Πέμπτη 23.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είναι έτοιμη η Κέρκυρα να δεχθεί τουρισμό στα χρόνια του Κορονοιού;

Δημήτρης Σούκερας
07 Ιουνίου 2020 / 20:41

Σήμερα, 75 ημέρες σχεδόν από την ημερομηνία που η χώρα ως απάντηση στην πανδημία του κορονοιού, προχώρησε σε εκτεταμένους περιορισμούς κινήσεων των πολιτών της, αν ρωτήσεις τους ανθρώπους για το σημαντικότερο πρόβλημά τους, θα σου απαντήσουν: «το οικονομικό».

Ενώ η υγειονομική επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Δρ Σωτήριος Τσιόδρας, στην Κέρκυρα μάλλον υπερισχύει ο οικονομικός προβληματισμός, καθώς ίσως και το 75% του τοπικού ΑΕΠ, οφείλεται στον τουρισμό. Ήδη οι Κερκυραίοι δεν είναι σίγουροι για το πως θα επιβιώσουν φέτος, είναι όμως βέβαιοι, πως ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι πάρα πολύ δύσκολος.Θα μπορούσαν να είχαν δίκιο, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, τουλάχιστον όχι ακόμη. Αν θεωρούσαμε την ανθρώπινη ζωή σαν ένα σύστημα, αυτό που έχει καταρρεύσει μέσα του, είναι εκείνες οι μη μετρήσιμες καιδύσκολα περιγραφόμενες διαστάσεις του, που ονομάζουμε: «εδραιωμένες πεποιθήσεις».
«Οι διακοπές και ο τουρισμός είναι μια κατάκτηση του ανθρώπου και μια τουλάχιστον ετήσια απόλαυση». «Η επένδυση στον τουρισμό στην Κέρκυρα κάθε καλοκαίρι θα αποδίδει, για όσο ο ήλιος ανατέλλει». Εδραιωμένες πεποιθήσεις όπως τις  λέει ο PeterBurow(2015),χαρακτηρίζονται ως τέτοιες εκείνες,όταν είναι αρχικά αποδεκτές από το 75% μιας κοινότητας, κι ακόμη έναν. Τότε αυτόματα ένα ακόμη 15% προστίθεται και ακολουθεί-πιστεύει την συγκεκριμένη πεποίθηση, ακολουθώντας την νέα μόδα (bandwagoneffect) και τότε εκείνη καθίσταται «κυρίαρχη». Σε αυτές τις κυρίαρχες πεποιθήσεις στηριζόμαστε για να μπορούμε να λειτουργούμε στον κόσμο μας και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας.
Καθώς σε λίγες ημέρες οδεύουμε προς το άνοιγμα του τουρισμού  και στην Κέρκυρα, αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστούμε και πνευματικά. Αλήθεια πως αντιδράτε στην φήμη που λέει πως, ήδη ένας στους τρεις, δεν πιστεύει στην ύπαρξη του κορονοιού; Πόσο αυτή η πεποίθηση μπορεί να μας βοηθήσει να δεχόμαστε διεθνή τουρισμό από  την 15η Ιουνίου μέσω ενδιάμεσων σταθμών ή και απευθείας από την 1η Ιουλίου;
Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας εφοδιάσθηκε με 28 κρεββάτια για ασθενείς με COVID-19, απέκτησε την δυνατότητα για νοσηλεία σε κρεββάτια ΜΕΘ 7 ασθενών και ήδη διαθέτει μηχάνημα μοριακής ανάλυσης (PCR).Είναι όμως πράγματι αυτό αρκετό; Μπορεί ο τουρισμός να ξεκινήσει χωρίς κινδύνους για τον ίδιο, την κοινότητα και την επόμενη χρονιά;
Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για  να διαπιστωθεί πως το νησί μας με 105000 μόνιμους κατοίκους, προ κορονοιού, διέθετε μόνο 5 κρεββάτια ΜΕΘ, έναντι των  τότε 7 του Ρεθύμνου, με 85000 μόνιμους κατοίκους. Πράγματι οι αριθμοί αποδεικνύουν την υστέρηση της νύφης του Ιονίου,έναντι του συγκεκριμένου προορισμού, που γίνεται ακόμη χειρότερη όταν θυμηθούμε πως σε απόσταση μιας ώρας από το Ρέθυμνο βρίσκονται τόσο τα Χανιά αλλά και το Ηράκλειο, με τις δικές τους υγειονομικές υποδομές, όταν για την Κέρκυρα, το πλησιέστερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων απέχει στην καλύτερη περίπτωση,3 ώρες.
Καθώς αποσπασματικά μαθαίνουμε πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν το/τα τοπικά ξενοδοχεία που θα διατεθούν για καραντίνα κρουσμάτων τουριστών, που τυχόν θα εμφανισθούν, αυτό που δεν έχει επικοινωνηθεί ακόμη στο ευρύ κοινό είναι, οι τοπικές υγειονομικές μας δυνατότητες, αντιμετώπισης του κορονοιού. Αν δεχθούμε το ρίσκο όπως το έχει αναλύσει ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης,με πιθανότητα μετάδοσης 1:10000 και θεωρήσουμε πως η Κέρκυρα θα ανανεώνει εβδομαδιαίως μόνο 20000 («τουρίστες καμικάζι», όπως τους αποκαλεί ο φίλος Δρ. Δημήτριος Μπούχαλης )και γεμίζει μόνο αυτό τον αριθμό, από τα 125000 συνολικά κρεββάτια της, με βάση την στατιστική, όπως έχει παρουσιαστεί ήδη, αν 2 μόνο κρούσματα διαφύγουν της διαχείρισής μας, θα διπλασιάζονται κάθε 5 ημέρες, με αποτέλεσμα το νησί την 40η ημέραδυνητικά, να έχει 512 θετικά κρούσματα. Αυτό θα σημαίνει πως αν η μέση ανάγκη για νοσηλεία είναι μόνο στο 7,5% των κρουσμάτων (39 ασθενείς-μια συντηρητική εκτίμηση)η Κέρκυρα  θα έχει ήδη ξεπεράσει συνδυαστικά την χωρητικότητα, τόσο των κρεββατιών ΜΕΘ, αλλά και των λοιπών κρεββατιών νοσηλείας της.

Από τις μελέτες που ήδη έχουν γίνει κάθε Νοσοκομείο όταν νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 «χάνει» τις νοσηλευτικές υποδομές του (κρεββάτια και υγειονομικό σύστημα) για 1 έως 2 μήνες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για την συνέχιση της διασποράς στον τουριστικό προορισμό, αλλά και για την δυνατότητα του να παραμένει ανοικτός και διαθέσιμος στην συνείδηση του τουρισμού και για την επόμενη χρονιά.
Μάλιστα τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα δυνητικά και για έναν ακόμη λόγο. Καθώς το νησί ιδιαίτερα τα καλοκαίρια συγκεντρώνει πέρα από τους  μόνιμους κατοίκους του κι άλλους 125000 τουρίστες και περίπου ακόμη 20000 που διαμένουν σε θερινή κατοικία ταυτόχρονα, (συνολικά 250000) τότε μάλλον φαίνεται πως ο σχεδιασμός του ΓΝΚ για 332 κλίνες, δεν είναι επαρκής, για τον καλοκαιρινό πληθυσμό του νησιού και για να εξυπηρετήσει τουρισμό υψηλού επιπέδου. Όπως φαίνεται στο (β) (άρθρο των FinancialTimes) στο Περού αντιμετωπίζουν υψηλή θνησιμότητα από τον Κορονοιό λόγω του μικρού συντελεστή κλινών ανά 1000 κατοίκους (1,6), ένας δείκτης που για την Κέρκυρα το καλοκαίρι με την φιλοξενία πληθυσμού όπως συνήθως, είναι ακόμη μικρότερος (332/250=1,32).
Καθώς οι άνθρωποι είναι ακόμη επηρεασμένοι από το σοκ της πανδημίας κι έχουν απωλέσει τις σταθερές και τις προηγούμενες «εδραιωμένες πεποιθήσεις τους», είναι αναγκαίο οι νέες να βρίσκονται πιο κοντά στον ρεαλισμό και στην νέα κανονικότητα, όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί. Καθώς ακόμη απέχουμε από τα κατάλληλα φάρμακα και/ή το εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από την νόσο, είναι καλό στην Κέρκυρα διαφορετικοί άνθρωποι με τελείως ανομοιόμορφες καταβολές και γνωστικά επίπεδα, να μπορούν να καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα και να μπορούν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, για το παρόν και το μέλλον.
Ελπίζω πως  ίσως  έτσι όλοι μας μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φοράμε ευκολότερα την μάσκα μας και να τηρούμε πιο ευσυνείδητα τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ και η τοπική ηγεσία παράλληλα θα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα δημιουργίας τοπικού οργανισμού διαχείρισηςτου προορισμού (DMO),μαζί με την εξέταση και ανεύρεση κατάλληλης μεθοδολογίας αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων από τον Κορονοιό, όπως ενδεικτικά το projectFLATOD-19 κι εφαρμογή της. Όσο δεν γίνεται αυτό, δεν είμαστε έτοιμοι, αν με ρωτάτε, για αυτό ας αναλάβουμε όλοι μας το δικό μας κομμάτι της ευθύνης.
Βιβλιογραφία
α)https://science.sciencemag.org/content/368/6491/eabb6936
β)https://www.ft.com/content/6b4c784e-c259-4ca4-9a82-648ffde71bf0
γ)https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6915e3.htm
 
Δημήτριος Σούκερας MBA(ER) 
Επισκέπτης Καθηγητής SJSU στην Ανάλυση
Συστημικών Ατυχημάτων