Γιώργος Μαργαρίτης: Η Σωστή Πλευρά της Ιστορίας
Όταν θέλεις να κάνεις εκπομπές ιστορίας στην τηλεόραση, που κοστίζουν αλλά και αποδίδουν, λες και πράγματα ευχάριστα. Δεν κάνεις ακαδημαϊκή ανάλυση για να βγάλεις δυσάρεστα ίσως σχήματα. Αυτό το ονομάζουμε «δημόσια ιστορία»
Ο καθ. Γιώργος Μαργαρίτης μιλάει στα ‘Περιγράμματα’ και τον Κώστα Βέργο για την «σωστή» και την «λάθος» πλευρά της ιστορίας καθώς και για την ιστορία ως επιστήμη και ως εργαστήριο αναφοράς όλων των κοινωνικών επιστημών. Η «δημόσια ιστορία», μας λέει ο κ. Μαργαρίτης, ακολουθεί την πεπατημένη των πεποιθήσεων της δεκαετίας του 1990, όταν (από τον Φράνσις Φουκουγιάμα) ειπώθηκε το περίφημο ότι «η ιστορία τελείωσε». Τώρα, η ιστορία πρέπει να παρουσιασθεί κατά κάποιο τρόπο ως επικοινωνία, ως παραμύθι, ως καταναλωτικό προϊόν, ως ευχάριστη τηλεοπτική εκπομπή. Καθώς υποτίθεται ότι έχει τελειώσει η ιστορία, μπορούμε να κάνουμε «ιστορίες» και κάθε μία τους να συνδέεται με τους θεούς ή τους δαίμονες της κάθε εποχής.
Όταν θέλεις να κάνεις εκπομπές ιστορίας στην τηλεόραση, που κοστίζουν αλλά και αποδίδουν, λες και πράγματα ευχάριστα. Δεν κάνεις ακαδημαϊκή ανάλυση για να βγάλεις δυσάρεστα ίσως σχήματα. Αυτό το ονομάζουμε «δημόσια ιστορία». Βεβαίως αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην κατανόηση της ιστορίας για έναν άνθρωπο που θέλει να λειτουργεί ως πολιτικό ον. Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, μας λέει ο Γιώργος Μαργαρίτης. Δυστυχώς, ο κλάδος της ιστορίας έχει ταπεινωθεί τα τελευταία χρόνια από τους στρατηγικούς αναλυτές. Παγκόσμιο το φαινόμενο. Μερικές χιλιάδες στρατηγικών ή αμυντικών αναλυτών εμφανίζονται ως ιστορικοί.