Τετάρτη 23.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συζήτηση για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας στο δημοτικό συμβούλιο του Κεντρικού Δήμου (photos + video)

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
22 Οκτωβρίου 2024 / 20:27
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας αριθμός φορέων έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του προς το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων συναντήθηκε με τον Στ. Πουλημένο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης μετά από τις ανακοινώσεις και τις ερωτήσεις να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν είναι άλλο από την αναπροσαρμογή του δημοτικού τέλους καθαριότητας, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις πριν καν ψηφιστεί.

Ένας αριθμός φορέων έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του προς το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων συναντήθηκε με τον Στ. Πουλημένο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον, τοπικές οργανώσεις όπως ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύνδεσμος Οικοδόμων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα του δημοτικού συμβουλίου (19:00)  στην πρώην Νομαρχία.

Κατά την έναρξη της συζήτησης για το τέλος καθαριότητας, έδωσαν το παρόν 35 από τους 39 δημοτικούς συμβούλους. Πριν την συζήτηση του θέματος, τέθηκε ζήτημα από τον επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία»  Γ. Καρύδη, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών καθαριότητας, με το σκεπτικό ότι δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε εισήγηση του δημάρχου από πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας γεγονός που την καθιστά άκυρη. Όπως αναφέρει, με την εγκύκλιο 303 του ΥΠΕΣ του 02/04/2024 προβλέπεται ότι στις συνεδριάσεις της τοπικής επιτροπής, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν τα τοπικά συμβούλια και τις τοπικές κοινότητες πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να ξανάρθει ότι γίνει πάλι η συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής με τη συμμετοχή των προέδρων.

Ο αντιδήμαρχος Σπ. Νεράντζης απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει για την κανονιστική για τον καθορισμό του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας, η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να καλέσει τα τοπικά συμβούλια μόνο στο δημοτικό συμβούλιο.  

Ο κ. Νεράντζης που εισηγήθηκε το θέμα, για περίπου μισή ώρα, ανέφερε ότι η χρέωση του τέλους θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και όχι τον όγκο των παραγομένων απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι δίκαιη.

Επιπλέον, τα έσοδα πρέπει να είναι ίσα με τα έξοδα και το τέλος θα καθορίζεται ανάλογα ανά έτος.

Τέλος, η δαπάνη για τη μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου και αναφέρθηκε σε ΦΕΚ του 2019 που το καθορίζει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση εδώ:

 

VIDEO@ ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.