Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «σφραγίδα» του καθηγητή Κωνσταντίνου Καραμούτσου

Κώστας Σουέρεφ
29 Αυγούστου 2017 / 14:07

Απόσπασμα της ομιλίας του Κώστα Σουέρεφ στο Αφιέρωμα στον Κ. Δ. Καραμούτσο (εκδήλωση στη μνήμη του-Κομπίτσι 23.8.2017)

Για τον καθηγητή Κ. Δ. Καραμούτσο

Κωνσταντίνος Δ. Καραμούτσος
Βιογραφικό

- 1941: Ήρθε στον κόσμο ο Κ.Δ.Κ. στην Άφρα.
- Άφρα: τα χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο και πόλη της Κέρκυρας: τα γυμνασιακά χρόνια.
- Αθήνα: Σπουδές: Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ανάμεσα στους συμφοιτητές ο Κώστας Βλάχος, σήμερα Πρόεδρος Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών)
- Αθήνα: Σπουδές παράλληλες: Δημοσιογραφία, Δημοσιολογία, Δημόσιες Σχέσεις.
- 1963:  Παρουσιάζει φωτογραφίες του, Έκφραση 1: «Δένδρα».
- 1964: Παρουσιάζει φωτογραφίες του, Έκφραση 2: «Οι καθηγητές μου  διδάσκοντες».
- 1963-1965: Ρεπόρτερ σε Αθηναϊκές εφημερίδες.
- 1966-1967: Εκπαιδευτικός στη Μ.Ε. ως φιλόλογος στην Κέρκυρα και στο γυμνάσιο Πλαισίων – Καλεντζίου Ιωαννίνων, και στη συνέχεια στο γυμνάσιο Θηλέων Κέρκυρας, στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων και στο Β΄ Λύκειο Κέρκυρας.
- 1975-76: Έδωσε ζωή ως διευθυντής στο Λύκειο Αγρού στην Κέρκυρα.
- 1991-1996: Θεμελίωσε και συγκρότησε το πρότυπο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας (Ο φίλος του Μιχάλης Παντούλας αντίστοιχα έδωσε ζωή στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων).

Ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα

- Φωτογραφίζει ακατάπαυστα.
- Μελετάει.
- Συναντά απόγονους από παλιές οικογένειες και καταγράφει προφορικές μνήμες και οικογενειακά αρχεία.
- Ζει στην Κέρκυρα και αναλώνει αμέτρητο χρόνο σε βιβλιοθήκες και στο Ιστορικό Αρχείο.
- 1997: Κέρκυρα: Εκδίδεται η μονογραφία του Ο Τεν Φλωριάς, το εικαστικό και λόγιο έργο του, αποκαθιστώντας την έως τότε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ζωγράφου και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική και πνευματική αξία του Φλωριά.
- 2005: Κέρκυρα: Ολοκληρώνει το πεντάτομο έργο Η λαϊκή Αρχιτεκτονική του χωριού Σιναράδες, με φωτογραφίες, σχόλια και συνοδευτικά κείμενα. Το έργο φυλάσσεται στο Μουσείο Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Σιναράδων.
- 2006: Κέρκυρα: Εκδίδεται ο 1ος τόμος από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Δήμος Παρελείων, απαρχή ενός έργου ζωής, πρωτότυπου και με εξαιρετική ιστορική και αρχειακή σημασία για τη μνημειακή τοπογραφία της Κέρκυρας.
- 2007: Εκδίδεται η μελέτη Σουλιωτών Γενεαλογίες. Αναζήτηση των ριζών των Σουλιωτών που κατέφυγαν στην Κέρκυρα κατά τον 19ο αιώνα. Υποδειγματική προσέγγιση με σκοπό την ιστορική αυτογνωσία. Το βιβλίο είχε πανελλήνια εμβέλεια και αναγνώριση.
- 2010: Εκδίδεται ο 2ος τόμος από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Μέση Κέρκυρας (Δήμου Κερκυραίων / Αχιλλείων).
- 2010: Ετοιμάζει προς έκδοση τον 3ο τόμο από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Νότια Κέρκυρα (Δήμων Μελιτέων / Κορρισίων / Λευκιμαίων).
- 2010: Ετοιμάζει, επίσης, το πόνημα Παργινών Γενεαλογίες και παθήματα από Τσάμηδες και Εγγλέζους.
-  Ο Κ.Δ.Κ. προγραμμάτιζε για το τέλος του 2012 τον 4ο και 5ο τόμο από τις Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες: Όρους και Γύρο.                                                                                                                                                                                                 
Η ενασχόληση του Κωνσταντίνου Δ. Καραμούτσου με την εκπαίδευση, τη μελέτη των εικαστικών τεχνών και τη διάσωση μνημείων και αρχειακού υλικού, σχετικά με την κερκυραϊκή ύπαιθρο, αφήνει τη σφραγίδα της σε πολλούς από εμάς  τα «κατά πνεύμα», όπως έλεγε, παιδιά και μαθητές του.
Και, όπως επίσης ο ίδιος σημείωνε, το ανθρώπινο αυτό δυναμικό, το οποίο εκείνος επηρέασε, «αποτελεί την υπερηφάνεια και το αειφόρο ηθικό του κεφάλαιο».

Θα πρόσθετα, ότι τα γραπτά του Κωνσταντίνου Δ. Καραμούτσου συνιστούν το εφαλτήριο για μελλοντικές έρευνες και μελέτες, αφού η συγκέντρωση δελτίων, στοιχείων και φωτογραφιών του τεκμηριώνουν την έως σήμερα άγνωστη πλευρά των όσων ο ίδιος προσέγγισε με σοβαρότητα, πειθαρχία, συστηματικά και αυθεντικά.

Σήμερα, η Άφρα, η μήτρα της ζωής του Κωνσταντίνου Δ. Καραμούτσου και το Κομπίτσι, τον τιμούν. Τιμή που άπλετα διανέμεται στους δικούς του ανθρώπους, μέσα από τους οποίους συνεχίζει να υπάρχει: στη σύζυγό του Μαίρη (το γένος Γεωργίου), τα παιδιά τους Τάκη και Ροζαντένια, τον Θοδωρή, τη Λυδία-Μαρία, τη Νεφέλη-Ευφρούνη, τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του.

Τα οράματα του Κωνσταντίνου Δ. Καραμούτσου. ζουν και βρίσκουν συνεχιστές. Τα ηθικά του διδάγματα και τα παραδείγματά του ασκούν επιρροή ακόμη σε όλους μας, τους μαθητές και τους φίλους του. Εναπόκειται σε μας να τον κρατάμε ζωντανό στη μνήμη. Τα γραπτά του, ασφαλώς, πρέπει να αξιοποιηθούν ως στέρεη βάση στους δρόμους που αυτός άνοιξε.
                                                                                     Κώστας Σουέρεφ