Πέμπτη 19.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φθάνουν Τετάρτη στην Αλβανία οι πρώτοι μετανάστες από Ιταλία

Αλβανικό κέντρο κράτησης μεταναστών που μεταφέρονται από την Ιταλία ύστερα από τη διακρατική συμφωνία.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
15 Οκτωβρίου 2024 / 19:09
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Θα καταλήξουν στα κέντρα «ελαφράς κράτησης» (sic) μεταναστών που έχουν δημιουργηθεί στην Αλβανία

ΡΩΜΗ. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA, μετά το άνοιγμα των κέντρων την περασμένη εβδομάδα, ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Giorgia Meloni και Edi Rama να διαχειριστούν τα αιτήματα ασύλου των μεταναστών, έτσι ώστε να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Οι πρώτοι 16 μετανάστες ταξιδεύουν με το περιπολικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού - μήκους 80 μέτρων, με πλήρωμα περίπου εβδομήντα στρατιωτών - που προορίζεται για μεταφορά μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής νότια της Lampedusa και της Shenjin. Η αντιπολίτευση: «Η κυβέρνηση Meloni επιμένει σε μια συμφωνία για την απέλαση μεταναστών στην Αλβανία, κατά παράβαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατά παράβαση μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για τον Nicola Fratoianni (Avs), «αυτά τα αλβανικά κέντρα προορίζονται να γίνουν κολασμένα κέντρα κράτησης». Είναι, σύμφωνα με τον Davide Faraone (IV), «η πιο ακριβή και άχρηστη διαφήμιση προπαγάνδας στη δημοκρατική ιστορία». Η Ιταλία, προσθέτει ο Riccardo Magi (+Europa), «ανοίγει επίσημα τις πρώτες της αποικίες κράτησης για αλλοδαπούς στο έδαφος άλλης χώρας». Από την πλευρά της, η Τζ. Μελόνι επιμένει «με σαφή εντολή που έλαβε από τους πολίτες, εργάζεται για την υπεράσπιση των ιταλικών συνόρων και την ανάσχεση της εμπορίας ανθρώπων, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών και διεθνών συμφωνιών». Και ο υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, υπογραμμίζει ότι "τα κέντρα είναι παρόμοια με εκείνα που έχουν δημιουργηθεί στην εθνική επικράτεια, είναι ελαφριά κράτηση. Δεν υπάρχει συρματόπλεγμα, υπάρχει βοήθεια. Οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει διεθνή προστασία και να την αποκτήσει σε λίγες μέρες».

Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τον Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το σχέδιο, προτρέποντας τους νομοθέτες να απορρίψουν αυτό που αποκαλούσαν τη «μη εφαρμόσιμη, επιβλαβή και παράνομη» μεταναστευτική συμφωνία με την Αλβανία.

Το ιταλικό σχέδιο θυμίζει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποστολή αιτούντων άσυλο στο αφρικανικό έθνος της Ρουάντα που αντιμετώπισε πολλαπλές δικαστικές προκλήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.