Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Μουζακίτης: Το Πάσχα δεν έφερε την Ανάσταση της αγοράς

Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας
18 Απριλίου 2017 / 13:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια πρώτη αποτίμηση του πασχαλινού τζίρου από τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας και Β. Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Κώστας Μουζακίτης κάνοντας έναν απολογισμό και μία πρώτη αποτίμηση της φετινής Πασχαλινής αγοράς, επισημαίνει τα εξής:

«Παρά την καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο EuroGroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η αναβλητικότητα και η εξάμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει μία έντονη αβεβαιότητα και μία μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά. Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί σε μια αναμονή εξελίξεων και υπολειτουργεί επικίνδυνα. Ο τζίρος μειώνεται συνεχώς, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, ενώ διαρκώς αυξάνονται κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έτσι, σε μια βαριά τραυματισμένη πραγματική οικονομία είναι δύσκολο να επέλθουν θεαματικές βελτιωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η πασχαλινή περίοδος, ως γνωστό, ήταν μικρής διάρκειας και έντασης και δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να επουλώσει παλιές και νέες πληγές. Όπως ήταν, λοιπόν, λίγο πολύ αναμενόμενο, ούτε το φετινό Πάσχα έφερε την Ανάσταση της πολυπαθούς ελληνικής αγοράς.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το νεκρό διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι αρκετό για να εντείνει την ύφεση που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2016, αλλά και να μεταβάλει τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%, σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με το πότε θα κλείσει οριστικά η αξιολόγηση.

Είναι σαφές ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει «φορτώσει» όλη την αγορά με άγχος, αφού οι επιπτώσεις τής καθυστέρησης αποτυπώνονται στο αρνητικό ισοζύγιο εγγράφων-διαγραφών του ΓΕ.ΜΗ, την αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων με λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης, στη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση -20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επέστρεψε στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2012-13».