Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ναι στους φορτιστές και στα Η/Ο!

Δημήτρης Φαναριώτης
10 Ιουνίου 2020 / 16:58

Του Δημήτρη Φαναριώτη - Συντονιστή ΒιοΕπτάνησα (ΒιοΙόνιο Bio7 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ)

Το Βιο7νησα ΒιοΙόνιο, ΒΙΟ7 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ιδρύθηκε το 2018 με στόχο την μετάβαση σε 100% οικολογικό & βιολογικό τρόπο ζωής ως το 2030.
Το Βιο7 χαιρετίζει την απόφαση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για δημιουργία 12 σημείων φόρτισης Η/Ο καθώς και πιλοτική λειτουργεία 3 ηλεκτρικών λεωφορείων. Εδώ και δύο χρόνια ήταν πρότασή μας η δημιουργία σταθμών φόρτισης Η/Ο. Είχαμε προτείνει να μπουν και σε ξενοδοχεία και να διαφημιστούν, ώστε να μπορέσει να ελκύσει το νησί ποιοτικό τουρισμό.

Ρεαλιστικοί είναι και οι στόχοι της κυβέρνησης για 1 στα 3 Η/Ο το 2030!

Οι στόχοι που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να είναι το ένα στα τρία αυτοκίνητα ηλεκτρικό έως το 2030 είναι ρεαλιστικοί διότι: Με μόλις 1 στα 3 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030 σημαίνει ότι πάνω από το 90% των χιλιομέτρων θα γίνονται ηλεκτρικά.Αυτό πλησιάζει τις προβλέψεις του Στάνφορντ, Καλιφόρνια που προβλέπει ότι το 95% των χιλιομέτρων το 2030 θα είναι ηλεκτρικά.
Διότι:
Ένα συμβατικό αυτοκίνητο ορυκτών καυσίμων κινείται μόλις το 5% έως το πολύ 7% του χρόνου κάθε μέρα. Τον υπόλοιπο χρόνο παραμένει παρκαρισμένο. Ένα Η/Ο με αυτόνομη οδήγηση θα μπορεί να κάνει το αντίθετο, δηλαδή να κινείται πάνω από το 90%, έως και 95%  του χρόνου,  24/7/12. Αυτό θα δίνει την δυνατότητα συνιδιοκτησίας από11 έως και 13 ατόμων για ένα όχημα, ή, το να το έχει ένας ιδιοκτήτης  και να το λειτουργεί  ως αυτόνομο ρομπότ ταξί που θα κοστίζει στον επιβάτη έως και 10 φορές φθηνότερα από σήμερα, τιμή ανά χιλιόμετρο. Θα το "στέλνει" για δουλειά 24/7/12!

Ειδικά από το 2021 που θα κυκλοφορήσουν τα καινούργια Η/Ο που θα μπορούν να κάνουν 1000 μίλια με μια φόρτιση. Και που θα χρειάζεται να κάνουν  ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, πριν αρχίσει η μπαταρία να φθίνει! Θα μπορούν να συμμετέχουν και στα μελλοντικά "εικονικά" δίκτυα ρεύματος με ΑΠΕ. Με μια φόρτιση μπαταρίας θα κάνουν 1000 μίλια, ή, θα μπορούν να τροφοδοτήσουν με ηλ ρεύμα ένα ελληνικό σπίτι για έως και 2 εβδομάδες...
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία μοντέλα Η/Ο που κυκλοφορούν είναι "τα γρηγορότερα και συγχρόνως τα ασφαλέστερα, από όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου". Η τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων έχει ξεπεράσει στα πάντα αυτή των ορυκτών καυσίμων. Ακόμα και τα υβριδικά με υδρογόνο και μαζί με όλες τις σχετικές βελτιστοποιήσεις τους, προβλέπεται ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας θα "νικηθούν" σε κάθε επίπεδο (ασφάλεια, απόδοση, τιμή) και θα καταλήξουμε όλοι στο ηλεκτρικό με μπαταρία.

Κάτι σχετικό, επίσης πολύ σημαντικό που ζητάμε από καιρό, είναι να συντονιστούν οι φωτεινοί σηματοδότες στο νησί. Κυρίως αυτοί από Κεφαλομάντουκο ως Τζάβρου, στην Εθνική Παλαιοκαστίτσας.
Αν συγχρονισθούν θα καταναλώνουμε έως και 10 φορές λιγότερη βενζίνη, φθορά αυτοκινήτου και χρόνο. Ο συντονισμός των φαναριών, ακόμα περισσότερο θα βοηθήσει τα Η/Ο διότι το να φορτίζει η μπαταρία τους με το φρενάρισμα, βλάπτει την μπαταρία σημερινής τεχνολογίας. Μπορεί ορισμένα να μπορούν να το κάνουν, όμως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται και να  φθείρεται πρόωρα η μπαταρία. Ειδικά όταν θα συμβαίνει κατ' επανάληψη, όπως στην εθνική οδό Κέρκυρας Παλαιοκαστρίτσας, από Κεφαλομάντουκο ως Τζάβρου.

Η τεχνολογία που το επιλύνει πλήρως αυτό υπάρχει (Υπερ-πυκνωτές) και διπλασιάζει την ζωή της μπαταρίας. . Όμως είναι πατέντα μιας εταιρίας (Τέσλα) που θα τα βγάλει μελλοντικά και μόνο στα δικά της. Όπως και να έχει, είναι θεμιτό να γίνει ο πολυπόθητος συντονισμός των φαναριών, τόσο για την χρήση των συμβατικών και ακόμη περισσότερο για να φιλοξενήσουμε τα Η/Ο. Όσο μεγάλο και να είναι το κόστος αλλαγής των μηχανημάτων των σηματοδοτών θα αποσβέσει συντομότατα, αποτελώντας επένδυση για το νησί μας με μεγάλο όφελος για την Τ.Α., τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις .   
Δημήτρης Φαναριώτης                                                  Κέρκυρα           10/06/20
Συντονιστής Βιο7

ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο Bio7 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ 
Περιβαλλοντική Έρευνα & Βιολογικά Προϊόντα
(Α.Γε.Μ.Κ.Ο: 000108303081)  2η πάροδος Τιμοξένους αρ 649100  Κέρκυρα    26610-38361 &  6938712638   [email protected]