Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα ξηλώσουν το τσιμέντο της αυλής του 1ου Δημοτικού Κέρκυρας

1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας
26 Απριλίου 2017 / 13:08

Αν και με τις καλύτερες προθέσεις, αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοβουλία γονέων να επιδιορθώσουν την αυλή του σχολείου. Άμεση αποκατάσταση του προαύλιου χώρου ζήτησε η αρχαιολογία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η στέγαση σχολικής μονάδας εντός αρχαιολογικού χώρου δεν σημαίνει άραγε και προτεραιότητα στις επισκευές του με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών σε συνάρτηση με την διατήρηση του μνημείου; Στην περίπτωση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, πόλης-μνημείου της Ουνέσκο, είχαμε ακόμα ένα κρούσμα έλλειψης πόρων και συντονισμού.
Tο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας στεγάζεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης, μέσα στο Νέο Φρούριο στον προμαχώνα Σαραντάρη.
Πρόκειται για ένα πέτρινο κτήριο δύο ορόφων που ανεγέρθηκε το 1952 με τη
συμμετοχή στα έξοδα και των κατοίκων της περιοχής, που έκαναν έρανο για να βοηθήσουν στην κατασκευή του. Διαθέτει μεγάλο προαύλιο χώρο μπρος και πίσω από το διδακτήριο ενώ συστεγάζεται με το 1ο Νηπιαγωγείο Κερκύρας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ή δράσεις, βάζοντας το χέρι στην τσέπη και προσφέροντας εθελοντική εργασία.
Η κ. Ε. έχει φιλοξενήσει και παλιότερα ρεπορτάζ σε δράσεις τους με σκοπό να εξωραΐσουν τον σχολικό χώρο για να τον αγαπήσουν τα παιδιά όπως το σπίτι τους.
«Είχαμε μετρήσει 27 ατυχήματα πάνω στο σπασμένο τσιμέντο» τονίζουν οι γονείς του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων, εξηγώντας τους λογους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία επιδιόρθωσης της αυλής. Ένα μικρό κορίτσι με σοβορότερο τραύμα, χρειάστηκε πέρσι εγχείρηση και νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων. 

Ο προβληματισμός για την κακή κατάσταση της αυλής που είχε ήδη στρωθεί με τσιμέντο, σε εποχές που οι εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους γινόταν με ακατάλληλα υλικά και χωρίς επίβλεψη, υπάρχει πολλά χρόνια και μάλιστα είχε υποβληθεί αίτημα προς την Αρχαιολογία το 2010, το οποίο, σύμφωνα με το Σύλλογο γονέων, δεν είχε απαντηθεί.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Αναστασόπουλος που είχε γίνει επίσης αποδέκτης αιτημάτων για επιδιόρθωση της αυλής, είχε κουνήσει το κεφάλι αρνητικά, αφού δεν βρέθηκε κονδύλι. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, οι γονείς των μαθητών αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Πάλι με δικά τους έξοδα και προσωπική εργασία, έριξαν καινούριο τσιμέντο στην αυλή, προκειμένου να γλιτώσουν τα 160 παιδιά του σχολείου από τα καθημερινά ατυχήματα.
Ο Διευθυντής του Σχολείου μιλάει για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση της προϋπάρχουσας αυλής και για «αποκατάσταση των φθαρμένων σημείων», με μια ελαφρά επίστρωση πάνω στο τσιμέντο που ήδη υπήρχε.

Η δημοσίευση κάποιων φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λειτούργησε γρήγορα και το θέμα πήρε διαστάσεις. Όταν ενημερώθηκε για το συμβάν η Εφορεία Αρχαιοτήτων, επικοινώνησε με τη Διεύθυνση του Σχολείου. Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις σε κλίμα κατανόησης, αφού κανείς δεν βρέθηκε να τους καταλογίσει ταπεινά κίνητρα, ενώ αποφασίστηκε ότι το τσιμέντο πρέπει να αφαιρεθεί. Η αποκατάσταση του χώρου, η οποία, σύμφωνα με την Αρχαιολογία πρέπει να γίνει άμεσα και όσο το τσιμέντο είναι ακόμα σχετικά «φρέσκο», θα γίνει με την επιστασία αρχαιολόγων και με τρόπο ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερες «πληγές» ούτε για το μνημείο, ούτε βέβαια για τα μικρά παιδιά.