Κορονοϊός: Το πέταγμα της πεταλούδας
Χρυσόστομος Μπούκας
08 Απριλίου 2020
/ 13:25
Για να γνωρίζετε πριν τους άλλους τι πρόκειται να συμβεί
Στην μακρόχρονη εμπειρία μου στα Νοσοκομεία, διδάχθηκα μερικά πράγματα: Προοπτικά αν το δει κανείς, ο ασθενής είναι στο κρεβάτι και ο γιατρός στέκεται όρθιος. Φανταστείτε στην ώρα ανάγκης πώς βλέπει ο ασθενής το γιατρό. Τεράστιο! Για αυτό πρέπει πάντα να σκύβεις δίπλα του. Καταλαβαίνεις ότι σε αισθάνεται κοντά, δικό του. Από την άλλη, όταν του εξηγείς, όσο πιο απλά μπορείς, από τι πάσχει, την θεραπεία του και τι θα συναντήσει τις επόμενες ώρες, μέρες, ίσως βδομάδες, τότε γαληνεύει, συνεργάζεται καλύτερα και αποκτάει (τουλάχιστον ψυχολογικές) δυνάμεις να αγωνιστεί και αυτός δίπλα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Είναι η αρρώστια του καθενός μας που μας κάνει ευάλωτους, αδύνατους, ανήμπορους και αφήνουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, την υγεία μας, στα χέρια άλλων, των γιατρών.
Γιατί τα λέω αυτά
Έχεις έναν ολόκληρο κόσμο, μεγάλους, μικρούς, άντρες, γυναίκες, παιδιά, ανήμπορους και ταλαιπωρημένους, κλεισμένους μέσα στο σπίτι και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να σκύψεις δίπλα, να σε νιώσουν στην ταλαιπωρία τους, να τους ενημερώσεις. Εάν δεν γίνει αυτό, ε, τότε κάτι πάει λάθος. Η κυβέρνηση: έπραξε με απόλυτη λογική, σύνεση και ψυχραιμία. Ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε διοικητικά μέτρα για να υλοποιηθούν οι στόχοι των επιστημόνων.
Σοφά
Χωρίς αμφιβολία και δεύτερη κουβέντα. Επέλεξε έναν επιστήμονα-άνθρωπο τον Τσιόδρα που έσκυψε πάνω στον Ελληνικό Λαό, του εξήγησε, τον ενημέρωσε, το καθοδήγησε. Ο Λαός πείστηκε απόλυτα και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του. Από τα λίγα κράτη στον πλανήτη, που ενημερώθηκε, κατάλαβε τον επερχόμενο κίνδυνο και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Μένουμε σπίτι. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι. Αν έχουμε βήχα, πυρετό, αδιαθεσία επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Επιδεινώνονται τα συμπτώματα; Πάμε Νοσοκομείο. Γιατί; Για να μην έχουμε πολλά κρούσματα COVID 19 και καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι θα σήμαινε αυτό; Πολλοί άδικοι θάνατοι συμπολιτών μας, χωρίς να μπορούν να βοηθηθούν ιατρικά, φαρμακευτικά, μηχανικά. Λίγο - πολύ όλοι τα γνωρίζουμε αυτά από την συνεχή ενημέρωση των ειδικών. Αυτά, ίσως, που είναι λιγότερο γνωστά είναι όσα ακολουθούν. Είναι σχετικά εύκολο να βγάλεις μια οδηγία να μείνουν όλοι σπίτια τους, να επιτηρείται αυτή η οδηγία και στο τέλος να αστυνομεύεται. Φυσικά, όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία, και οι απαγορεύσεις είναι θεμιτές. Αρκεί να μην επιδεικνύεται υπερβάλλων ζήλος από όργανα τάξης σε ορισμένες των περιπτώσεων. Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένοι απείθαρχοι ανάμεσά μας, που ενδεχομένως μας βάζουν όλους σε κίνδυνο υγείας. Πρέπει πάντοτε να βρίσκεται το μέτρο. Φαίνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού, τουλάχιστον στην Ευρώπη και ανάλογα πότε κάθε κράτος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, ή τουλάχιστον σε λίγο ακόμα χρονικό διάστημα θα μεταβεί στην ύφεσή της. Τότε τι γίνεται στην Ελλάδα;
Τι γίνεται στην Κέρκυρα;
Με την σημερινή τακτική (μένουμε σπίτι κλπ) ουσιαστικά μείναμε «αποστειρωμένοι» από τον κορονοϊό. Ασφαλώς, όταν τα μέτρα θα χαλαρώσουν, προφανώς πρώτοι που θα.. αποφυλακιστούν είναι όσοι έχουν μικρές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα μπορούν να ελέγξουν τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής των ίδιων και των πελατών τους. Μη ξεχνούμε ότι κάποιοι εκεί έξω, φορείς του ιού, είναι έτοιμοι χωρίς να το θέλουν και να το γνωρίζουν, να μας τον φιλοδωρήσουν. Μη ξεχνάμε ένα πράγμα: μια αποστειρωμένη κοινωνία, είναι ο καλύτερος μεζές (!!!) του ιού. Για να μην έχει πού να πάει ο ιός, πρέπει να «κολλήσει» το 75-80% του πληθυσμού μιας κοινότητας. Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε ίσως να μιλάμε για σποραδικά κρούσματα. Ένα εδώ, τρία παραπέρα. Τελευταίοι επαγγελματίες που προβλέπω ότι θα απελευθερωθούν, όσοι διαχειρίζονται αρκετούς «στατικούς» πελάτες (καφενεία, μπαρ, εστιατόρια) και αυτοί τηρώντας κάποιους δεσμευτικούς περιορισμούς (αποστάσεων μεταξύ πελατών κλπ). Θα απελευθερωθούν φοιτητές και σταδιακά μαθητές γυμνασίου-λυκείου, μετά δημοτικά σχολεία και τέλος βρεφο-νηπιακοί σταθμοί. Αυτό λέει η λογική των πραγμάτων. Αν το οριζόντιο μέτρο της παραμονής στα σπίτια μας χρειάστηκε κουράγιο και υπομονή, τα μέτρα της σταδιακής χαλάρωσης απαιτούν πολλαπλάσια σοφία από μέρους των επιστημόνων και πειθαρχία από μέρους των πολιτών. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο για: Να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή της COVID 19.
Τα tests ανίχνευσης του κορονοιού
Αξιόπιστο εμβόλιο κατά του ιού. Μη το περιμένουμε πριν τον Απρίλιο του επόμενου έτους 2021. Και τώρα στον τόπο μας, στην Κέρκυρα. Τα μέτρα, αργά ή γρήγορα, θα χαλαρώσουν. Οι Κερκυραίοι, που στηρίζονται κυρίως στην οικονομία του τουρισμού, είναι εύλογο ότι θα εντατικοποιήσουν την εργασία τους, για να αναπληρώσουν, όσο είναι δυνατόν το ελάχιστο του εισοδήματός τους και να επιβιώσουν τον ερχόμενο χειμώνα. Αν θα χρειαστεί επί παραδείγματι για λόγους ασφαλείας και υγείας δύο πελάτες σε κάθε τραπέζι ταβέρνας, αμφιβάλλω αν τηρηθεί. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει από το νου μας το γεγονός ότι επισκέπτες από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, σημαίνει ότι μεταξύ αυτών θα υπάρχουν φορείς του κορονοιού, έτοιμοι να τον μεταδώσουν σε παρθένα κορμιά! Είναι πρόβλημα! Γιατί τότε, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστεί έξαρση ενδημίας στο νησί μας. Πρέπει να σχεδιάσουμε από ΤΩΡΑ! Ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός; Μετά την (σταδιακή) άρση των περιοριστικών μέτρων, αξιόπιστα tests ανίχνευσης δειγματοληπτικά των ήδη υπαρχόντων φορέων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Όχι να κατονομάσουμε ή να στιγματίσουμε συμπολίτες μας, αλλά με αξιοπιστία να κρίνουμε πόσο η κοινωνία μας είναι ευάλωτη ή όχι, σε επιδημία και να δίνονται οι απαραίτητες υγειονομικές κατευθύνσεις. Είναι κάτι σαν μια (αξιόπιστη) δημοσκόπηση. Ρωτάς 238 άτομα από την πόλη, 19 από τον Αη Μαθιά, 24 από Αυλιώτες, 7 από Καρουσάδες, 42 από Λευκίμμη, 37 από Θινάλι κοκ. Έχεις ένα δείγμα 700-800 πολιτών και βγάζεις συμπεράσματα με τη μικρότερη πιθανή απόκλιση από το πραγματικό γεγονός. Έτσι λοιπόν και με τα (αξιόπιστα) tests θα μπορεί η τοπική ηγεσία να δίνει ακριβείς πληροφορίες και οδηγίες για αντίστοιχες προφυλάξεις, να μη μας βρει κανένα κακό μεσούσης της τουριστικής περιόδου, και όχι μόνο να χαθεί το εισόδημα, αλλά, ίσως, χρειαστεί να ξανακλειστούμε μέσα και βλέπουμε τις παραλίες μόνο από τα τηλεοπτικά πλάνα.
Επαναλαμβάνω: για να ήμασταν απρόσβλητοι από τον κορονοιό, θα έπρεπε το 75-80% του πληθυσμού του Νομού να είχε έρθει σε επαφή με τον ιό (ασυμπτωματικοί, πάσχοντες ελαφρά, νοσηλευόμενοι). Διαφορετικά αποτελούμε λευκή τρυφερή σάρκα για τον κανίβαλο ιό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, έλεγχοι και μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Η Κέρκυρα διαθέτει απολύτως αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, να φέρουν σε πέρας όλο τον έλεγχο και να προτείνουν μέτρα για την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Αυτά φέτος. Του χρόνου προβλέπεται ότι θα έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο πριν την τουριστική περίοδο και δεν θα υπάρχει κανένα(;) πρόβλημα. Η τοπική πολιτική ηγεσία, ας πάρει παράδειγμα την κεντρική. Να αφήσει να μιλήσουν οι επιστήμονες και αυτοί ας προσαρμόσουν τα επιστημονικά δεδομένα σε διοικητικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω.