Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήνυση κατέθεσε ο Γ. Τρεπεκλής για το περιστατικό υπεξαίρεσης στην Περιφέρεια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
12 Αυγούστου 2024 / 14:21
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Έστειλε στην Εισαγγελία το πόρισμα και την επιστολή για να καταθέσει μήνυση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δήλωση έκανε ο Περιφερειάρχης Γ. Τρεπεκλής αναφορικά με το θέμα της υπεξαίρεσης από υπάλληλο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Όπως ανέφερε, διετάχθη ΕΔΕ διότι εντοπίστηκαν αδυναμίες στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα στην ταμειακή υπηρεσία.

Αρχικά, σύμφωνα με τον Γ. Τρεπεκλή εντοπίστηκε διακοπή της τηλεφωνικής σύνδεσης του γραφείου του Περιφερειάρχη και δομών της Περιφέρειας. Ακολούθως διακόπηκαν οι τηλεφωνικές συνδέσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ότι αρκετοί λογαριασμοί των ΔΕΚΟ είχαν προβλήματα ταύτισης του εντάλματος με την ανάλογη πληρωμή.

Σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών της Περιφέρειας, έστειλε επιστολή στην Τράπεζα για να ελέγξει το λογαριασμό που γίνονται οι πληρωμές. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και πλαστογραφία, αλλά και ότι δεν ταυτιζόταν η κίνηση του λογαριασμού με τα στοιχεία που παρέδωσε ο εν λόγω υπάλληλος στους υπηρεσιακούς παράγοντες και εκείνοι στον περιφερειάρχη.

Διέταξε ΕΔΕ, όπου στην πρώτη προσέγγιση αποδεικνύεται ότι στον ένα λογαριασμό έχει γίνει υπεξαίρεση σε βαθμό, που συνιστά κακούργημα. Όπως αναφέρει, ελέγχονται και άλλοι λογαριασμοί της ΠΙΝ σε άλλες Τράπεζες.

Έστειλε στην Εισαγγελία το πόρισμα και επιστολή για να καταθέσει μήνυση. Ζήτησε να γίνει έρευνα σε μεγάλο δείγμα στοιχείων και να εντοπιστούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι.

Ο Περιφερειάρχης είπε πως ο ορκωτός στην έκθεση του διαπιστώνει ότι από το 2018 «εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι ουσιωδών σφαλμάτων στις οικονομικές καταστάσεις, που οφείλονταν είτε σε απάτη είτε σε λάθος».

Από το 2019

Η υπεξαίρεση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019. Ο υπάλληλος παραδέχτηκε την εμπλοκή του σε σπάσιμο ενταλμάτων και μεταφορά ποσών στον προσωπικό του λογαριασμό μισθοδοσίας. Από όταν ξεκίνησαν οι ψηφιακές πληρωμές, άρχισε να εκταμιεύει χρήματα στον προσωπικό του λογαριασμό. "Κάποιος θα έπρεπε να το έχει εντοπίσει. Δεν είναι δουλειά μου να πω ποιος, αυτό θα το πουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί" αναφέρει ο Γ. Τρεπεκλής.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι, από το 2021 η Περιφέρεια υποχρεούται δια νόμου να έχει εσωτερικό έλεγχο. Πλέον έχει γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και υπογράφηκε σύμβαση με εσωτερικό ελεγκτή που έχει εγκατασταθεί με τους συνεργάτες του, οι οποίοι είναι γνώστες του τρόπου που πρέπει να λειτουργούν οι δομές της Περιφέρειας και ήδη δίνουν οδηγίες και οργανώνουν σεμινάρια ώστε το προσωπικό να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.