Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι αλλάζει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
06 Αυγούστου 2024 / 08:29

Μπόλιασμα των ανθρωπιστικών σπουδών με την πληροφορική για τον εκσυγχρονισμό και την ελκυστικότητα. Από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την εξαιρετικά χαμηλή εισαγωγή νέων φοιτητών στα τμήματα Ιστορίας και Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας (ΑΒΜ), η «Ε» επικοινώνησε με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Α. Φλώρο, ο οποίος μας ανέλυσε τις αιτίες που θεωρεί ότι συνετέλεσαν στην συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που πρόκειται να γίνουν.

Ακαδημαϊκοί και κοινωνικοί λόγοι

Οι λόγοι που εντοπίζει πίσω από τη χαμηλή θέση των συγκεκριμένων τμημάτων στις  επιλογές των νέων φοιτητών ο Α. Φλώρος, μπορούν να κατανεμηθούν τόσο επίπεδο του ακαδημαϊκού ανταγωνισμού, όσο και στο κοινωνικό.

Όπως αναφέρει, το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του με την εφαρμογή του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, για το τμήμα ΑΒΜ, μέχρι το 2018 ήταν το μόνο ΑΕΙ που κάλυπτε το συγκεκριμένο πεδίο στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ακόμη δύο τμήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ.

Όσο για το αντίστοιχο της Ιστορίας, επίσης ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, με τη δημιουργία τμήματος στη Δυτική Ελλάδα να εντείνει το πρόβλημα.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνετέλεσαν στην είσοδο 16 νέων φοιτητών στα δύο αυτά τμήματα όπως, η ακρίβεια και η φοιτητική στέγη, επίσης ανασταλτικοί παράγοντες.

 Αλλαγές στα τμήματα

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως ενημέρωσε ο Πρύτανης, ευελπιστεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Αρχικά, το τμήμα Ιστορίας πρόκειται να μετονομαστεί σε «Ιστορίας και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών», απόφαση που έχει εγκριθεί τόσο από τη Σύγκλητο, όσο και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ). Αυτή η κίνηση, θα το καταστήσει, σύμφωνα με το κ. Φλώρο «το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που σε προπτυχιακό επίπεδο θα θεραπεύει τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες σε σχέση με την Ιστορία». Το τμήμα ετοιμάζει ήδη το φάκελο της πιστοποίησης και υπάρχει η ελπίδα ότι θα πιστοποιηθεί έγκαιρα ώστε να μπεί στο μηχανογραφικό του 2025.

Το ΑΒΜ, θα μετατραπεί σε τμήμα «Επιστήμης της Πληροφορίας», αλλαγή που έχει ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο και έχει κατατεθεί στην ΕΑΑΕ για γνωμοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, το τμήμα Ιστορίας θα συμπράξει με το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί το νέο πρόγραμμα σπουδών. Όπως υπογραμίζεο ο Πρύτανης, η διαθεματικότητα, εκτός του ότι βοηθά στην εξέλιξη της επιστήμης στη σύγχρονη εποχή, θα βοηθήσει τα δύο τμήματα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να είναι ανταγωνιστικά στον ελλαδικό χώρο.