Σάββατο 22.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεθνής τουριστική αγορά και ασφάλεια

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
07 Φεβρουαρίου 2025 / 12:18

Ο τουρισμός και η ασφάλεια είναι αλληλένδετοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμπειρία των ταξιδιωτών και την εικόνα ενός προορισμού.

Η ασφάλεια σε τουριστικά μέρη αναφέρεται τόσο στην προστασία από φυσικές καταστροφές, εγκληματικότητα και ατυχήματα, όσο και στη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών. Κάθε τουριστικός προορισμός οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως η ύπαρξη επαρκών υποδομών, η ενημέρωση των τουριστών για πιθανούς κινδύνους, και η συνεργασία με τοπικές αρχές και οργανισμούς ασφαλείας.

Η εμπιστοσύνη των τουριστών προς έναν προορισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σιγουριά που παρέχουν τα μέτρα ασφαλείας. Από την άλλη, η έλλειψη ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει τους επισκέπτες από το να επισκεφτούν έναν προορισμό, πλήττοντας τις τοπικές οικονομίες και τη φήμη των περιοχών.

Η ασφάλεια αφορά επίσης τη σωστή προετοιμασία του ταξιδιώτη, όπως η αγορά κατάλληλης ταξιδιωτικής ασφάλισης, η ενημέρωση για την τοπική κατάσταση και η προσοχή στην τήρηση κανόνων συμπεριφοράς.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

Τα μέτρα ασφαλείας σε τουριστικούς προορισμούς είναι κρίσιμα για την προστασία των επισκεπτών και την ενίσχυση της ελκυστικότητας του προορισμού. Ορισμένα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν:

1.    Ενίσχυση της δημόσιας τάξης και αστυνόμευσης: Παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και άλλων αρχών ασφαλείας σε τουριστικές περιοχές για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών και την άμεση αντίδραση σε έκτακτες καταστάσεις.

2.    Ασφάλεια μεταφορών: Εξασφάλιση ασφαλών και αξιόπιστων μεταφορικών μέσων για τους τουρίστες, με αυστηρούς ελέγχους και συντήρηση των οχημάτων.

3.    Πληροφορίες και σήμανση κινδύνων: Ενημέρωση για πιθανούς κινδύνους, όπως επικίνδυνες περιοχές ή καιρικές συνθήκες, μέσω σημάτων, πινακίδων και τουριστικών οδηγών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρέχονται πληροφορίες σε πολλές γλώσσες για τη διευκόλυνση των ξένων επισκεπτών.

4.    Υγειονομική κάλυψη: Παροχή πρώτων βοηθειών και ύπαρξη ιατρικών κέντρων ή συνεργασία με τοπικά νοσοκομεία. Επίσης, συνιστάται η ύπαρξη κοντινών φαρμακείων και η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.

5.    Εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα: Οι εργαζόμενοι σε τουριστικές περιοχές πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για την αναγνώριση και διαχείριση επικίνδυνων καταστάσεων και να μπορούν να παρέχουν βοήθεια στους επισκέπτες σε περίπτωση ανάγκης όπως πρώτες βοήθειες.

6.    Προετοιμασία για φυσικές καταστροφές: Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης και προστασίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες ή πυρκαγιές.

7.    Σύστημα έκτακτης ανάγκης και επικοινωνίας: Δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος για άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ., τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, εφαρμογές κινητών κ.λπ.).

8.    Ασφάλεια σε τουριστικά αξιοθέατα: Σαρωτικοί έλεγχοι σε δημοφιλή αξιοθέατα, τουριστικά σημεία και θέρετρα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων ή άλλων απειλών.

9.    Τουριστική ασφάλιση: Ενθάρρυνση των τουριστών να αποκτούν ταξιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει ιατρικά έξοδα, ακυρώσεις ή απώλεια αποσκευών.

10.    Θαλάσσια πλωτάμέσααστυνόμευσης των θαλάσσιων περιοχών, πλωτά ασθενοφόρα αλλά και πλωτά μέσα έρευνας και διάσωσηςαπό την εκάστοτε ακτοφυλακή(Αφορά νησιωτική περιοχή).

Αυτά τα μέτρα, όταν εφαρμόζονται σωστά, ενισχύουν την ασφάλεια των επισκεπτών αλλάκαι των πολιτών και δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Και δηλώνει την αύξηση των εσόδων του κράτους από την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όπως και την τουριστική προβολή  της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο.

Ειρηναίος Νικ. Μανέτας 

Συντονιστής Τουριστικών πρακτόρων Γραμματεία Παραγωγικών φορέων και Επιχειρηματικότητας Ν.Δ. 

Επιχειρηματίας