Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Tο μνημόσυνο στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
27 Σεπτεμβρίου 2024 / 13:02

27 Σεπτεμβρίου 1831 - 27 Σεπτεμβρίου 2024 (55 ετών). 193 χρόνια από τη δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναγνωρίστηκε ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαίους του διαφωτισμού μεταξύ των άλλων και για την προσφορά του κυρίως στην συγκρότηση του πολυεθνικού και πολύγλωσσου έθνους/κράτους της Ελβετίας. Σήμερα στην Πλατυτέρα, όπου είναι θαμμένος, τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Νεκτάριο, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και κόσμου. Στις 7:30 μ.μ., ο ναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος με τον Γεώργιο Σκλαβούνο συζητούν στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης "Ο Ι. Καποδίστριας και το ενιαίο και αδιαίρετο των πολιτισμικών και γεωγραφικών εθνικών συνόρων".

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 – Ναύπλιο, 27 Σεπτεμβρίου 1831, Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός, ιατρός και είχε τον τίτλο ευγενείας του κόμη. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα ως πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Στις 14 Απριλίου 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε με επταετή θητεία πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε προστριβές με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, στο Ναύπλιο, από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, που ήταν συγγενείς του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου. Η σορός του κυβερνήτη μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 1832 στην Κέρκυρα από τον αδελφό του Αυγουστίνο και ενταφιάστηκε στην Ι. Μ. Πλατυτέρας δίπλα από τον τάφο του πατέρα του, Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια.

Πηγή: el.wikipedia.org