Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποζίδης: Επιτροπή Διαβούλευσης Ιονίων Νήσων, με απόντες τους εργαζόμενους, με εργαλείο την αλαζονεία της πλειοψηφίας!

Παναγιώτης Ποζίδης
25 Μαΐου 2020 / 11:13

Του Παναγιώτη Ποζίδη, Περιφερειακού Συμβούλου Ιονίων Νήσων

Σύμφωνα με το άρθρο 178 του Ν. 3852/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε κάθε περιφέρεια συνιστάται, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, μέσα σε δύο (2) μήνες από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών, Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ως γνωμοδοτικό όργανο, που αποτελείται από εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικότερων, σε περιφερειακό επίπεδο, φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:
α) των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, β) των επιμελητηρίων και των επιστημονικών οργανώσεων, συλλόγων και φορέων, γ) των συνεταιριστικών οργανώσεων,
δ) των εργαζομένων στην περιφέρεια και στα νομικά της πρόσωπα, ε) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, στ) οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην περιφέρεια και ζ) πολίτες.
Ο αριθμός των εκπροσώπων των φορέων είναι από τριάντα (30) έως εξήντα (60).
Στην περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης συμμετέχουν επιπλέον και δημότες, σε αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των μελών των εκπροσώπων φορέων, που ορίζονται με κλήρωση.

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του «Καλλικράτη», αναφέρεται ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναζητούσαν μεμονωμένα την πρόσβαση και επιρροή στην ηγεσία του ΟΤΑ. Τα μέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Διαβούλευσης προέρχονται από τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας (εκπρόσωποι εργαζομένων, επιχειρήσεων, επιστημονικούς συλλόγους, ομάδες πολιτών).
Από την περιγραφή αυτή αναδεικνύεται η αξία ενός συμμετοχικού, δημοκρατικού θεσμού κοινωνικής, λαϊκής συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην περιφέρεια.

Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας και αντιδημοκρατικότητας απέκλεισε τους εργαζόμενους της περιφέρειας και πολλούς άλλους φορείς, που αντιπροσωπεύουν θεσμικά μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.
Αφού κίνησε το Μάιο μια διαδικασία που ελέγχεται για τη νομιμότητά της, με δεδομένο ότι απευθύνθηκε επιλεκτικά σε συγκριμένα πρόσωπα και φορείς, χωρίς ενημέρωση και ανοιχτές διαδικασίες, δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα μέλος που να εκπροσωπεί σωματεία εργαζομένων στα Ιόνια Νησιά, από τα οποία απέκρυψε ακόμη και τη δυνατότητα συμμετοχής τους. Μια ματιά στην ιδιότητα μερικών διορισμένων μελών στην επιτροπή θα αναδείξει την αντίληψή τους στην αντιπροσώπευση και στη συλλογικότα.

Σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αλαζονείας μάλιστα στην έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 20.5.2020 απάντησε με ένα ξερό ΟΧΙ σε προτάσεις περιφερειακών συμβούλων για την πρόσθεση κι άλλων μελών στην επιτροπή και στην απλή και δημοκρατική πρόταση που κατέθεσα να συμπληρωθεί η επιτροπή με 17, τουλάχιστον, ακόμη εκπροσώπους σωματείων, αφού η επιτροπή μπορεί να έχει μέχρι 60 μέλη και η περιφερειάρχης πρότεινε 34.

Με την προσθήκη αυτή η επιτροπή θα είχε 51 μέλη, επαναλαμβάνω, ενώ μπορεί να έχει μέχρι 60. Πρότεινα να συμπληρωθεί η επιτροπή με εκπροσώπους:
  1. του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
  2. του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.
  3. του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.
  4. του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας.
  5. του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς.
  6. του Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε Ζακύνθου.
  7. της Ε.Λ.Μ.Ε Κέρκυρας.
  8. της Ε.Λ.Μ.Ε Λευκάδας.
  9. του Τ.Ε.Ε Κέρκυρας
  10. του Ενιαίου Σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας.
  11. της Ε.Π.Σ Κεφαλονιάς.
  12. της Ομοσπονδίας Κρίκετ.
  13. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.
  14. της Ένωσης Συλλόγων γονέων Κέρκυρας.
  15. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
  16. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας.
  17. του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας.
Η απάντηση της περιφερειακής αρχής ήταν ένα ανεξήγητο, μεγάλο «Όχι». Όχι στην πρόταση για τους συγκεκριμένους εκπροσώπους, όχι και σε κάθε πρόταση συμβούλων να ενταχθούν στην επιτροπή μέλη αντιπροσωπευτικών οργανώσεων. «Όχι» σε καθετί που μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία τους και να εκφράσει μια άλλη φωνή, που θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Έτσι η γνωμοδοτική αυτή επιτροπή που θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα και με πλήρη συναίνεση έλαβε μόλις 19 ψήφους (στα 41 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου).
Η κατάσταση είναι δραματική στη λειτουργία της περιφέρειας. Δεν ακούν, πλέον, δεν έχουν διάθεση να συνθέσουν, δεν έχουν πρόθεση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Όλα γίνονται εικόνα και επίφαση δήθεν άσκησης πολιτικών, για να κρυφτεί η μεγάλη υστέρηση και η λανθασμένη ιεράρχηση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν, οι πολίτες πρέπει να εμποδίσουν αυτήν την πορεία. Κρίμα, άλλη μια χαμένη ευκαιρία!