Τρίτη 22.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέλουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το Κτηματολόγιο

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
19 Οκτωβρίου 2024 / 13:46

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας & ΔΝ. Την Τρίτη πάει στην Περιφέρεια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι δυο τους συμφώνησαν να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των κερκυραϊκών φορέων και θεσμών, συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Την Τρίτη που θα επιστρέψει ο περιφερειάρχης, ο Γ. Κοντός θα έχει συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον Γιάννη Τρεπεκλή.

Ζητείται επειγόντως η εξέταση της κερκυραϊκής υπόθεσης του Κτηματολογίου εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου εξαντλείται και η χρονική προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Για τούτο άλλωστε ζητείται και από τους δημότες να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτο αυτόν τον 1,5 μήνα που απομένει.

Όπως επεσήμαναν οι δυο άνδρες, το ζήτημα εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό για τον τόπο, αφού διαφαινόταν από την αρχή ότι 12 μήνες (εν αντιθέσει με άλλες περιοχές της Ελλάδος που ήταν ανοιχτές επί χρόνια) δεν θα επαρκούσαν για την κτηματογράφηση της Κέρκυρας. Και πράγματι φαίνεται ότι το ωφέλιμο έργο θα ανέλθει περίπου στο 15% της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας. 

Μη υπάρχουσας της φάσης της προανάρτισης, θα σταματήσουν να γίνονται δηλώσεις μετά τις 30/11, ώσπου να οριστικοποιηθεί και ενταχθεί στο λειτουργούν Κτηματολόγιο το μικρό ποσοστό που θα έχει κτηματογραφηθεί. Για το υπόλοιπο 85% που δεν θα έχει κτηματογραφηθεί δεν έχει προσφερθεί κάποια λύση, παρά τις πιέσεις. Επίσης είναι αυτονόητο ότι αν το θέμα δεν διευθετηθεί με κάποιο τρόπο, από το 2026, θα μπλοκάρουν οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις των μη κτηματογραφημένων ακινήτων. 

Επομένως το αίτημα για παράταση του χρόνου είναι ηχηρό, κοινώς αποδεκτό και αυτονόητο και ακούγεται, πλέον, από όλους τους θεσμικούς φορεις του τόπου.