Σάββατο 22.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ: Απαιτούμε άμεση απόσυρση των ποινών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς μας (video)

ΕΛΜΕ
06 Φεβρουαρίου 2025 / 16:31

Για πρώτη φορά μετά το 1967 καθαιρούνται Διευθυντές και Υποδιευθύντριες στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη τύπου από την ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, με κύριο θέμα τη στήριξη και αντίσταση των εκπαιδευτικών στις πειθαρχικές διαδικασίες και τις καθαιρέσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν στη συμμετοχή τους σε απεργία, ως αντίδραση στην εφαρμογή αξιολόγησης προς τους εκπαιδευτικούς.

Η συνέντευξη έφερε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των δασκάλων και καθηγητών για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης που έχει προγραμματιστεί από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας ως αντίδραση στις πειθαρχικές διαδικασίες.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν την άμεση απόσυρση των ποινών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς τους, καλώντας σε αλληλεγγύη και κινητοποιήσεις, όπως η κινητοποίηση που θα γίνει την Παρασκευή 7/2 στη 13:00 στην Περιφέρεια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ), διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην απεργία.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Καπετάνιος, έχουμε την καθαίρεση τεσσάρων εκπαιδευτικών στελεχών, τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Κορακιάνας, της διευθύντριας του Γυμνασίου Περουλάδων, της υποδιευθύντριας του 4ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας και της υποδιευθύντριας Γυμνασίου με ΛΤ Κασσιώπης.

Να τονισθεί πως από τη Δευτέρα που ξεκίνησε η διαδικασία καθαιρέσεων τα σχολεία αυτά λειτουργούν χωρίς τους διευθυντές και τις υποδιευθύντριές τους, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα, που συμπίπτει ακριβώς με το τέλος του τετραμήνου με τις σχολικές εκρεμμότητες να μένουν στον αέρα αλλά και να δημιουργείται ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας. Η κατάσταση αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Ραιδεστινός, καθαιρούμενος Διευθυντής ΕΠΑΛ Κορακιάνας, οδήγησε στην κατάληψη του σχολείου.

Τόνισε επίσης, πως για πρώτη φορά μετά το 1967 καθαιρούνται Διευθυντές και Υποδιευθύντριες στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να γίνεται η 3η κατά σειρά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -από τις 86 σε όλη την Ελλάδα- που καθαιρεί εκπαιδευτικά στελέχη για την άσκηση του Συνταγματικά κατωχυρωμένου δικαιώματός τους να απεργήσουν.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το 2025 πραγματοποιούνται καθαιρέσεις ως συνέπεια της συμμετοχής σε απεργία, η οποία, μάλιστα, έχει κριθεί δικαστικά νόμιμη και είναι σε ισχύ τόσο της ΕΛΜΕ Κέρκυρας όσο και της ΑΔΕΔΥ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τις 15/7, και όλη την προηγούμενη χρονιά συμφωνώντας σε απεργίες και αποχές για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως υποστηρίζει ο κ. Καπετάνιος.

Όπως διατύπωσαν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην συνέντευξη, αυτή η κατάσταση, πέραν της αγανάκτησης και λύπης τους, εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία έκφρασης, εφόσον το δικαίωμα στις απεργίες είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ταυτόχρονα, συντελεί σε πλήγμα τόσο για την υπεράσπιση και την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτό, όσο και για την προστασία των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Πώς είναι δυνατόν, στιγμές όπου τα περιφερειακά σχολεία υπολειτουργούν από πολλές απόψεις, είτε σχετικά με έλλειψη προσωπικού, είτε με την έλλειψη βασικών υποδομών και εξοπλισμού, το Υπουργείο, αντί να συμβάλλει στην ευρύτερη αναβάθμιση τους, έρχεται με αυτές τις καθαιρέσεις, οι οποίες πέραν της υποβάθμισης της αξιοπρέπειας όλων αυτών των εκπαιδευτικών, υποβαθμίζουν εξίσου τη λειτουργία των σχολείων και παράλληλα να καλλιεργείται η ιδεά, ότι αυτά δύνανται να λειτουργούν, ορθά και ομαλά, δίχως την υπαρξη Διευθυντών και Υποδιευθυντών.

Α.Λ.