Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος για την κατάσταση στο ΕΣΥ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
11 Ιουλίου 2024 / 16:19
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Πρόταση του ΙΣΚ αλλά και όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας για την δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ.  Αναφέρουν τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, οφείλει να αποτυπώσει με ειλικρίνεια τη σημερινή δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ, επισημαίνοντας  τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών και την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας. Επιπλέον οφείλει να κινητοποιήσει κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, προκειμένου να αναδειχθούν ως προτεραιότητα τα μέτρα διάσωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να πάψουν οι αποσπασματικές προσεγγίσεις, οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση!!!!

Υπογραμμίζουμε δε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σταθεροποίηση και εν συνεχεία ανάκαμψη του ΕΣΥ πρέπει να αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο και να εφαρμοστούν ταχύτατα και στην ολότητά τους. Πρέπει να είναι μέτρα μισθολογικά, στελέχωσης, εκπαίδευσης και κινήτρων παραμονής. Μέτρα αποσπασματικά, όπως προκηρύξεις μικρού αριθμού γιατρών ή χορήγηση μικρών μισθολογικών αυξήσεων όχι μόνο δεν αποδίδουν αποτελέσματα, αλλά εκλαμβάνονται από την ιατρική κοινότητα ως εμπαιγμός και επιτείνουν το κύμα απογοήτευσης και φυγής είτε στο εξωτερικό, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

 Η κατάρρευση νευραλγικών για τη λειτουργία των Νοσοκομείων Τμημάτων, όπως τα Αναισθησιολογικά, οι Παθολογικές Κλινικές, τα Ακτινολογικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια, είναι πλέον πραγματικότητα που μαστίζει μεγάλο  μέρος των περιφερειακών Νοσοκομείων, αλλά και Νοσοκομείων της Αττικής και άλλων αστικών κέντρων. Ταυτόχρονα τα μέτρα που νομοθέτησε το υπουργείο Υγείας για δυνατότητα των γιατρών ΕΣΥ να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα και των ιδιωτών να εισέλθουν στα Νοσοκομεία φαίνεται πως δεν αναστρέφουν τη φθίνουσα πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. - Σχετικά με το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και της επαπειλούμενης αδυναμίας λειτουργίας του ΕΣΥ, διαπιστώσαμε πριν ένα χρόνο πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων. Απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τέτοια κίνηση αναπλήρωσης απωλειών δεν συνέβη το επίμαχο διάστημα. Ακόμη και για τις 704 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξε μικρό ενδιαφέρον από νέους γιατρούς, επειδή πλέον το ΕΣΥ έχει πάψει να είναι ελκυστικό. Ταυτόχρονα παρατηρούμε πως αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μεγάλος αριθμός παραιτήσεων υπηρετούντων γιατρών με βαθμό Επιμελητή Β’ και Α’, πράγμα που ουδέποτε συνέβαινε στο παρελθόν.

Όπως επισημάναμε επανειλημμένα, πέραν των αναγκαίων προσλήψεων απαιτείται ταυτόχρονα η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και εργασιακής ικανοποίησης. Απειλές και υπονοούμενα επίταξης από τηλεοράσεως  ιδιωτών ιατρών  δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα. Δυστυχώς, ούτε στο ζήτημα της μισθολογικής αποκατάστασης υπήρξε πρόοδος από πλευράς πολιτείας να ανταποκριθεί. Αντί γι’ αυτό επιστρατεύει έωλα επιχειρήματα, όπως αυτά που επικαλέστηκε στο πρόσφατο Forum του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ότι δεν υπάρχει Ειδικό Μισθολόγιο για τους γιατρούς ΕΣΥ! Άκρως ενδεικτική της απροθυμίας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις απώλειες είναι η άρνηση να εκδώσει την ΚΥΑ για τα οικονομικά και άλλα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, παρά τη ρητή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο νόμο 4999/22, για έκδοση το αργότερο μέχρι 30/6/2023, σχετικά με την αναπροσαρμογή του επιδόματος άγονου. Επιπλέον, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μεταξύ ΠΙΣ – ΕΟΠΥΥ, αλλά και από το 2018, αναφορικά με τη συμμετοχή των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων στο ΔΣ των Νοσοκομείων, που ουδέποτε έγινε πράξη.

 Πρόταση του ΙΣΚ αλλά και όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.

Η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζει να παραμένει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της ΕΕ, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα για θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και στήριξη του εξοπλισμού και των υποδομών. Πάγια θέση μας  παραμένει η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσεγγίσει το 8,5% του ΑΕΠ.

Σε τοπικό επίπεδο, πέραν των ανωτέρω, επιτακτική είναι και η ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως προς τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν την Κέρκυρα ελκυστική για τους συναδέλφους ιατρούς που θα επιλέξουν το Νοσοκομείο μας, με κυριότερο εξ αυτών την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης.

Ο ΙΣΚ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να παραμένει θεατής μπροστά στην κατάρρευση του ΕΣΥ, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη ζωή όλων μας. Η Κέρκυρα, ως νησιωτική περιοχή και κορυφαίος τουριστικός προορισμός, δικαιούται και πρέπει να έχει ένα σύγχρονο και αξιοπρεπές Νοσοκομείο, στελεχωμένο με προσωπικό που να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΦΩΤΟ@ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.