Το ολοκαύτωμα τότε και τώρα. Με αφορμή τη διαδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ για το παλαιστινιακό

Η ανάμνηση του διωγμού των Κερκυραίων Εβραίων δεν προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Μήπως και οι καθηγητές της Κέρκυρας θα πρέπει τώρα έναντι του διεθνώς επικηρυγμένου, να «κρατήσουν τάξιν και ησυχίαν», όπως καλούνταν οι Κερκυραίοι να πράξουν όταν παραδίδονταν οι Εβραίοι στους Ναζί με τελικό προορισμό τα στρατόπεδα εξόντωσης;
ΚΕΡΚΥΡΑ. Εντυπωσιάζει ο συμπτωματικός συντονισμός κορυφαίων εκπροσώπων του κράτους με τοπικούς παράγοντες και την επικοινωνιακή τους ομπρέλα, που έσπευσαν να ψέξουν την ΕΛΜΕ για την πρωτοβουλία διαμαρτυρίας της έναντι του λιμού και της γενοκτονίας που επιβάλλεται στους Παλαιστίνιους της λωρίδας της Γάζα, μπροστά στα ανήμπορα βλέματα της συντεταγμένης διεθνούς κοινότητας.
Ο γ.γ. θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής μέμφεται την ΕΛΜΕ γι' αυτή της την πρωτοβουλία, επικαλούμενος ότι η σημερινή συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο (9 Ιουνίου 1944) της συγκέντρωσης των Κερκυραίων Εβραίων για να οδηγηθούν στα στρατόπεδα εξόντωσης από τα οποία ελάχιστοι επέστρεψαν. Και πριν απ' αυτό το τόσο ενοχοποιητικό για τους καθηγητές, ο γενικός επεσήμανε ότι η γιορτή του Αγ. Πνεύματος είναι αργία (και) για τους εκπαιδευτικούς. (σ.σ.!)
Ο πολιτικός, που θεωρείται υπεράνω κομματικών διαιρέσεων, συμβατός με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, διάλεξε την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κερκύρας να παρατηρήσει. Όταν μάλιστα εντείνονται οι διαμαρτυρίες και οι δράσεις ώστε να υποχρεωθούν τα κράτη να επιτραπεί η τροφοδοσία των «ελεύθερων πολιορκημένων», αμάχων Αράβων. Όταν το ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντος στο σκάφος Μαντλίν και σε διεθνή νερά έχει ως αποτέλεσμα την κράτηση των επιβατών του προς εκφοβισμό και παραδειγματισμό.
Όσο για την εξόντωση των Κερκυραίων Εβραίων, ο γ.γ. θρησκευμάτων με την παρέμβασή του θυμίζει το γεγονός, όπως αποδίδεται και από την κοινή ανακοίνωση των κερκυραϊκών αρχών της κατοχής την αποφράδα 9η Ιουνίου 1944, που υπογράφεται από τον δήμαρχο Κόλλα, τον νομάρχη Κομιανό και τον αστυνομικό δ/ντή Δεδόπουλο:
«Όπως εγένετο ήδη και εις την λοιπή Ελλάδα ούτω και εις την νήσον της Κέρκυρας συγκεντρώθησαν οι Ισραηλίται και αναμένουν την αποστολήν των προς εκτέλεσιν εργασίας.
Το μέτρον τούτο θα χαιρετησθή εκ μέρους του νομοταγούς γηγενούς πληθυσμού Κερκύρας. Θα αποβή δε προς όφελος της αγαπητής ωραίας νήσου.
Κερκυραίοι πατριώται
Τώρα το εμπόριον ευρίσκεται εις τα δικά μας χέρια!
Τώρα θα θερίζωμε ημείς οι ίδιοι τους καρπούς της εργασίας μας!
Τώρα θα στραφεί η επισιτιστική και οικονομική κατάστασις προς όφελός μας!
Ολόκληρη η ισραηλιτική περιουσία ανήκει στο Ελληνικόν Κράτος, επομένως εις όλους μας. Θα παραληφθή παρά της Νομαρχίας και θα διαχειρίζεται παρ' αυτής.
Και παρά κάτω:
Όλοι οι Εβραίοι οι οποίοι δεν επαρουσιάσθησαν την ημέραν της προσκλήσεως οφείλουν μέχρι της 20ης ώρας σήμερον να παρουσιασθώσιν εις την Διεύθυνση Αστυνομίας ή Διοίκησιν Χωροφυλακής, άλλως θα τυφεκίζωνται. (σ.σ...)
Κρατήσατε ησυχίαν και τάξιν
Ζήτω η Κέρκυρα η ωραία μας πατρίς».
Για την ιστορία αναφέρεται πως σύμφωνα με την μαρτυρία του τότε επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Κερκύρας, Βασίλη Άνθη, οι Κερκυραίοι Εαμίτες (σ.σ. που είχε στο μεταξύ ιδρυθεί μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας και τη διάλυση του Άξονα) κ.α. πολίτες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κάνουν αντιπερισπασμό ώστε να αποπροσανατολιστεί η φρουρά των Εβραίων στην Σπιανάδα και να φύγει, όποιος μπορούσε τέλος πάντων να φύγει...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.