Περιστέρη διάλογοι, δέκα χρόνια μετά
Είναι μια αφορμή για τη δημοσιοποίηση της συζήτησης με τον Παναγιώτη που εξακολουθεί, κι ας έχω να τον δω δέκα χρόνια τώρα. Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 2011.
Με τη ματιά αυτή γνωστοποίησε σε όσους δεν έχουν εντρυφήσει ή απλώς δεν το έχουν σκεφτεί, το γιατί ο ήλιος λατρευόταν σαν θεός και πως οι ιδιότητές του κληροδοτήθηκαν, πλουτίζοντας από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις έως το συναίσθημα, από την εγκύκλια μελέτη έως την ποιητική έκφραση.
Ο τόνος στο απόθεμα, και μάλιστα το καταραμένο! Η εμμονή να ιδιοποιηθείς, ευκαιρίας δοθείσης, κάτι που δεν σου ανήκει. Στον αντίποδα η δαπάνη, όχι μετά το όριο της ανάπτυξης αλλά από την αρχή, ως εξοικείωση με την πρωτόλεια συμπεριφορά, πολύ πριν δηλ. την ύπαρξη περισσεύματος και το εμπορικό αλισβερίσι.
Διαβάζω το βιβλίο τώρα, με την σύμπτωση της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από το θάνατό του. Και το συζητάμε μαζί, όπως πάντα κάναμε, με τις ώρες. Τώρα σ' ένα παιχνίδι με τις εκφάνσεις της σχετικότητας του χρόνου στην συμπαντική διάσταση, που αφελώς νομίζουμε ότι αφορά αποκλειστικά και μόνον εκείνους που έφυγαν κι όχι εμάς.
Λάθος, ο Παναγιώτης θα είναι πάντα εδώ ως δρώσα σκέψη παρά ως ανάμνηση. Θα μιλάει μέσα από κείμενα, βιβλία και ταινίες. Για πάντα! Κουφάλα νεκροθάφτη!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.