Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για τις προσλήψεις υπαλλήλων στην Περιφέρεια

Ποζίδης Παναγιώτης
25 Αυγούστου 2020 / 11:26

του περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη Ποζίδη

Κορυφώνεται η πρακτική αποπροσανατολισμού και παραποίησης της αλήθειας από την περιφερειακή αρχή στη διαχείριση των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής και του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στις 29 Ιουλίου το Υπουργείο Εσωτερικών (αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/70/οικ.15048/29.7.2020 εγκύκλιος, με θέμα «Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού του δημοσίου τομέα έτους 2021» ζήτησε από τα συλλογικά όργανα την καταχώριση των κενών οργανικών θέσεων και των ειδικοτήτων, για την κάλυψή τους, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Το χρονοδιάγραμμα ήταν ιδιαίτερα πιεστικό, αφού μέχρι τις 21 Αυγούστου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων. Στις 11 Αυγούστου υπέβαλα αίτημα στην περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκαιρη πραγματοποίηση των διαδικασιών.

Στην περιφέρεια βέβαια αυτήν την περίοδο έχουν πολυήμερες επισκέψεις στα νησιά, για τη δρομολόγηση των λύσεων στα προβλήματα του τόπου, αφού ο Αύγουστος προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ήρθε το θέμα αυτό στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής την Τρίτη 19 Αυγούστου, μέρα που ξεκίνησε ένας μαραθώνιος να βγει μια άκρη σε μια πρόταση που χαρακτηριζόταν από μεγάλη προχειρότητα, από την έλλειψη στοιχειώδους τεκμηρίωσης και μεγάλο έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και των θεσμικών εκπροσώπων και οργάνων της περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό του αλαλούμ που υπήρχε ότι οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, που είναι μέλη στην οικονομική επιτροπή ενημερώθηκαν για την κάλυψη κενών που δεν έχουν και τη μη κάλυψη σημαντικών κενών που ταλανίζουν τη λειτουργία των περιφερειακών ενοτήτων τους.

Αποτέλεσμα ήταν μετά από δύο συνεδριάσεις να απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό και να τροποποιηθεί η εισήγηση των διοικητικών υπηρεσιών οι οποίες για ανεξήγητο λόγο επικαλούνταν πιεστικούς χρόνους και αδυναμία στη διαχείριση αυτού του θέματος.

Είναι όμως αυτονόητο ότι η διαχείριση και η αξιοποίηση του προσωπικού αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) μία διαρκή δυναμική διεργασία, από τις κρισιμότερες και σημαντικότερες στη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών. Μια διαδικασία, που έπρεπε να μπορεί να υπάρχει ετοιμότητα να διεκπεραιωθεί, αφού επαναλαμβάνεται και θα έπρεπε μέσα από διαβούλευση να υποβάλλονται οι πλέον αξιόπιστες και λειτουργικές προτάσεις και εισηγήσεις.

Τελικά η εισήγηση της διοίκησης άλλαξε, αφού παρουσιάστηκαν και τραγελαφικά φαινόμενα με την συμπερίληψη ειδικοτήτων που υπάρχει πλεόνασμα σε περιφερειακές ενότητες, ενώ ειδικότητες όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας υπηρεσιών από τις συνταξιοδοτήσεις του επόμενου διαστήματος δεν υπήρξαν προτάσεις κάλυψης τους. Τελικά, η οικονομική επιτροπή αύξησε τον αριθμό των θέσεων από 16 σε 20 και άλλαξε τις ειδικότητες που προτάθηκαν από τις διοικητικές υπηρεσίες.

Στη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο ανεξήγητα εισηγητής εμφανίστηκε υπηρεσιακός παράγοντας (Γενικός διευθυντής διεύθυνσης, η εισήγηση του οποίου απορρίφθηκε από την οικονομική επιτροπή) και η παρουσίαση αφορούσε αποκλειστικά την επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα απόρριψης της νέας απόφασης της οικονομικής επιτροπής με την επίκληση δήθεν τεχνικών θεμάτων που είχαν σχέση με την καταχώρηση του αιτήματος και όχι την ουσία και το περιεχόμενο της!

Η τελική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αφορά στην υποβολή αιτήματος για την κάλυψη 20 θέσεων από το Υπουργείο, όπως ανακοινώθηκε ήδη από το όργανο και πρέπει να καταχωρήθηκε στο σύστημα.

Με τη διαδικασία αυτή διαπιστώθηκε η μεγάλη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της στελέχωσης και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στη διοικητική δομή της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων.
Μια διαδικασία που θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο πρώτης προτεραιότητας και να έχει μία διαρκή ετοιμότητα, που θα πηγάζει από τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, είτε αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών, είτε των γενικών διευθυντών των διευθύνσεων, είτε των υπηρεσιών των περιφερειακών ενοτήτων. Μια διεργασία που πνίγηκε μέσα στη λαίλαπα της δήθεν χρονικής πίεσης, της ανοργανωσιάς, των μεγάλων λόγων που επιχειρούν να καλύψουν τα υπαρκτά προβλήματα.

Η επικοινωνιακή καταιγίδα ζει το μεγαλείο της. Στο Δελτίο τύπου της περιφέρειας γίνεται λόγος για τη μεγάλη κατάκτηση ότι «για πρώτη φορά από το 2016, η Π.Ι.Ν είναι σε θέση να προσλάβει προσωπικό, διοικητικό και εξειδικευμένο, συγκεκριμένα 30 υπαλλήλους για τα έτη 2020 και 2021» κ.λπ, ανακατεύοντας την περυσινή απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου, που δεν ικανοποιήθηκε ακόμη (14 υπάλληλοι), αν και πέρασαν 9 μήνες, με τη φετινή απόφαση (που αφορά σε 20 υπαλλήλους και όχι 16, άραγε δεν το πήραν χαμπάρι;). 

Αν η κυβέρνηση δεν κάνει τις προσλήψεις μέχρι το καλοκαίρι του 2021 του χρόνου θα μας πουν για 60 προσλήψεις και όχι για την καθυστέρηση ή την ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτό είναι κυβερνητική υποστήριξη και κομματισμός. Αυτό αποτελεί συναίνεση και συμβιβασμό με την κυβερνητική αδράνεια.

Το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών είναι η βάση της δράσης, των ενεργειών, των εργασιών της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία της περιφέρειας. Με μπακαλίστικες πρακτικές, με επικοινωνιακές, αποπροσανατολιστικές πρακτικές, το πρόβλημα παραμένει και επιδεινώνεται συνεχώς προκαλώντας μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα στις υπηρεσίες και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Χρειάζεται σοβαρότητα, συνεργασία, προϋποθέσεις που δε φαίνεται να αποτελούν επιλογή της περιφερειακής αρχής, που αρκείται σε καταγγελτικό λόγο για το παρελθόν και την εξιδανίκευση της κακής κατάστασης που υπάρχει σήμερα,