Τετάρτη 23.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση κτηνοτρόφων για την ευλογιά των προβάτων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
23 Οκτωβρίου 2024 / 14:24
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Λόγω της άμεσης ανάγκης εκρίζωσης του νοσήματος, από σήμερα και έως το τέλος του μήνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απαγορεύεται κάθε μετακίνηση αιγοπροβάτων για βόσκηση, αναπαραγωγή ή σφαγή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη λήψη μέτρων ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΙΝ για τον έλεγχο της ευλογιάς των προβάτων, νόσημα που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Λόγω της άμεσης ανάγκης εκρίζωσης του νοσήματος, από σήμερα και έως το τέλος του μήνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απαγορεύεται κάθε μετακίνηση αιγοπροβάτων για βόσκηση, αναπαραγωγή ή σφαγή. Ειδικότερα, απαγορεύεται η έξοδος των ποιμνίων από τους στάβλους.

Επιτρέπεται μόνον αν η βόσκηση γίνεται σε όμορη περιφραγμένη περιοχή και αν για τη μετακίνησή τους προς αυτήν δεν διέρχονται οδό που χρησιμοποιείται και από άλλα κοπάδια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως συνιστά εξαιρετικά μεταδοτική και σοβαρή νόσο που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα (όπου η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 80-100%) αλλά και τις αίγες. Επιπλέον:

«Μπορεί να μεταδοθεί άμεσα μεταξύ μολυσμένων ζώων, αλλά και έμμεσα από μολυσμένο περιβάλλον (εργαλεία, στρωμνή, χόρτα, οχήματα, μαλλί, δέρμα) και ανθρώπους που χειρίζονται τα ζώα. Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και μπορεί να επιζήσει πάνω από δύο μήνες στο μαλλί και έξι μήνες στις ξηρές εφελκίδες.

Τα συμπτώματα αρχικά είναι ανορεξία, αδιαθεσία, ψηλός πυρετός, ρινικό έκκριμα (μύξες) και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της ευλογιάς στο δέρμα κυρίως του κεφαλιού, του προσώπου αλλά και σε όλα τα άτριχα μέρη (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό και γεννητικά όργανα). Εκεί εμφανίζονται στην αρχή στρογγυλές κοκκινίλες που στην συνέχεια γίνονται σπυριά, οζίδια, φυσαλίδες και μετά δέκα μέρες περίπου μαυρίζουν δημιουργώντας καύκαλα (εφελκίδες) και ανοιχτές πληγές.

Η νόσος είναι υποχρεωτικής δήλωσης και επιφέρει θανάτωση του κοπαδιού όταν εμφανιστεί.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων για την προστασία του κοπαδιού τους, αλλά και της κτηνοτροφίας στην Κέρκυρα.

Επίσης ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχωρά σε κουνουποκτονία για την αντιμετώπιση και πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού. Θα ειδοποιηθούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί σε κάθε ποιμνιοστάσιο.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή αναφορά ύποπτων συμπτωμάτων παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. στα τηλέφωνα: 26613.64502, -503.»

ΦΩΤΟ@pixabay             

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.