Τρίτη 22.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δικαστήριο της Ρώμης υποχρεώνει την κυβέρνηση Μελόνι να πάρει πίσω τους μετανάστες από την Αλβανία!

ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
19 Οκτωβρίου 2024 / 19:37

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής από την Αλβανία στο Μπάρι.

ΡΩΜΗ. (ATSH, ANSA). Μετά την απόφαση της Παρασκευής από δικαστήριο της Ρώμης, 12 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις έπρεπε να διευθετηθούν στην Αλβανία επιστρέφουν στην Ιταλία! Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής από την Αλβανία μέσω της Αδριατικής Θάλασσας στο λιμάνι Μπάρι της νότιας Ιταλίας.

Η κυβέρνηση Meloni ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα, τη Δευτέρα.

«Η άρνηση επικύρωσης των κρατήσεων σε αλβανικές δομές οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης των κρατουμένων ως ασφαλών χωρών», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες είχαν ως εκ τούτου «δικαίωμα να επιστρέψουν στην Ιταλία». Ο Αρτούρο Σαλέρνι, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε στο Reuters ότι η απόφαση ισχύει και για τους 12 μετανάστες.

Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο γεγονός ότι οι 12 άνδρες προέρχονται από χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς - Αίγυπτος και Μπαγκλαντές - καθιστώντας τους μη επιλέξιμους για το νέο μεταναστευτικό σύστημα.

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάλο Νόρντιο είπε με αφορμή αυτήν την εξέλιξη«Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Εμείς δίνουμε λόγο στον λαό, αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας. Οι δικαστικοί -οι οποίοι είναι ανεξάρτητοί και αυτόνομοι- δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και για τον λόγο αυτό δεν μπορoύν να έχουν αρμοδιότητες, οι οποίες είναι ουσιαστικά και ξεκάθαρα πολιτικές».