Πέμπτη 02.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται το πρόγραμμα Bionian της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
29 Nov 2024 / 11:28
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το έργο εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το έργο ΒΙΟΝΙΑΝ που  αφορούσε «Δράσεις προστασίας και ανάδειξης βιοποικιλότητας οικοσυστημάτων και περιοχών φυσικού κάλλους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω «έξυπνων» συστημάτων εντοπισμού, καταγραφής, ψηφιακής χαρτογράφησης και διαχείρισης πιέσεων», ολοκληρώθηκε από την ΠΙΝ.

Το έργο εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και όπως γνωστοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Δευτέρα 2/12 στις 19:00 θα γίνει η παρουσίασή του, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία, Σπύρου Σαμάρα 13).

Για την πραγματοποίηση του συνεργάστηκαν είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) ως συντονιστής φορέας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Το ΒΙΟΝΙΑΝ, πέτυχε τα εξής:

  1. Χαρτογράφηση Εδαφών: Το έργο παρήγαγε τον εδαφολογικό χάρτη εδαφών των Ιονίων Νήσων, καθώς και θεματικούς χάρτες για τον κίνδυνο διάβρωσης, τη γονιμότητα, την καταλληλότητα για οργανικά πρόσθετα, τα θρεπτικά εδαφικά συστατικά. Αυτά τα δεδομένα θα αποτελέσουν οδηγό για αειφόρες γεωργικές πρακτικές και θα συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του εδάφους για τις επόμενες γενιές.
  2. Γεωγραφική και Οικολογική Τεκμηρίωση: Το BIONIAN δημιούργησε λεπτομερείς χάρτες χρήσης γης, καταγράφοντας τις δυναμικές γεωργικών περιοχών, δασών, υγροτόπων και υδάτινων πόρων στα νησιά, επιτρέποντας την παρακολούθηση και την προστασία των κρίσιμων οικοσυστημάτων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
  3. Αξιολόγηση Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές: Μέσα από την αναγνώριση περιοχών τρωτών στη διάβρωση, στις πλημμύρες και σε προκλήσεις σχετικές με τη βιοποικιλότητα, το BIONIAN εφοδιάζει τις τοπικές αρχές με πληροφορία απαραίτητη ώστε να μπορούν έγκαιρα να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την προστασία της οικολογίας.
  4. Διαδικτυακή Πλατφόρμα Παρακολούθησης: Η διαδικτυακή πλατφόρμα GIS που αναπτύχθηκε από το έργο λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο παρακολούθησης της βιοποικιλότητας, της κατάστασης του εδάφους και των υδατικών πόρων στα Ιόνια Νησιά, επιτρέποντας στη Περιφέρεια, σε άλλους ενδιαφερομένους φορείς της ΠΙΝ καθώς και σε ιδιώτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για αειφόρο διαχείριση.
  5. Βάση δεδομένων – Κατάλογος Περιβαλλοντικών Πηγών και Χωροταξικών Δεδομένων. Κατά τη διάρκεια του έργου σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μια βάση δεδομένων για την συλλογή και οργάνωση όλης της υπάρχουσας δύσχρηστης πληροφορίας. Παραδίδοντας ένα εργαλείο για την αποτελεσματικότερη εργασία των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
  6. Προώθηση Οικοτουρισμού και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης: Μέσω της δημιουργίας ψηφιακών εργαλείων και διαδρομών, το BIONIAN αναδεικνύει την ομορφιά της περιοχής, τοποθετώντας τα Ιόνια Νησιά ως πρότυπο οικοτουριστικού προορισμού και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

ΦΩΤΟ@ bionian-project.gr       

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.