Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με όραμα και σχέδιο για το παραλίμνιο μέτωπο

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
29 Μαρτίου 2017 / 15:39

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχικού διαλόγου με τους πολίτες ξεκίνησε ο δήμος Ιωαννιτών για το παραλίμνιο μέτωπο, με ενδιαφέρον και συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Μάλιστα, η αγωνία για το οικοσύστημα ήταν ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν έντονα, παρόλο που ένα έργο αυτής της κλίμακας που επιδιώκει να σχεδιάσει η δημοτική αρχή, σαφώς δε μπορεί να λύσει τα «δομικά» προβλήματα της μακροχρόνιας επιβάρυνσης του οικοσυστήματος.
Ο σχεδιασμός από κοινού δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση και αυτό αυξάνει τον βαθμό ευθύνης της δημοτικής αρχής, που επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν, τον καινοτόμο και σημαντικό για το μέλλον της πόλης τρόπο, παρά τους περιορισμούς που όλοι γνωρίζουν και κατανοούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, είναι ότι μιλάμε για συγκεκριμένη χρηματοδότηση που μπορεί να διεκδικήσει ο δήμος, μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αφορά συγκεκριμένες δράσεις.
Επιπλέον, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση οποιονδήποτε παρεμβάσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιορισμοί περιβαλλοντικοί που έχουν να κάνουν με τη λίμνη, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί, καθώς μια μεγάλη περιοχή περιμετρικά του Κάστρου υπόκειται σε ειδικές διατάξεις, ακόμη και πολεοδομικοί, όπως στην περιοχή του Μάτσικα.
Ο σχεδιασμός βέβαια και οι προτάσεις γίνονται με βάσει το ειδικό χωροταξικό, που βρίσκεται υπό μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου, υποκείμενο βέβαια του Ρυθμιστικού Σχεδίου παρότι αυτό δεν έχει θεσμοθετηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια διαδικασία πολύπλοκη, που θα ακολουθήσει αρκετά στάδια προκειμένου κάποιες, τουλάχιστον, παρεμβάσεις και έργα να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.
Αυτό που αναμφισβήτητα είναι το θετικότερο στοιχείο όλων όσων προέκυψαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών, είναι η συμμετοχική διαδικασία, για τον σχεδιασμό μιας μεγάλης παρέμβασης που θα αφορά το μέλλον της πόλης τα επόμενα χρόνια. Αρκεί, βέβαια, να υπάρξουν αρκετός χρόνος για διαβούλευση, προτάσεις από πολίτες και φορείς και μια ουσιαστική τεκμηρίωση στην τελική φάση για το τι θα προχωρήσει, τι όχι και γιατί.
«Είμαστε εδώ και για να λάβουμε υπόψη όλη τη γνώση που υπάρχει από προηγούμενες μελέτες που έχουν κάνει φορείς, και προφανώς είναι μια διαδικασία που όταν θα έρθει η ώρα να υλοποιήσουμε, θα σέβεται απόλυτα τη νομοθεσία. Έχουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία στα χέρια μας και δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Πρέπει, με σεβασμό, να αρχίσουμε να υλοποιούμε, και τουλάχιστον, καταρχήν σε αυτό το μέτωπο, να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός» σημείωσε, στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας».
Την εκδήλωση συντόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι δεν πρόκειται για προσχηματικό διάλογο και ότι επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι ο διάλογος να καταλήξει, για πρώτη φορά, σε έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχεδιασμό για το παραλίμνιο αστικό μέτωπο, αποφεύγοντας αποσπασματικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, με στόχο να ωριμάσουν οι πρώτες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2017.
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
 
Ένα αρχικό πλάνο ανάπλασης με πιθανές παρεμβάσεις παρουσίασε ο τεχνικός σύμβουλος Πέτρος Μακρίδης, με τις προτάσεις που κατατείνουν στο «άνοιγμα» στους πολίτες του παραλίμνιου μετώπου, από το Πέραμα έως την Ακτή Μιαούλη, και στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της πόλης και των πολιτών με το νερό και τη φύση, μέσα από γραμμικά πάρκα αναψυχής και τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών πεζών και ποδηλάτων και ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων.
Ο κ. Μακρίδης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε δύο «παράδοξα» των Ιωαννίνων. Το πρώτο είναι ότι η πόλη με κάθε τρόπο προσπαθεί να «αποκοπεί» από το νερό, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα κάγκελα και τα κρηπιδώματα. Το δεύτερο φυσικά έχει να κάνει με τον διακοπτόμενο ποδηλατόδρομο. «Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει, ότι εναλλάσσεται ο ποδηλατόδρομος με το πεζοδρόμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Η δρ. Νίκη Φραντζεσκάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ παρουσίασε το δίκτυο «Resilient Europe» και τους στόχους του σε σχέση με την πόλη των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών Βασίλειος Φλούδας παρουσίασε την επιχειρούμενη προσέγγιση του συμμετοχικού σχεδιασμού που γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Οι δημοσιογράφοι Βαρβάρα Αγγέλη και Γιώργος Τσαντίκος παρουσίασαν το ιστορικό των αναπλάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης και η Χαρά Βλάχου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του δήμου παρουσίασε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους, τις προτάσεις τους, ακόμα και τις ενστάσεις τους. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, ο πρώην υπουργός Στ. Καλογιάννης, ο αναπληρωτής πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Χρ. Παπαβρανούσης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, πολλοί μηχανικοί και επιστήμονες διαφόρων κλάδων και αρκετοί πολίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής του Μάτσικα, που ζήτησαν να υπάρχει η δυνατότητα ήπιας δόμησης στην περιοχή, η οποία σήμερα έχει εικόνα εγκατάλειψης, ενώ από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Λίμνη. «Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η πόλη οφείλει την ύπαρξή της στη λίμνη, όχι το αντίθετο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ακολουθεί η δημιουργία Ομάδων Εργασίας, στις οποίες η δημοτική αρχή προσκαλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν. Επίσης δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα παρουσιάζονται οι προτάσεις των Ομάδων Εργασίας και θα καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών.