Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάποιος από την Τράπεζα Πειραιώς να μας ενημερώσει για τους Παξούς...

Φαίη Λύχνου
08 Δεκεμβρίου 2020 / 15:28

Της Φαίης Λύχνου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Τράπεζα Πειραιώς και σε όποιον αρμόδιο …
Κάποιος από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ να μας ενημερώσει:

• Για τον λόγο που η μοναδική τράπεζα σε ένα νησί με τρεις χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και περισσότερους από δώδεκα χιλιάδες επισκέπτες τους θερινούς μήνες τελικά κλείνει

• Για το τι πρέπει από εδώ και στο εξής να κάνει ο συνταξιούχος; Ο τοπικός ξενοδόχος, ο εστιάτορας, ο έμπορος;

• Για το τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής ο αλλοδαπός επενδυτής ή ο νεαρός Παξινός επιχειρηματίας για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό

• Για το τι πρέπει να κάνει ο αφηρημένος Παξινός πελάτης της; Αυτός που χάνει την κάρτα του για οποιονδήποτε λόγο; Ο αλλοδαπός επισκέπτης που αδυνατεί να πάρει χρήματα με την κάρτα του;

• Αν θα αποσύρει και τα 2 ATM που υπάρχουν στο νησί σήμερα; Γιατί οι χρηματοποστολές κοστίζουν! Και το εισιτήριο στο φέρυ είναι ακριβό. Αν θέλουν να τσοντάρουμε οι Παξινοί, να το ξέρουμε, να προετοιμαστούμε. Μην τους επιβαρύνουμε περισσότερο, τόσα που έχουν προσφέρει στον Πολιτιστικό μας σύλλογο, στα αθλητικά μας σωματεία, στη βιβλιοθήκη μας, στα σχολεία μας, στο κοινωνικό σύνολο!

• Ποιο είναι το ποσοστό κέρδους που αναμένει από ένα υποκατάστημα σαν των Παξών. Να μας το πουν, να βάλουμε στόχο να το πιάσουν, μήπως κι αλλάξουν γνώμη.

• Ποια είναι τα νέα της προϊόντα, για τα οποία οι Παξινοί αδιαφόρησαν; Μην είναι δάνεια, μην είναι ασφάλειες; Τι είναι; Να δανειστούμε κι άλλο βρε αδελφέ! Να κάνουμε κι εμείς κάτι επιτέλους! Μην τα περιμένουμε όλα από την Τράπεζα!

• Πόσα παρακάλια ήθελε εκ μέρους των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών και των βουλευτών μας; Γιατί μάλλον αυτά που δέχτηκε, έφτασαν μόνο για παράταση 20 ημερών. Το υποκατάστημα Λευκίμμης έχει κλείσει ήδη. 

• Αν κάνει κάποιες σκέψεις για το τι να κάνουμε με τις καταθέσεις μας οι Παξινοί, αφού κλείσει το Υποκατάστημα. Αν μας υποδείξουν μια άλλη Τράπεζα, από αυτές που πολύ θα ήθελαν να πάρουν την μονοπωλιακή της θέση σε ένα  νησί με πολύ υψηλού βαλαντίου επισκέπτες και επενδυτές, εμείς θα υπακούσουμε στις υποδείξεις της.

Όσο το σκέφτομαι, πείθομαι ότι τελικά η Πειραιώς προωθεί την εξοικείωση του λαού μας με τις νέες τεχνολογίες και στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Κλείνοντας το Υποκατάστημά της στους Παξούς μετουσιώνει το δόγμα «κάθε ανάγκη και ευκαιρία» σε πράξη.

Ακολουθήστε την σκέψη μου: προβλέπω νέα ακτοπλοϊκή σύζευξη με ειδικά δρομολόγια για τους εμπόρους τροφίμων, τους επιχειρηματίες εστίασης κλπ φορτωμένους με σακουλάκια κερμάτων, σακούλες με χαρτονομίσματα κλπ.

Διαβλέπω ειδικές τιμές σε καταλύματα στην Κέρκυρα για Παξινούς προκειμένου να βάλουν την ιδιόχειρη τζίφρα τους σε τραπεζικά έγγραφα αλλά και νέες θέσεις εργασίας για Κερκυραίους ως διεκπεραιωτών πάσης φύσεως γραφειοκρατικών διαδικασιών για λογαριασμό Παξινών, αφού πια δεν έχει απομείνει παρά ένα Αστυνομικό Τμήμα και ένας Λιμενικός Σταθμός στο νησί μας με ελάχιστο αριθμό οργάνων που κάνουν διπλο - βάρδιες όλο το καλοκαίρι. Κι εκεί βέβαια υπάρχει περιθώριο μετατροπής της επαρχιώτικης πραγματικότητάς μας σε εικονική.

Να μην παραλείψω να θυμίσω: Οι Παξοί πλέον είναι χωρίς Δ.Ο.Υ., χωρίς κατάστημα ΟΤΕ, χωρίς κατάστημα ΔΕΗ, με ένα υποθηκοφυλακείο που ΚΡΑΤΑ μέχρι νεωτέρας (βλέπε κτηματολόγιο), με σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κέρκυρα ΑΒΕΒΑΙΗ και τον χειμώνα ΕΛΑΧΙΣΤΗ.

Συμπέρασμα: Η Τράπεζα Πειραιώς δείχνει τον δρόμο στο μέλλον για τα Ελληνικά νησιά. Αν, δε, μάθω ότι το Υποκατάστημα της Ιθάκης θα παραμείνει σε λειτουργία, πολύ θα στενοχωρηθώ! Κρίμα να μην εκσυγχρονιστεί κι η Ιθάκη!

Με εκτίμηση
Αναστασία Αν. Λύχνου, δικηγόρος
Φωτεινή Λύχνου, επιχειρηματίας