Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιστορική Απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου και του Τζούλιαν Ασάνζ

WIKILEAKS
04 Οκτωβρίου 2024 / 17:27

Ψήφισμα 2571/2024 - (Κείμενο που υιοθετήθηκε από τη Συνέλευση στις 2 Οκτωβρίου 2024)

1.    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση υπενθυμίζει τη σημασία του ελεύθερου Τύπου, του οποίου ο ρόλος ως "δημόσιου ελεγκτή" διασφαλίζει την ορθή λειτουργία των δημοκρατικών χωρών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Αυτός ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός υπό το φως της βαρβαρότητας των συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων και του αυξανόμενου αριθμού των πράξεων διακρατικής καταστολής. Στο πλαίσιο αυτό, η σκληρή μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα μετά από πάνω από μια δεκαετία νομικών διαδικασιών για το δημοσιογραφικό του έργο, αξίζει ιδιαίτερη προσοχή.

2.    Ο Τζούλιαν Ασάνζ και το WikiLeaks απέκτησαν διεθνή φήμη μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο "Collateral Murder" το 2010, μιας απόρρητης καταγραφής που δείχνει τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, από τις δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Τους επόμενους μήνες, το WikiLeaks δημοσίευσε δεκάδες άλλα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, τα οποία διέρρευσαν από την πληροφοριοδότη Τσέλσι Μάνινγκ. Πολλά από τα έγγραφα που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο "Collateral Murder", παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραπτώματα σε κυβερνητικό επίπεδο.

3.    Επιπλέον, οι δημοσιεύσεις του WikiLeaks επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μυστικών φυλακών, απαγωγών και παράνομων μεταγωγών κρατουμένων που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκό έδαφος, πράξεις που είχαν ήδη καταγγελθεί από τη Συνέλευση το 2006 και το 2007. Στην Απόφαση 1838 (2011) "Καταχρηστική Χρήση του Κρατικού Απορρήτου και της Εθνικής Ασφάλειας: Εμπόδια στον Κοινοβουλευτικό και Δικαστικό Έλεγχο των Παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", η Συνέλευση χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks πολλών διπλωματικών αναφορών που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της Συνέλευσης, ενώ σημείωσε ότι "σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έννοια του κρατικού απορρήτου χρησιμοποιείται για να προστατευθούν εκτελεστικοί πράκτορες από ποινική δίωξη για εγκλήματα όπως οι απαγωγές και οι πράξεις βασανιστηρίων ή για να αποτραπεί η αναζήτηση αποζημίωσης από τα θύματα."

4.    Λίγο μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε πιθανός ύποπτος σε ποινική έρευνα στη Σουηδία σχετικά με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Αφού έφυγε νόμιμα από τη Σουηδία, ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις σουηδικές δικαστικές αρχές. Τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενώ περίμενε την έκβαση της διαδικασίας έκδοσης. Ο κατ' οίκον περιορισμός συνεχίστηκε για περίπου 550 ημέρες. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την έφεση του κ. Ασάνζ κατά της απόφασης έκδοσής του, που είχε εκδοθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Φοβούμενος την έκδοση στη Σουηδία και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετώπιζε ουσιαστικά ισόβια κάθειρξη, ο κ. Ασάνζ παραβίασε τους όρους της εγγύησής του και ζήτησε διπλωματικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες στη Σουηδία και η έρευνα για τα υποτιθέμενα αδικήματά του τελικά εγκαταλείφθηκε το 2019. Στην τοποθέτησή της το 2015 σχετικά με την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση επέκρινε τη σουηδική δίωξη για έλλειψη επιμέλειας και σεβασμού στα δικονομικά δικαιώματα του κ. Ασάνζ.

5.    Τον Απρίλιο του 2019, ο κ. Ασάνζ εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού, συνελήφθη και στη συνέχεια τέθηκε σε προφυλάκιση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh στο Λονδίνο, όπου εξέτισε πρώτα ποινή για παραβίαση των όρων της εγγύησής του και στη συνέχεια περίμενε απόφαση δικαστηρίου σχετικά με την πιθανή έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών, ο κ. Ασάνζ υποστήριζε συνεχώς ότι η έκδοσή του θα μπορούσε να παραβιάσει τα άρθρα 3 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΑΔ αριθ. 5).

6.    Παρόλο που είναι αναμφισβήτητο ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ και το WikiLeaks βοήθησαν στην αποκάλυψη ζητημάτων ύψιστης δημόσιας σημασίας, ο Τζούλιαν Ασάνζ υπήρξε στόχος ιδιαίτερα εχθρικών αντιδράσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ' όλα αυτά, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να τον διώξει με το επιχείρημα ότι η δίωξή του θα ήταν ασυμβίβαστη με την ελευθερία έκφρασης που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία και θα μπορούσε να βλάψει την ελευθερία του Τύπου θέτοντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης επειδή προώθησε απόρρητα έγγραφα στο WikiLeaks. Πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή πριν ο πρόεδρος Ομπάμα μετατρέψει την ποινή της και αποφυλακισθεί.

7.    Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τη δημοσίευση άλλων απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέστρεψε την αρχική απόφασή του και αποφάσισε να διώξει τον Τζούλιαν Ασάνζ. Οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του αφορούσαν τη διαδικτυακή πειρατεία. Στη συνέχεια, το 2019, του ασκήθηκε επίσης δίωξη βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας του 1917. Ο Ασάνζ έγινε ο πρώτος εκδότης που διώχθηκε βάσει αυτού του νόμου για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών που έλαβε από πληροφοριοδότη. Του απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας του 1917. Εάν καταδικαζόταν για όλες τις κατηγορίες, ο Ασάνζ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 175 χρόνια φυλάκισης.

8.    Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Belmarsh στις 24 Ιουνίου 2024, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έπειτα από πέντε χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης. Στις 26 Ιουνίου 2024, εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ στη Σαϊπάν. Παραδέχτηκε την ενοχή του σε μία μόνο κατηγορία συνωμοσίας για απόκτηση εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα από κάποιον που τα είχε στην κατοχή του, είτε νόμιμα είτε παράνομα, και για τη σκόπιμη προώθησή τους, κατά παράβαση του Νόμου περί Κατασκοπείας των ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε ποινή που είχε ήδη εκτίσει και του επετράπη να επιστρέψει στην Αυστραλία, τη χώρα καταγωγής του.

9.    Η Συνέλευση σημειώνει ότι η συμφωνία παραδοχής προβλέπει ότι «από την ημερομηνία της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ταυτοποιήσει θύματα που είναι επιλέξιμα για ατομική αποζημίωση και, επομένως, δεν επιδιώκουν διαταγή αποζημίωσης.» Αυτό το κρίσιμο σημείο πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εκτίμηση της αναλογικότητας των μέτρων που λήφθηκαν εναντίον του κ. Ασάνζ μετά τις δημοσιεύσεις του (όπως και αυτές του WikiLeaks).

10.    Η Συνέλευση χαιρετίζει θερμά την αποφυλάκιση του κ. Ασάνζ και το γεγονός ότι επανενώθηκε με την οικογένειά του. Ωστόσο, παραμένει βαθιά ανήσυχη για τη δυσανάλογα σκληρή μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδιαίτερα για την πρωτοφανή καταδίκη του βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας, και φοβάται ότι αυτά τα μέτρα δημιουργούν ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα και ένα κλίμα αυτολογοκρισίας για όλους τους δημοσιογράφους, εκδότες και άλλα άτομα που αποκαλύπτουν κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία των δημοκρατικών κοινωνιών. Επιπλέον, αυτό υπονομεύει σοβαρά τον ρόλο του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων και των πληροφοριοδοτών παγκοσμίως.

11.    Η Συνέλευση ανησυχεί επίσης έντονα από αναφορές ότι η CIA παρακολουθούσε κρυφά τον κ. Ασάνζ εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο και φέρεται να είχε αναπτύξει σχέδια για να τον δηλητηριάσει ή ακόμα και να τον δολοφονήσει σε βρετανικό έδαφος. Επαναλαμβάνει την καταδίκη της για όλες τις μορφές και πρακτικές διακρατικής καταστολής.

12.    Η Συνέλευση εκφράζει βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι, παρά τα πολυάριθμα έγγραφα και βίντεο που αποκαλύφθηκαν από τον κ. Ασάνζ και το WikiLeaks, τα οποία παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από Αμερικανούς κρατικούς πράκτορες, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι κάποιος έχει λογοδοτήσει για αυτές τις θηριωδίες. Η έλλειψη διώξεων από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ εναντίον των φερόμενων ως δραστών και η ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση του κ. Ασάνζ και της κ. Μάνινγκ υποδηλώνουν ότι, με τη δίωξη του κ. Ασάνζ, η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε περισσότερο να συγκαλύψει τις παράνομες πράξεις των πρακτόρων της παρά να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

13.    Συνέλευση αναγνωρίζει τη νομιμότητα των μέτρων που αποσκοπούν στην επαρκή προστασία των μυστικών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι οι πληροφορίες που αφορούν την ευθύνη κρατικών πρακτόρων που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, πράξεις βασανιστηρίων ή απαγωγές, δεν αποτελούν μυστικά που πρέπει να προστατεύονται. Το "κρατικό απόρρητο" δεν μπορεί να επικαλείται για την προστασία τέτοιων πληροφοριών από τη δημόσια κριτική ή από την υποχρέωση λογοδοσίας ενώπιον του δικαστηρίου.

14.    Η Συνέλευση τονίζει ότι οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, οι οποίες αναμφίβολα επιτελούν σημαντικό έργο, δεν μπορούν να εξαιρούνται από τη λογοδοσία για οποιεσδήποτε παράνομες πράξεις διαπράττουν. Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ατιμωρησίας υπονομεύει τα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καταχρήσεις.

15.    Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η δυσανάλογα σκληρή μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ και του WikiLeaks ήταν ότι η δημοσιοποίηση μη επεξεργασμένων εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ορισμένων ατόμων. Αν και η Συνέλευση συμφωνεί ότι οποιαδήποτε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών πρέπει να γίνεται με τρόπο που να σέβεται την προσωπική ασφάλεια των πληροφοριοδοτών, των πηγών πληροφοριών και του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών, η περίπτωση του κ. Ασάνζ δεν πρέπει να εξετάζεται αφηρημένα. Περισσότερα από 13 χρόνια μετά τις δημοσιεύσεις, δεν έχει παρασχεθεί καμία απόδειξη ότι οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έβλαψαν κάποιον, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τη συμφωνία παραδοχής. Η Συνέλευση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι, παρά το ότι ο κ. Ασάνζ αποκάλυψε χιλιάδες επιβεβαιωμένους θανάτους – που δεν είχαν προηγουμένως αναφερθεί – που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τις δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, κατηγορήθηκε ο ίδιος ότι έθεσε σε κίνδυνο ζωές.

16.    Οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν μπορούν να ευημερήσουν χωρίς την ελεύθερη ροή πληροφοριών και την ικανότητα των πολιτών να καθιστούν τις κυβερνήσεις τους υπόλογες. Η Συνέλευση επαναβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευσή της στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, η οποία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κατοχυρωμένο στο Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εργαστούν ακούραστα για την ενίσχυση της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.

17.    Η Συνέλευση πιστεύει ότι η διάρκεια της κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή Belmarsh και η καταδίκη του βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας είναι δυσανάλογες με το φερόμενο αδίκημα. Υπενθυμίζει ότι η συλλογή πληροφοριών είναι ένα βασικό προπαρασκευαστικό στάδιο της δημοσιογραφίας και προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, όπως αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρατηρεί ότι ο κ. Ασάνζ τιμωρήθηκε για δραστηριότητες που οι δημοσιογράφοι εκτελούν καθημερινά: αναζητούν και λαμβάνουν πληροφορίες από πηγές και τις δημοσιεύουν όταν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία παρανομιών.

18.    Η Συνέλευση υπενθυμίζει ότι η Ομάδα Εργασίας για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ασάνζ είχε κρατηθεί αυθαίρετα από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, υπενθυμίζει ότι ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια και Άλλες Σκληρές, Απάνθρωπες ή Εξευτελιστικές Τιμωρίες, κ. Nils Melzer, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ασάνζ εκτέθηκε σε «όλο και πιο σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής τιμωρίας ή μεταχείρισης, των οποίων τα σωρευτικά αποτελέσματα μπορούν να περιγραφούν μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια.» Η Συνέλευση ανησυχεί ότι οι βρετανικές αρχές φαίνεται να αγνόησαν αυτές τις γνώμες, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του κ. Ασάνζ.

19.    Η Συνέλευση θεωρεί ότι οι δυσανάλογα αυστηρές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας, που τον έθεσαν σε κίνδυνο ισόβιας φυλάκισης, σε συνδυασμό με την καταδίκη του για τη βασική συλλογή και δημοσίευση πληροφοριών, πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο Ψήφισμα 1900 (2012), "Ο ορισμός του πολιτικού κρατουμένου", και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του κ. Ασάνζ ως πολιτικού κρατουμένου.

20.    Η Συνέλευση εκφράζει επίσης τη λύπη της που οι βρετανικές αρχές δεν προστάτευσαν αποτελεσματικά την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην ελευθερία του κ. Ασάνζ, κρατώντας τον σε μακροχρόνια κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, παρά την πολιτική φύση των πιο σοβαρών κατηγοριών εναντίον του. Η κράτησή του για σκοπούς έκδοσης υπερέβη κατά πολύ τον εύλογο χρόνο που απαιτείται για αυτόν τον σκοπό. Η Συνέλευση εκφράζει τη λύπη της που ο Νόμος περί Έκδοσης του 2003 κατάργησε την εξαίρεση για πολιτικά αδικήματα στο βρετανικό δίκαιο, εκθέτοντας διαφωνούντες και μέλη της αντιπολίτευσης στον κίνδυνο έκδοσης σε κράτη που τους διώκουν για πολιτικούς λόγους.

21.    Η Συνέλευση πιστεύει ότι η κατάχρηση του Νόμου περί Κατασκοπείας του 1917 από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο αποτρεπτικό αποτέλεσμα, αποθαρρύνοντας εκδότες, δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες από το να αποκαλύπτουν παρανομίες της κυβέρνησης, υπονομεύοντας έτσι σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης και ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω κρατικές καταχρήσεις. Προς τούτο, η Συνέλευση καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που κατέχουν το καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης: 21.1. να προχωρήσουν επειγόντως σε μεταρρύθμιση του Νόμου περί Κατασκοπείας του 1917 και να περιορίσουν την εφαρμογή του σε περιπτώσεις που αφορούν κακόβουλη πρόθεση να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή να υποστηρίξουν ξένη δύναμη. 21.2. να εξαιρούν εκδότες, δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για σοβαρά εγκλήματα, όπως δολοφονίες, βασανιστήρια, διαφθορά ή παράνομη παρακολούθηση, από την εφαρμογή του Νόμου περί Κατασκοπείας.

22.    Η Συνέλευση καλεί περαιτέρω τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: 22.1. να διεξαγάγουν λεπτομερείς, αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες για τους ισχυρισμούς περί εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύφθηκαν από το WikiLeaks και τον κ. Ασάνζ, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να καταπολεμηθεί η κουλτούρα ατιμωρησίας μεταξύ κρατικών πρακτόρων ή αυτών που δρουν για λογαριασμό τους. 22.2. να συνεργαστούν καλή τη πίστει με τις ισπανικές δικαστικές αρχές για να διευκρινιστούν όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την καταγγελλόμενη παράνομη παρακολούθηση του κ. Ασάνζ και των επαφών του μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

23.    Η Συνέλευση προσκαλεί το Ηνωμένο Βασίλειο: 23.1. να επανεξετάσει επειγόντως τους νόμους του περί έκδοσης για να αφαιρέσει τη δυνατότητα έκδοσης ατόμων για αδικήματα με πολιτικά κίνητρα. 23.2. να διεξαγάγει, υπό το πρίσμα των ευρημάτων του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ Nils Melzer, ένα ανεξάρτητο έλεγχο για την μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ από τις αρχές για να προσδιοριστεί αν υποβλήθηκε σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

24.    Η Συνέλευση καλεί τα κράτη μέλη και τους παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης: 24.1. να παρέχουν επαρκή προστασία, συμπεριλαμβανομένου του ασύλου, σε πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν παράνομες δραστηριότητες που διενεργούνται από την κυβέρνησή τους και οι οποίοι, ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν αντίποινα στη χώρα τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποκαλύψεις τους προστατεύονται σύμφωνα με τις αρχές που υπερασπίζεται η Συνέλευση, ιδίως την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. 24.2. να απέχουν από την έκδοση ατόμων για κατηγορίες που σχετίζονται με δημοσιογραφικές δραστηριότητες, ιδίως όταν αυτές οι κατηγορίες φαίνονται προφανώς δυσανάλογες με τα φερόμενα αδικήματα. 24.3. να συνεχίσουν να βελτιώνουν την προστασία των πληροφοριοδοτών και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών καταγγελίας. 24.4. να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους και να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι προστατεύονται αποτελεσματικά από το να εξαναγκάζονται να αποκαλύψουν την ταυτότητα των πηγών τους. 24.5. να ενισχύσουν τη διαφάνεια των κυβερνήσεων μειώνοντας το εύρος των πληροφοριών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως κρατικά απόρρητα και να ενθαρρύνουν τη αυθόρμητη αποκάλυψη πληροφοριών που δεν είναι ουσιώδεις για την εθνική ασφάλεια. 24.6. να εφαρμόσουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές και μηχανισμούς ελέγχου για να αποτρέψουν την υπερβολική ταξινόμηση κυβερνητικών εγγράφων ως κρατικών απορρήτων όταν το περιεχόμενό τους δεν δικαιολογεί τέτοια προστασία.

25.    Η Συνέλευση παροτρύνει επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να θεσπίσουν αυστηρά πρωτόκολλα για τον χειρισμό και την επαλήθευση απόρρητων πληροφοριών, ώστε να εξασφαλίζουν υπεύθυνη αναφορά, αποφεύγοντας έτσι οποιονδήποτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των πηγών και των πληροφοριοδοτών.