Μέχρι τέλος Ιουλίου το προσχέδιο νόμου για τη δημιουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών
Ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση ζητούν 19 Πρόεδροι και Κοσμήτορες Τμημάτων Τεχνών των ΑΕΙ
ΑΘΗΝΑ. Απαρέγκλιτη από το σχεδιασμό της για τη δημιουργία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ως το 24ο αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα παραμένει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη έχει συστήσει τη 16μελη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη προσχεδίου σχετικού νόμου έως το τέλος Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν σε αυτή πανεπιστημιακοί συναφούς αντικειμένου ως κατεξοχήν ειδικοί επί της διδασκαλίας, της έρευνας και της πρακτικής των Τεχνών στο πανεπιστήμιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι.
Το γεγονός αυτό έχει εγείρει τις αντιδράσεις 19 Προέδρων και Κοσμητόρων Τμημάτων Τεχνών των ΑΕΙ, καθώς βλέπουν τις εξελίξεις να «τρέχουν» χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για βασικά ζητήματα, όπως το θεσμικό πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, το πού θα εδρεύει, τη στελέχωσή της και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της, παρότι έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί στο αίτημά τους.
Μάλιστα σε κοινή επιστολή που υπογράφουν, στηλιτεύουν το γεγονός ότι ναι μεν έχει οριστεί για σήμερα Τετάρτη, κατόπιν αιτήματός τους, συνάντηση με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο ΥΠΑΙΘΑ με εκπροσώπους των 19 (με δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης των υπολοίπων), όμως επιφυλάσσονται εάν θα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στο έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεδομένου ότι δεν τους έχει σταλεί έως τώρα κανένα από τα γραπτά πορίσματα, στα οποία θα βασιστεί το έργο της.
Εν τούτοις τα έχουν ζητήσει πολλές φορές γραπτώς από τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής. Σε προηγούμενη πάντως συνάντηση που είχαν μαζί του, ο ίδιος περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση η Σχολή Παραστατικών Τεχνών να λειτουργήσει ως αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Αγνοούνται συστηματικά
Στην τριμελή Επιτροπή που εκπροσωπεί τους 19, συμμετέχει ο Κοσμήτορας Σχολής Μουσικών και Οπτικοακουστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Δήμος Δημητριάδης. Όπως τόνισε στην «Ε» μέχρι σήμερα οι πανεπιστημιακοί αγνοούνται συστηματικά, καθώς δεν μετέχουν σε καμία ομάδα εργασίας ή στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν έχουν ενημερωθεί για κανένα πόρισμα από τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. «Έχουν ήδη καταλήξει πως πρέπει να είναι η νέα Σχολή και μας ζητούν τώρα να τοποθετηθούμε χωρίς να υπάρχει κάποιος πόρισμα, μια πληροφορία ή κάτι συγκεκριμένο. Δεν μπορεί κάποιος, υπό αυτές τις συνθήκες, να τοποθετηθεί επαρκώς», επισήμανε ο ίδιος.
Σε αντιπαραβολή μάλιστα αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητά την συνδρομή πανεπιστημιακών για την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων, ενώ ταυτόχρονα για την ίδρυση μίας Ανώτατης Σχολής τους αγνοεί με τη συναίνεση, όπως επισημαίνει, του Υπουργείου Παιδείας.
«Το γεγονός ότι, στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας, καλούνται 19 Πρόεδροι και Κοσμήτορες Τμημάτων Τεχνών των Ελληνικών ΑΕΙ -ύστερα από δικά τους επισταμένα διαβήματα προς το ΥΠΑΙΘΑ-την Τετάρτη 10/7 να εκφράσουν τις απόψεις τους για εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα ενώπιον της τελικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, χωρίς να τους έχει χορηγηθεί έως τώρα κανένα γραπτό πόρισμα, φαντάζει μάλλον προσχηματικό. Το ΥΠΠΟ δηλώνει ότι η ίδρυση Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου “αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού" και ότι “το Υπουργείο Πολιτισμού εμπιστεύεται στο σημαντικό αυτό έργο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης". Διερωτόμαστε τι συμπεράσματα μπορεί κανείς να βγάλει από τους χειρισμούς που αφορούν την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ως προς το βαθμό προτεραιότητας του εγχειρήματος ή και την εμπιστοσύνη (ή την έλλειψή της) προς τα υπάρχοντα, πλήρως πιστοποιημένα ΑΕΙ της χώρας, το έργο τους και τους/τις καθηγητές/τριές τους, τόσο από το ΥΠΠΟ όσο (και αυτό είναι πιο εντυπωσιακό) και από το ΥΠΑΙΘΑ», επισημαίνεται στην κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των 19. Από πλευράς Ιονίου Πανεπιστημίου την επιστολή υπογράφουν η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αναστασία Σιώψη, ο Αν.Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Δήμος Δημητριάδης. Οι 19 μάλιστα ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να τους συμπεριλάβει ουσιαστικά, ισότιμα και έγκαιρα στην διαβούλευση επί του προσχεδίου νόμου για την ίδρυση της νέας Σχολής Παραστατικών Τεχνών.
Ανδρέας Φλώρος: Καμία ενημέρωση
Μιλώντας πάντως στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος διευκρίνισε ότι οι τρεις κατευθύνσεις που θα έχει η νέα ακαδημαϊκή δομή, ήτοι, Μουσική, Θέατρο, Χορός, θεραπεύονται ήδη από τα υφιστάμενα ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα Τμήματα Μουσικής και Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Δεν συζητάμε για κάλυψη κενού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής που να εστιάζει σε αυτά. Επικοινωνιακά παρουσιάζεται ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση σε αυτά, σε ανώτατο επίπεδο», σχολίασε ο ίδιος.
Εκτίμησε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις στήριξης των περιφερειακών ΑΕΙ και εξορθολογισμός δεδομένων (π.χ. αριθμός εισακτέων) προφανώς θα πληγούν. Προς ώρας, όπως είπε, δεν έχει κοινοποιηθεί στις Πρυτανικές Αρχές κάποιο σχέδιο αναφορικά με το που θα εδρεύει η νέα Σχολή, ποια θα είναι η διάρκεια φοίτησης, το καθεστώς που θα διέπει τους καθηγητές και επιμέρους άλλα ζητήματα.
ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικά πεδία της μουσικής θεωρίας και πράξης