Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευρωβαρόμετρο 2024, δείκτες διαφθοράς

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
25 Ιουλίου 2024 / 16:31

Άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

Οικογενειοκρατία, νεποτισμός, δωροδοκία και πάει λέγοντας... Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι παραπάνω (και όχι μόνο) μορφές διαφθοράς συναντώνται το 2024 σε ολόκληρη την Ευρώπη με την Ελλάδα να κερδίζει πανηγυρικά την πρώτη θέση, καθώς το 98% των πολιτών πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στην χώρα και το 53% δηλώνει ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν η Πορτογαλία (96%) και η Μάλτα (95%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (43%), την Δανία (26%) και την Φινλανδία (18%).

Σε γενικές γραμμές το 68% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των κατοίκων της Γηραιάς ηπείρου πιστεύουν ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, ενώ πάνω από τους μισούς (57%) δεν πιστεύουν ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές.

Όσον αφορά την Ελλάδα:

Το 71% πιστεύει ότι οι δωροδοκίες/φακελάκια και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέδρος είναι διαδεδομένα στα πολιτικά κόμματα. (μα πώς τους ήρθε;)

Το 63% θεωρεί ότι επηρεάζεται από τη διαφθορά στην καθημερινή του ζωή.

Το 96% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα εθνικά αλλά και τοπικά ή περιφερειακά δημόσια θεσμικά όργανα της χώρας.

Το 92% θεωρεί ότι οι πάρα πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής οδηγούν σε διαφθορά.

Το 83% θεωρεί ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν διώκονται επαρκώς στη χώρα.

Το 70% θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει κανείς επιχειρηματικά είναι να έχει πολιτικές διασυνδέσεις.

Το 84% θεωρεί ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Το 32% γνωρίζει κάποιον που δωροδοκείται ή έχει δωροδοκηθεί.

Το 49% πιστεύει ότι η δυσκολία απόδειξης ή το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες όσον αφορά την καταγγελία μιας υπόθεσης διαφθοράς.

Σε περίπτωση παραπόνων για τέτοιες υποθέσεις το 63% θα εμπιστευόταν περισσότερο την αστυνομία, το 36% τους φορείς δικαιοσύνης, ενώ μόλις το 13% τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ύστερα από όλα αυτά τα αναλυτικά δεδομένα, το ερώτημα είναι: Μας εκπλήσσει, πράγματι αυτή η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Και αν όχι, είναι φυσιολογικό που δεν μας εκπλήσσει;

Στην χώρα όπου δημοσιογράφοι «σκοτώνονται» αναζητώντας την αλήθεια, όπου διευθυντές θεάτρων ασελγούν σε παιδάκια χωρίς ουσιαστική ποινή, στην χώρα των υποκλοπών και των σκανδάλων (με εμπλοκή πολιτικών προσώπων), στην χώρα των πλειστηριασμών και των κομματικών χρεών (και άλλων πολλών που χρειάζονται σελίδες και σελίδες για να καταγραφούν), μήπως ήρθε πλέον η ώρα να ακούσουμε τον κώδωνα κινδύνου που κρούει τόσο καιρό για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ

ΠΗΓΗ: europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3217https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3217