Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μία πρόταση για χώρο στάθμευσης στην πόλη της Κέρκυρας

Στάθης Κουλουρίδης
18 Μαρτίου 2022 / 16:26

Του Στάθη Κουλουρίδη

Αγαπητέ κε Διευθυντά.

Με αφορμή τη συζήτηση που προγραμματίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις θέσεις στάθμευσης της παλιάς πόλης Κέρκυρας σας επισυνάπτω παλαιότερη επιστολή μου (17/6/2007) προς το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας και αφορά την διπλοδρόμιση της Ιουλίας Ανδρεάδη και την δημιουργία χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο του Γηροκομείου Κέρκυρας (λόφος Αβράμη).

Παρά το γεγονός ότι το παλιό νοσοκομείο έχει απομακρυνθεί από τον συγκεκριμένο χώρο θεωρώ ότι η πρόταση παραμένει επίκαιρη επειδή οι υπηρεσίες που στεγάζονται τώρα στο χώρο του παλιού νοσοκομείου (Αστυνομία-Πυροσβεστική) δημιουργούν τι ίδιες ανάγκες για χώρο στάθμευσης όπως και τότε.

Επί πλέον η πρόταση μπορεί να επικαιροποιηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο του γηροκομείου με δημιουργία διπλής πρόσβασης από την Ιουλίας Ανδρεάδη και την Ιωάννου Θεοτόκη.

Η δρομολόγηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να προσφέρει οριστική λύση σε δύο σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη της Κέρκυρας και την καθιστούν απροσπέλαστη και αφιλόξενη για τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες.   

Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να συνδυαστεί με την οριστική διάνοιξη και χρήση του δρόμου που διασχίζει το οικόπεδο της Μητρόπολης (Συνεδριακό Κέντρο και άλλα κτίσματα) στην περιοχή της Πλατυτέρας.

Είναι ανάγκη οι άρχοντες αυτού του τόπου να αντιληφθούν ότι αυτή η πόλη δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στις συνθήκες του σήμερα χωρίς την δημιουργία ενός μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης μέσα στον ιστό της πόλης κατά τα πρότυπα όλων των άλλων πόλεων της Ευρώπης.

Ο συγκεκριμένος χώρος (Λόφος Αβράμη) αποτελεί κατά την γνώμη μου ιδανική τοποθεσία για ένα τέτοιο έργο που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της πόλης μας.

Με τιμή.
Στάθης Κουλουρίδης

Η από 17/6/07 επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο 


 
                                                                    Προς
                                  Τον Αξ/μο Πρόεδρο του Δ.Σ. Δήμου Κερκυραίων.
                                   κο Παγκράτη Περικλή.
            Κοινοποίηση: Αξ/μο Δήμαρχο Κερκυραίων
                                  κο Μικάλεφ Σωτήριο.
 
Θέμα: «Διπλοδρόμηση Ιουλίας Ανδρεάδη και δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων».
 
Αξιότιμε κε Πρόεδρε.
 
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να θέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερκυραίων παλαιότερη πρότασή μου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας, η οποία αφορά την διπλοδρόμηση της οδού Ιουλίας Ανδρεάδη με παράλληλη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή του λόφου «Αβράμη» που γειτνιάζει με το οικόπεδο του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Η πρόταση είχε κατατεθεί στην συνεδρίαση της 5/5/03, είχε υπερψηφιστεί από την τότε πλειοψηφούσα παράταξη του Ν.Σ. και είχε ως εξής:«Άμεση εξεύρεση λύσης για την δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και των επισκεπτών. Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο χωρίς επαρκή χώρο στάθμευσης και οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του μπορεί να αναιρεθεί από την δυσαρέσκεια και την ταλαιπωρία των χρηστών αλλά και των λειτουργών του Συστήματος εξ αιτίας του αδιαχώρητου της κυκλοφορίας στην συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός αυτού, όμως, η δημιουργία επαρκούς χώρου στάθμευσης είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σημαντική αποσυμφόρηση από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα της Ιουλίας Ανδρεάδη με συνέπεια την δυνατότητα μετατροπής της σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης με προφανή ευεργετική επίδραση στην ταχεία και απρόσκοπτη προσπέλαση του Νοσοκομείου αλλά και πολλαπλά οφέλη για τα καταστήματα της περιοχής».

Όπως γνωρίζετε η συγκεκριμένη πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, στο σύνολό της. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, μετά την εγκατάσταση εργολάβου και το κλείσιμο της Μιλτιάδου Μαργαρίτη, προχώρησε στην διπλοδρόμηση της Ιουλίας Ανδρεάδη προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας από την βόρεια πλευρά της πόλης.

Το συγκεκριμένο μέτρο διευκόλυνε αφάνταστα την πρόσβαση στο Νοσοκομείο ενώ παράλληλα είχε ευεργετική επίδραση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής. Η έλλειψη, όμως, χώρου στάθμευσης είχε ως αποτέλεσμα την επί πλέον επιβάρυνση του προαυλίου χώρου του Νοσοκομείου όπου καθημερινά στοιβάζονται δεκάδες αυτοκίνητα δημιουργώντας αδιαχώρητο όχι εκτός αλά εντός του Νοσοκομείου.

Παρά ταύτα η ευεργετική επίδραση της διπλοδρόμησης της Ιουλίας Ανδρεάδη έχει καταγραφεί σε έρευνα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Κερκυραϊκό Βήμα» την 12/5/07, όπου διαπιστώθηκε ότι το 75 % των ερωτηθέντων πολιτών δεν επιθυμούν την εκ νέου μονοδρόμηση της Ιουλίας Ανδρεάδη μετά την ολοκλήρωση των έργων στην Μιλτιάδου Μαργαρίτη.

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε της ευρείας αποδοχής του Κερκυραϊκού κοινού. Είναι επίσης προφανές ότι η ολοκλήρωση του μέτρου με την εξεύρεση χώρου στάθμευσης που θα εξυπηρετήσει την συγκεκριμένη περιοχή θα αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό από τους Κερκυραίους πολίτες και θα συμβάλει ουσιαστικά στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται από το Νοσοκομέιο της Κέρκυρας ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αναβάθμιση και την περαιτέρω οικονομική στήριξη ολόκληρης της περιοχής.

Διαθέσιμος χώρος για την δημιουργία χώρου στάθμευσης στη περιοχή υπάρχει στο οικόπεδο του γηροκομείου που γειτνιάζει με την πίσω πλευρά του οικοπέδου του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα μπορεί, εύκολα, να διαμορφωθεί χώρος τριών και πλέον χιλιάδων (3.000) τετραγωνικών μέτρων όπου τα 1.000 τ.μ. θα διατεθούν για στάθμευση αυτοκινήτων του προσωπικού του Νοσοκομείου, 1.000 τ.μ. για στάθμευση αυτοκινήτων συνοδών και ασθενών και 1.000 τ.μ. για στάθμευση αυτοκινήτων πολιτών που προορίζονται για εμπορικές δραστηριότητες στα καταστήματα της περιοχής.
 
Αξιότιμε κε Πρόεδρε.
 
Απευθύνομαι σε Σας επειδή η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης αποτελεί δικαιοδοσία του Δημοτικού σας Συμβουλίου δεδομένου ότι αφορά την περιοχή ευθύνης του Δήμου Κερκυραίων και δεδομένου ότι ο Δήμαρχος Κερκυραίων συμμετέχει ως πρόεδρος στην Επιτροπή διαχείρισης των ακινήτων του γηροκομείου Κέρκυρας.
 
                                               
 
 
 
 
                                             Κουλουρίδης Ευστάθιος.
                                             Νομαρχιακός σύμβουλος και
                                             Δ/ντής ΕΣΥ.