Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο τουριστικές σεζόν έγιναν ένας χρόνος παραχώρησης των αεροδρομίων

Δημήτρης Ρούσσος
27 Μαρτίου 2019 / 08:24

Γράφει ο Δημήτρης Ρούσσος*

Σύντομα κλείνουν δύο χρόνια από την ημέρα που η κοινοπραξία της γερμανικής Fraport- Κοπελούζου ανέλαβε τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. 
Πολλά γράφτηκαν όλο αυτό το διάστημα, κυρίως όμως αφορούσαν Δελτία Τύπου της Fraport Greece, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναπαράγονται αυτούσια από τα μεγάλα ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Πολλές αλήθειες όμως δεν βγήκαν ποτέ στο φώς.
Για παράδειγμα, ο λόγος των συνεχών καθυστερήσεων που από το Νοέμβρη του 2016, που είχε οριστεί αρχικά ως η ημερομηνία για τη μετάβαση από την ΥΠΑ στη Fraport, καταλήξαμε στις 11 Απριλίου 2017. Είχε γραφτεί τότε ότι και οι δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμες και μάλιστα ως προς την ευθύνη του Δημοσίου είχε αναφερθεί η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας), απαραίτητης για την εποπτεία του νέου διαχειριστή. Οι συνεχείς παρατάσεις -από Νοέμβρη έγινε Δεκέμβρης, μετά Γενάρης, Μάρτης και τέλος Απρίλης- έφτασαν στο σημείο να ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν με τους υπαλλήλους της ΥΠΑ να τρέχουν για να προετοιμάσουν τη λειτουργία των α/δ με όσα μέσα διέθεταν και τα οποία λόγω της επικείμενης  παραχώρησης ήταν ιδιαίτερα λίγα.  Καμία επίσημη δικαιολογία για την καθυστέρηση δεν δόθηκε όλο αυτό το διάστημα από την πλευρά Fraport. Ένα δελτίο Τύπου της 6ης Μαρτίου 2017, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τραπεζικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείου, το οποίο θα πλήρωνε το αρχικό ποσό των 1,234 δις ευρώ και θα έδινε ρευστότητα στην εταιρεία για να ξεκινήσει. Αυτός τελικά ήταν και ο ουσιαστικός λόγος της καθυστέρησης, αφού από την πλευρά του δημοσίου, ακόμα και σήμερα δεν έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός της ΑΠΑ. Λειτουργούν δηλαδή επί 2 χρόνια τα 14 αεροδρόμια με διαχειρίστρια τη Fraport Greece και η «απαραίτητη» ΑΠΑ δεν υφίσταται. Κανείς λοιπόν «έγκριτος» δημοσιογράφος που ειδικεύεται στις μεταφορές, δεν ανέφερε κάτι. Ούτε ο Υπουργός, κ. Σπίρτζης, που με δάκρυα στα μάτια υπέγραφε τότε τη σύμβαση παραχώρησης. Όλοι δηλαδή γνώριζαν την αδυναμία της Fraport να αναλάβει όταν είχε συμφωνηθεί, αφού δεν διέθετε τα χρήματα, αλλά κανείς δεν είπε κουβέντα. 
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο δεν δόθηκε καμία προσοχή, ήταν ο ορισμός του Πρώτου Έτους παραχώρησης, που στη Σύμβαση αναφέρεται ως «η περίοδος που άρχεται από την ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους». Λογικό, αν είχε υλοποιηθεί η μετάβαση το Νοέμβριο του '16, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Από τη στιγμή όμως, που  αυτό έγινε τον Απρίλιο του '17, το πρώτος έτος έληγε το Δεκέμβρη του '18, έχοντας συμπεριλάβει δύο τουριστικές σαιζόν εσόδων, αντί μίας. Πανέξυπνη τακτική από πλευράς Fraport. Ένα έτος παραχώρησης με δύο περιόδους εσόδων και μάλιστα σε χρονιές ρεκόρ τουριστικής κίνησης.
Ξεκίνησε λοιπόν η Fraport Greece τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων και τα έσοδα άρχισαν να ρέουν. Έσοδα χωρίς να έχει «πέσει» ούτε ένα σεντ, αφού η έναρξη της τουριστικής σαιζόν ήταν η καλύτερη δικαιολογία για να μη γίνουν έργα. Αν όμω,ς είχε αναλάβει το Νοέμβρη του '16, θα όφειλε να έχει ήδη κάνει κάποιες απαραίτητες εργασίες σοβαρών βελτιώσεων, που τόσο είχαν ανάγκη τα αεροδρόμια και για αυτό άλλωστε συνηγόρησανσιωπηρά και οι τοπικές κοινωνίες, ιδίως οι τουριστικοί παράγοντες. 
Ο καθορισμός της ημερομηνίας 11 Απριλίου 2017 δεν ήταν τυχαίος. Βόλεψε μια χαρά. Μικρά έργα άμεσης προτεραιότητας άρχισαν να γίνονται δειλά - δειλά, αφού όμως είχε ξεκινήσει η εισροή εσόδων. Σοβαρότερα έργα, όπως κτιριακές επεκτάσεις ξεκίνησαν πολύ μετά το τέλος της πρώτης σαιζόν, αφού η εταιρεία είχε μπάσει στα ταμεία της περίπου 150 εκατομμύρια για το 2017 και πάνω από 170 εκ. για το 2018.
Τα έσοδα του αεροδρομίου Κέρκυρας  για το 2017, με 1.459.000 αναχωρούντες επιβάτες και 11 ευρώ από τα 12 καθαρά το «κεφάλι» από το φόρο επιβατών, έφεραν στα ταμεία της Fraport το ποσό των 16 εκ., ενώ το 2018 περίπου 18,5 εκ., αφού είχαμε περαιτέρω αύξηση της κίνησης με 1.678.000 αναχωρούντες επιβάτες. Σημειωτέον ότι τα συνολικά έσοδα δεν περιορίζονται στα παραπάνω ποσά, αφού εκτός από τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων και τα τέλη προσγείωσης αεροσκαφών, υπάρχουν και άλλα τέλη που δεν «φαίνονται», όπως το security στα 1,5 ευρώ, τέλος CUTE στα 0.30, ενώ το τελευταίο που προστέθηκε στα τέλη Αυγούστου δεν ανακοινώθηκε από κανέναν και αφορά σε 7 λεπτά του ευρώ για κάθε παραδοτέα αποσκευή τόσο στην άφιξη, όσο και στην αναχώρηση. Και για επιστέγασμα των τελών, να αναφέρουμε ότι ήδη αυξήθηκε το τέλος security στη δεύτερη ομάδα αεροδρομίων (Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κω, Σάμο, Σκιάθο και Μυτιλήνη) από 1,5 σε 2,48 ευρώ. Μία αύξηση δηλαδή, που θα φέρει μερικά επιπλέον εκατομμύρια έσοδα και, σύμφωνα με τη σύμβαση, αποβλέπει σε νέο εξοπλισμό X-ray για τον έλεγχο των αποσκευών. Όταν λοιπόν το επιβατικό κοινό δει νέο εξοπλισμό ελέγχου αποσκευών, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό πληρώθηκε από τα αυξημένα τέλη και όχι από κεφάλαια των μετόχων της εταιρείας. 
Άλλωστε, ίδια κεφάλαια μετόχων, δηλαδή γερμανικών δημόσιων οργανισμών και της ελληνικής εταιρείας Κοπελούζου δεν έχουν εισρεύσει μέχρι τώρα, αφού σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων κυρίως η αρχική πληρωμή των 1,23 δις, προέρχεται από δανεισμό, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ένας δανεισμός που θα αποπληρώνεται κάθε χρόνο και οι δόσεις βεβαίως εκπίπτουν από τα κέρδη και άρα δεν θα αποδοθούν τα αναμενόμενα ποσοστά στο Δημόσιο, πέρα από το μηδαμινό ποσό της ετήσιας μίσθωσης.
Οι όποιες παρεμβάσεις λοιπόν γίνονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, πληρώνονται με χρήματα αποκλειστικά από τα εκατομμύρια των εσόδων, που έχουν ήδη εισπραχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και την άκρως κερδοφόρα σαιζόν, που ξεκινάει σε λίγες μέρες. 

*Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας