Κυριακή 15.06.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θέσεις του Δ.Σ. του συλλόγου «Ερημίτη Πλους…» για την κατασκευή μαρίνας στην Ημερολιά Κασσιόπης στο Δημόσιο Διάλογο

13 Ιουνίου 2025 / 16:43

Ερημίτη Πλους

Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αγ. Στέφανος Σινιών

10/6/2025

Οι θέσεις του Δ.Σ. του συλλόγου «Ερημίτη Πλους…» για την κατασκευή μαρίνας στην Ημερολιά Κασσιόπης στο Δημόσιο Διάλογο.

Σαν μέγεθος σε σχέση με τις υποδομές, και το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή Κασσιόπης, στη βάση της ποιότητας και της μικροκλίμακας, είναι ένα έργοάσχετο και δεν έχει και καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου σε υποδομές.   

Πρόκειται για ένα «φαραωνικό» έργο που θα αλλάξει τη μορφή και το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης καθώς και της οικονομίας της Κασσιόπης, προς μια άλλη κατεύθυνση που θα την κατατάσσει σε άλλη, υποδεέστερη, κατηγορία σαν τουριστικός προορισμός.

Ένα έργο 241 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, διαφόρων μεγεθών, σε επιφάνεια 102 στρέμ. θαλάσσιας έκτασης, περιστοιχισμένης από 335 m. προσήνεμου μόλου σχήματος Γ, που θα καλύπτει πάνω από το 50% της Θαλάσσιας έκτασης του όρμου.

Με τη δυναμικότητά του, εξ αντικειμένου, οδηγεί σε μαρασμό τα τουριστικά καταφύγια της περιοχής και ιδιαίτερα το γραφικό λιμάνι της Κασσιόπης με τις όποιες αρνητικές οικονομικές, πολιτιστικές και ιστορικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό. 

Δεν θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, στο θαλάσσιο τουρισμό όπως αυτός λειτουργείχρόνια τώραστην περιοχή του Δήμου (βιώσιμος και αποδοτικός)αλλά θα εισβάλει άκρως ανταγωνιστικά, αφαιρώντας, και πόρους και προστιθέμενη αξία  από την περιοχή της Κασσιόπης, αλλάζοντας όχι μόνο δραματικά τη μορφή του, αλλά και όλο το κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.   

Χονδρικά, για την κατασκευή του θα χρειαστούν: 30.000 μ3, φυσικών ογκόλιθων, 400.000 μ.3. λιθορριπών   και σκύρων. 11.000 μ.3. υλικά επιχωματώσεων, 35.000 μ.3. σκυρόδεμα, σιδηρούς εξοπλισμός, δεν αναφέρει όγκο, εξυπακούεται δομικά υλικά, δεν αναφέρει όγκο, χαλύβδινα εξαρτήματα, δεν αναφέρει όγκο… εκσκαφές επιχωματώσεις κ.λπ.

Στα 23 στρέμμ, επιφάνειας που αφορούν, την περιφραγμένη με τοιχία σκυροδέματος ύψους 2 μέτρων  χερσαία ζώνη, είναι χωροθετημένα  5 οικοδομικά τετράγωνα  και 24 κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000 μ2.  για να στεγάσουν τις απαραίτητες υποδομές, για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών, των επιβαινόντων σ’ αυτά και των επισκεπτών της μαρίνας, όπως:

Κτίρια διοίκησης (Διοίκηση, γραφεία) Πύργος ελέγχου, διάφορα εμπορικά καταστήματα, κατάστημα Ναυτιλιακών ειδών, Σούπερ Μάρκετ, εστιατόριο,, αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής πελατών, χώροι υγιεινής προσωπικού, αφοδευτήρια, χώρος πλυντηρίων πελατών, αποθήκες πελατών και αποθήκες μαρίνας, χώρος στέγασης Η/Μ εξοπλισμού, σταθμός καυσίμων, εγκαταστάσεις παροχής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στα σκάφη.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο τουριστικό ιστό που έρχεται να εκμεταλλευτεί καταχρηστικά το «brandname» της περιοχής και να εισβάλλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα ανατρέποντας όλες τις μέχρι τώρα ισορροπίες.

Κλείνοντας το κεφάλαιο των κατασκευών, προβλέπονται επίσης: Χώρος εναπόθεσης και συντήρησης σκαφών (διάβαζε καρνάγιο) πλωτή δεξαμενή για μικροεπισκευές (κομψά αναφέρεται στη μελέτη «Νηοδόχος».Ράμπα, οδικό δίκτυο πεζών και οχημάτων, πάρκιν…  Εκσκαφές όγκου 10.000 μ.3.

Για τις ανάγκες της κατασκευής, αυτονόητο είναι, ένα άρτια εξοπλισμένο εργοτάξιο που θα λειτουργεί εντατικά καθ’ όλη της τη διάρκειά.

Και το κερασάκι: δασική έκταση, 961 μ.2 !!!

Εκείνο που μπορεί να διακρίνει κανείς στην μελέτη είναι ότι, η κατασκευή ενός τέτοιου έργου στην Ημερολιά  γίνεται για «να δώσει λύση στη αυξανόμενη ζήτηση νέων θέσεων ελλιμενισμού ιδιωτικών σκαφών αναψυχής στην περιοχή του Ιονίου, για σκάφη που προέρχονται από Ιταλία και τις Δαλματικές ακτές, κατευθυνόμενα μέσω των νησιών του Ιονίου προς Πελοπόννησο, Αιγαίο και Τουρκία».

 Αυτή είναι η σκοπιμότητα του!

Είναι στα πλαίσια της κυβερνητικής στρατηγικής, (νόμος 5092/2024. Άρθρο 14) για ξένες επενδύσεις στον Ελληνικό θαλάσσιο και παράκτιο χώρο με την υπερεκμετάλλευση των Ελληνικών ακτών,  αποκλείοντας παντελώς από το παραλιακό μέτωπο τις τοπικές κοινωνίες, αδιάφορώντας αν παράλληλα τους προκαλεί αναπτυξιακή και οικονομική ασφυξία. 

Καμιά σχέση δεν έχει με την οικονομία του νησιούκαι του Δήμου, πόσο μάλλον  με αυτήν της Κασσιόπης… Είναι ένα δώρο της κυβέρνησης στην εταιρεία, που εδώ και 4 χρόνια, έχει την εκμετάλλευση των τουριστικών λιμανιών του Ιονίου και όχι μόνο. Για αυτούς γίνεται το έργο.

Το ότι τους φορείς του έργου τους αφήνει παγερά αδιάφορους η οικονομία του νησιού φαίνεται καθαρά στη σελίδα 444 παράγρ. 9-7 της μελέτης, με αναφορά στις κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις της κατασκευής στο κοινωνικό οικονομικό περιβάλλον του νησιού, που αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η κατασκευή του έργου θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στο κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κέρκυρας, που σχετίζεται με την δαπάνη για την κατασκευή των έργων της μαρίνας, η οποία παρ’ όλο που είναι μέρος της, θα απορροφηθεί από την τοπική κοινωνία καθώς θα κινητοποιήσει τα σχετιζόμενα με την κατασκευή του έργου επαγγέλματα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης». Τι μας λέτε!!! 

Πουθενά αλλού δεν αναφέρεται κάτι, έστω  για κάποια αντισταθμιστικά οφέλη π.χ για την ζημιά που θα προκληθεί στην διάρκεια της κατασκευής, (2 τουλάχιστονχρόνια) από τις επιπτώσεις, (εκσκαφές, μηχανήματα βαρέου τύπου, λειτουργία εργοταξίου, σκόνη, ηχορύπανση, βυθοκορήματα, θολερότητα, κυκλοφοριακή συμφόρηση) οικονομικές και περιβαλλοντικές, που θα προκύψουν επιπλέον, σε μια περιοχή με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.

Από την πλευρά φορέων του έργου και των μελετητώνθα ήταν έντιμο εκεί που αναφέρονται στη «ζώνη Ναυσιπλοΐας 9»,  αυτή που πιάνει από τους Οθωνούς και όλα τα ιόνια νησιά, που λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια και επεκτείνεται στις απέναντι ακτές μέχρι το Κατάκολο, να παρουσίαζαν και τα σχετικά οικονομικά στοιχεία τα σχετιζόμενα με τα οφέλη,αν προκύπτουν κάποια, των τοπικών κοινωνιών.

 Ή εκεί που αναφέρεται π.χ.  ότι στην περιοχή της Κέρκυρας που τα τελευταία χρόνια η ροή  σκαφών αυξάνεται σταδιακά και ότι η πληρότητα της μαρίνας των Γουβιών και των τουριστικών καταφυγίων έφτασε στο 100% , να έδιναν και κάποια στοιχεία, πέρα από τα κέρδη των επενδυτών αυτά είναι δεδομένα,  αν υπήρχαν οφέλη και ποια ήταν αυτά της τοπικής οικονομίας, τέλος πάντων, σε τι ποσοστό του Α.Ε.Π. της Κέρκυρας συμβάλλουν ή έχουν  συμβάλει αυτού του είδους οι εκμεταλλεύσεις;;;

Με βάση τα παραπάνω η στάση μας σ’ αυτό το έργο είναι αρνητική . 

Αυτή είναι και η εισήγηση μας και προς την κοινωνία και προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς στην δημοτική αρχή.

Η ζημιά που θα προκληθεί στον τόπο θα είναι τεράστια. Μια θυσία δηλαδή, χωρίς κανένα όφελος, στα συμφέροντα κάποιας πολυεθνικής του τομέα.

Η πρότασή μας σαν σύλλογος «Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Βορείου Στενού Κέρκυρας» για την ποιοτική  και τουριστική αναβάθμιση της  περιοχή της Ημερολιάς, που αποτελεί τμήμα των 1200 στρεμμ. δημοτικής περιουσίας, είναι η εξής: 

1) Εισηγούμαστε την διεκδίκηση ακύρωσης των σχεδίων κατασκευής μαρίνας στην Ημερολιά.

2) Ένα πενταετές πρόγραμμα εξυγίανσης της περιοχής,  απομάκρυνση κάθε ρυπογόνου και μολυσματικής δραστηριότητας και σταδιακής αποκατάστασης της θαλάσσιας και χερσαίας οικολογικής ισορροπίας που είναι επικίνδυνα διαταραγμένη. Σε λίγο η κατάσταση ίσως καταστεί μη αναστρέψιμη.

3) Τις ενδεδειγμένες ενέργειες αποχαρακτηρισμού από το δασικό καθεστώς, όλης της έκτασης,της πλευράς πάνω,γύρω και ευρύτερααπό το χώροτης σχολικής της μονάδας.

4) Χωροθέτησηκαι πολεοδόμησή της σαν  συνέχεια του οικισμού της ημερολιάςμε χρήσεις γης που να στοχεύουν στην ήπια και μικρής κλίμακας οικιστική και τουριστική ανάπτυξη,ώστε να αμβλυνθούν και οι υφιστάμενες οικιστικές πιέσεις. 

Το εγχείρημα έχει τεράστιες δυσκολίες, και αντιδράσεις από πλευράς γραφειοκρατίας και κράτους, βεβαίως απαιτούνται χρήματα, μα πάνω από όλα όραμα και πολιτική βούληση.

Ένα φιλόδοξο έργο μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αξίζει να δοθεί ο αγώνας

Το Διοικητικό Συμβούλιο