια της Λάκκας και του Λογγού των Παξών και ποιος είναι ο προγραμματισμός για το λιμάνι του Γαΐου το οποίο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερη εμπορική και επιβατική κίνηση.

Δε θα ασχοληθώ με τα υδροπλάνα και την κατασκευή των υδατοδρομίων διότι αυτό είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία των συγκοινωνιών των νησιών.

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο όμως ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ΠΙΝ ΑΝΑΣΑ, είχε ασχοληθεί αρκετά με τα ζητήματα αυτά και συγκεκριμένα είχε λειτουργήσει την Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής η οποία συνεδρίαζε σε τακτά χρονικά διαστήματα, έκανε παρεμβάσεις στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας για το δρομολόγια των πλοίων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, εισηγούνταν λύσεις και προτάσεις στο Π.Σ., καλούσε τους πλοιοκτήτες και τους επαγγελματίες σε διαβούλευση προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε θέματα κόστους και μεταφορών, ασχολήθηκε πολλές φορές με το ζήτημα των εισιτηρίων και την αύξηση των τελών που πεισματικά επέβαλε ο ΟΛΚΕ Ηγουμενίτσας και γενικά ήταν γνώστης των θεμάτων της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 ήταν καθαρά αποτέλεσμα των προσπαθειών και της δουλειάς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.

Η σημερινή Περιφερειακή αρχή μάλλον αγνοεί ότι ηγείται σε νησιωτική περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με μικρά και μεγάλα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες και μικρές αλλά και μεγάλες δυσκολίες στη σύνδεσή τους, αγνοεί επίσης ότι αυτά τα μικρά νησιά συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό και στα ακαθάριστο εθνικό προϊόν καθοριστικά λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια. Τόση αδιαφορία δεν την αξίζουν.

Σπύρος Βλαχόπουλος
πρώην περιφερειακός σύμβουλος