Κυριακή 20.07.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μαρίνας Ημερολιάς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΩΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
20 Ιουλίου 2025 / 15:28
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Εναντιωνόμαστε στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Θεωρούμε ότι στο χαρακτήρα της περιοχής θα ταίριαζε περισσότερο ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών με πρόβλεψη για θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση των αλιέων της περιοχής."

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρθηκε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την μαρίνα Ημερολιάς.

Ο Σύλλογος, αφού αναφέρει τις ελλείψεις που πιστεύει πως έχει η μελέτη, συνεχίζει τονίζοντας πως θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι το βέλτιστο σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τοποθετείται ενάντια στην κατασκευή του, ενώ προτείνει ότι «θα ταίριαζε περισσότερο ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών με πρόβλεψη για θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση των αλιέων».  Η ανάρτηση αναφέρει συγκεκριμένα:

Συνοπτικά στοιχεία της μελέτης

• Σύμφωνα με την ΜΠΕ για την κατασκευή του έργου θα χρειαστούν 30.000 m3 Φυσικών ογκολίθων, 400.000 m3 λιθορριπών και σκύρων, 11.000 m3 υλικά επιχωματώσεων, 35.000 m3 σκυρόδεμα, σιδηρούς εξοπλισμός, δομικά υλικά, εκσκαφές, επιχωματώσεις κ.λπ. Στη χερσαία ζώνη θα κατασκευαστούν 24 κτίρια, 3000 m2, για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των σκαφών, όσο και των επιβαινόντων σε αυτά.

• θα είναι δυναμικότητας 241 σκαφών (σελ. 184), ο δε χώρος στάθμευσης προβλέπεται να είναι για 170 αυτοκίνητα. Η κατασκευή της μαρίνας θα χρειαστεί 102,4 στρέμματα θαλάσσιας ζώνης και 23 στρέμματα χερσαίας (σελ. 167). Εντός της χερσαίας αυτής ζώνης συμπεριλαμβάνονται και 961 m2 δασικής έκτασης.

• Υπολογίζεται η παραγωγή 42,1 m3 λυμάτων ανά ημέρα (σελ, 229) τα οποία θα μεταφέρονται με βυτιοφόρα στον κοντινότερο σταθμό βιολογικού καθαρισμού (σελ. 243), που βρίσκεται στις Αλυκές ποταμού, κοντά στην πόλη της Κέρκυρας. Για τη μεταφορά των λυμάτων απαιτούνται καθημερινά τουλάχιστον δύο δρομολόγια βυτιοφόρων 20 τόνων. Ο δρόμος είναι στενός, με κακοτεχνίες και ελικοειδής.(σελ, 446).

• Σύμφωνα με τη μελέτη καθημερινά, σε περίοδο αιχμής, η κατανάλωση του νερού υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 107 m3 (σελ. 225)

• Τα απορρίμματα υπολογίζονται σε 1235 m3 ετησίως

• Οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθούν από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του δήμου. (σελ. 28)

Θέσεις του συλλόγου επί της μελέτης.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ήπια τουριστική δραστηριότητα, χωρίς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, διατηρώντας σχεδόν αναλλοίωτο το χαρακτήρα της περιοχής. Το μέγεθος του εν λόγω έργου δεν εναρμονίζεται με τα μορφολογικά πρότυπα και την κλίμακα των οικισμών και του τοπίου, σύμφωνα με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού.

Η μεγάλη ποσότητα αδρανών υλικών για την κατασκευή του έργου, θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση, στη θαλάσσιας περιοχή και μεγάλη τροποποίηση της μορφολογίας της. Παράλληλα η καταστροφή έκτασης Ποσειδωνίας αποτελεί μια επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η δυναμικότητα της μαρίνας κρίνεται υπερβολική για τα δεδομένα της περιοχής. Η εκτεταμένη κατάληψη τόσο θαλάσσιας όσο και χερσαίας ζώνης, στον κόλπο της Ημερολιάς, ουσιαστικά θα δυσκολέψει σημαντικά κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή. Παράλληλα στη μελέτη δεν υπάρχει κάποια γενική οριζοντιογραφία του έργου, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές το που θα βρίσκονται τα κτίρια και τα αγκυροβόλια των σκαφών.

Στη μελέτη δεν αναφέρεται ότι υπάρχει βεβαίωση της τοπική ΔΕΥΑ κάλυψης της παροχής νερού σε περίοδο αιχμής.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιστάθμιση της κατανάλωσης ρεύματος μέσω κάποιου έργου μικρής ΑΠΕ.

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί ο τρόπος διαχείρισης των λυμάτων όπως αυτός περιγράφεται μέσα από τη μελέτη. Η μεταφορά τους στον πλησιέστερο βιολογικό σταθμό που μπορεί να δεχτεί τέτοια λύματα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από την εγκατάσταση και η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός στενού και με πολλές στροφές οδικού δικτύου, το οποίο θα επιβαρυνθεί σημαντικά τόσο από τη μεταφορά των λυμάτων όσο και από τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Στη μελέτη δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Καμία αναφορά ως το προς το που θα μεταφέρονται και με τι μέσα.

Για τους παραπάνω λόγους εναντιωνόμαστε στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Θεωρούμε ότι στο χαρακτήρα της περιοχής θα ταίριαζε περισσότερο ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών με πρόβλεψη για θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση των αλιέων της περιοχής.

ΦΩΤΟ@ FB ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.