Σάββατο 03.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη, Πανεπιστήμιο και Κοινωνία

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ
02 Μαΐου 2025 / 13:47
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Η συνέντευξη του Νίκου Κορφιάτη, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στον Κώστα Βέργο

Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Κορφιάτης, προσκεκλημένος των ‘Περιγραμμάτων’ και του Κώστα Βέργου, στην 'Ενημέρωση'/ enimerosi.com, μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη, τους σχετικούς κινδύνους και τις σχετικές ευκαιρίες καθώς και για άλλα πολλά σχετιζόμενα με τις πολλαπλές προκλήσεις μπροστά στις νέες τεχνολογίες και τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Ο οξύς διεθνής ανταγωνισμός και η χώρα μας στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού.

Η συζήτηση με ένα δυναμικό νέο επιστήμονα της πληροφορικής και της επιστήμης της διαχείρισης δεδομένων δεν περιορίζεται στην επιστήμη και στην έρευνα, αλλά επεκτείνεται και στο καθημερινό γίγνεσθαι ενός περιφερειακού πανεπιστημίου στο πλαίσιο μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας τουριστικής με τα θετικά και τα αρνητικά αυτής. Ποιο το αποτύπωμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία;

Με άκρως ενδιαφέρουσα διεθνή ερευνητική και εκπαιδευτική καριέρα, ο Νίκος Κορφιάτης μπορεί να κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις ανά χώρα. Μιλάει δε και για τα χιλιάδες ελληνόπουλα που ξενιτεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης και είναι βέβαιο ότι επιθυμούν διακαώς την επανασύνδεσή τους με την πατρίδα. Επ’ ωφελεία και των ιδίων αλλά και της ίδιας της πατρίδας τους. (Αξίζει ακόμη και ενός ξεχωριστού υπουργείου ένα τέτοιο ανθρώπινο κεφάλαιο, ένα τέτοιο εθνικό κεφάλαιο.)

ΦΩΤΟ/VIDEO@ ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, "Γεωπολιτική των Εθνών", Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της "Ε" από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, "Απαρχές της Jaz", ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά "Περιγράμματα", Corfu Channel, enimerosi.com. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.